..: Školáci chtěli vykolejit vlak z Polska :..

Ilustrační obrázek Jeseník - Vlak z Polska chtěli v okolí stanice Hradec – Nová Ves na Jesenicku vykolejit školáci. Policie s pomocí informací od starosty této obce usvědčila 3 chlapce, kteří koncem března na koleje pokládali kameny. „Jde o 3 nezletilé děti z obce Široký Brod. Následovalo prověřování a na základě pohovoru se děti k tomuto činu přiznaly. Přímo činu se dopustil jen jeden hříšník, ostatní dva jen přihlíželi,“ říká mluvčí pobočky policie v Jeseníku Monika Kutláková.

Chlapci ale z trestu příliš velký strach mít nemusejí, i když se dopustili trestného činu poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. „Policie bude muset případ z důvodu nezletilosti pachatelů odložit, avšak může podat návrh na řízení věci před soudem pro mládež,“ dodává mluvčí.

Alarmující skutečností však je, že jde již o druhý podobný incident v poslední době. Začátkem letošního března se totiž pokusili dva třináctiletí školáci vykolejit osobní vlak ve Frýdku-Místku. Chlapci tehdy použili stejnou zbraň jako jejich kolegové z Jeseníku - těžkou betonovou kostku.

zdroj: Olomoucký deník a Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 18.4.2008 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Olomoucký


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
20.04.2008 (22:28)  
tenzor : u nás se kantor/-ka neptali; jistý pedagog takto občas výchovně působil i na střední škole, navíc byl levák, takže to bylo velmi nečekané. Dokonce se nezdráhal použít tento prostředek i za přítomnosti rodičů - a kupodivu si na něj nikdo nestěžoval (ani ti rodiče).

pekař : tak na naší ZDŠ - tedy na druhém stupni, kdy jsem tohle už nějak vnímal, se kouření nijak nepěstovalo. Ředitel (nekuřák) měl nesmírnou autoritu, pouze vyslovení jména budilo hrůzu a kolem ředitelny se chodilo téměř po špičkách. Což neznamená, že jsme nedělali klasické školní lumpárny, např. vyhazování pytlíků od mléčné svačiny naplněných vodou ze třetího patra na chodník ...
Na SŠ se mohlo chodit o přestávkách kouřit na dvůr, tam to zase nikoho nezajímalo. Na internátě byla pro zájemce vyhrazená kuřárna, neb i 15 letý student si musí provětrat plíce. Stejně tak nikomu nevadilo, že v témže věku chodíme na pivo do hospody ... a to bylo v době, kdy bylo pivo dražší než limonáda.
registrovaný uživatel pekař 
20.04.2008 (18:56)  
MZ: to bylo v době, kdy bylo běžné a zdravé kouřit snad všude, i na zastávkách nebo v kině, nemýlím-li se:)
registrovaný uživatel tenzor 
19.04.2008 (18:44)  
MZ: Vše co jsem psal, bylo samozřejmě míněno ironicky, taky jsem na základě měl učitele tělocviku, který se ptal "Přes hubu nebo poznámku?" a každý zvolil to první, i když věděl že od něj to symbolické rozhodně nebude. A nemyslím si, že to byl špatný učitel, i když jsem jednou dostal přes hubu neprávem.
registrovaný uživatel Vampir  mail  
19.04.2008 (17:13)  
Ježiš to jsou parchanti,ale problém je,že z většiny to odnesou rodiče,který o svých rozmazlených harantech nevědí.
19.04.2008 (15:36)  
tenzor : osamocený pobyt v zamřížované místnosti je zcela humánní. Dareba může v klidu nikým nerušen rozjímat nad svými hříchy jako mnich v klášteře a kát se.
Za časů, kdy jsem navštěvoval základní devítiletou školu jsme byli vychovávání zcela nehumánně. Jako pokusná zviřátka jsme neměli na druhém stupni ZDŠ žákajdy, takže kantor neměl kam psát poznámky a tu a tam vyřešil problém jednou dobře mířenou … stěžovat si doma na "tyranského" kantora by znamenalo, že dostanu druhou … Vždycky jsme totiž moc dobře věděli, proč byl tento nehumánní, ale účinný výchovný prostředek použit…

Nakonec film "Obecná škola" byl velmi poučný …
registrovaný uživatel tgw 
19.04.2008 (13:22)  
Dale Cooper Mnoho rodičů si myslí že břemeno výchovy leží na učitelích ve školách; bohužel je tento názor hodně rozšířený ač je naprosto scestný
Já osobně musím v této větě s Dale Cooper souhlasit.
Osobně se domnívám,že nejdůležitější základ dítě pochytí v rodině.
Moji vrstevníci také pokládali 1,2,5 kč na koleje a byli zvědaví ,jak budou vypadat poté.Nebo položili menší kámek spíše kamínek na koleje a čekali jestli ho vlak přejede.Někteří z nadšení že to vlak přejel, chtěli pokračovat v položení většího ,,kamýnku´´.Naštěstí si někteří z nich uvědomili,že je to už hazard.A ostatní přemluvili,aby v nápadu nepokračovali.
19.04.2008 (12:55)  
Jestli to někdo aplikuje u nás, to je jeho problém ...
Není to jen jeho problém ale v konečném důsledku je to pak problém všech, poněvadž takové děti pak chodí do školy, stýkají se s vrstevníky apod. Mnoho rodičů si myslí že břemeno výchovy leží na učitelích ve školách; bohužel je tento názor hodně rozšířený ač je naprosto scestný.
19.04.2008 (12:25)  
Pánové, theorem "anglossaská výchova" je čistá utopie. Co jsem měl možnost vidět a slyšet, tak v těchto zemi se děti nevychovávají, nýbrž nechávají vlčet. Jestli to někdo aplikuje u nás, to je jeho problém ...

Mně se jen nelíbí přístup "když to víme my, musí to vědět i ty děcka, nejsou malé a blbé". Kde je ta hranice poznání? (Jestli tohle byli nějací fakani, to je pak těžký, ale obecně nemůžeme mládež házet do jednoho pytle. A doufám, že se nedožiju poslechu tvrzení typu "ta dnešní mládež, to je hrozný, za našich mladých let ..." Prosím, to mě radši před důchodem zastřelte, protože z takových předsudků je mi špatně!)
19.04.2008 (9:52)  
Josef Petrák: Myslíš že když někdo toto udělá že nejde označit titulem "zlomyslný parchant"? Ve třinácti snad už je dítě schopno pochopit možné následky svého jednání, takže trest v podobě věřejně prospěšných prací (ve svém městě, ať je na očích všech svých kamarádů) a podobně.
A Džamila ať jde odkud přišla a ty své výmysly si prosazuje tam...
registrovaný uživatel tgw 
19.04.2008 (9:11)  
Rošťák. V reakci na můj předchozí příspěvek.Domnívám se ,že je jasné,že pokud by předchozí domluva nepomohla a udělali by skutek znovu, museli by se nějak potrestat.Navrhoval bych úklid kolem nádraží atd.V případě opakovaných lumpárem i finanční postih a domluva rodičů či rodičů s dětmi před policií či před nějakou komisí.Kde by je vážně seznámili co bude následovat ,pokud se to bude opakovat.A to třeba finanční postih a jiné větší následky.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko