..: Doplněno: Do mezinárodního expresu narazila lokomotiva :..

Ilustrační obrázek Doplněno 20:00 - Bystřice u Benešova - Dnes kolem 7:15 ráno narazila na nádraží v Bystřici motorová lokomotiva 742.161-3 ČD Cargo do mezistátního expresu Ex 101 Jože Plečnik, směřujícího z Prahy přes České Budějovice a Rakousko do slovinské Lublaně. V jednom z vagonů se při nárazu lehce zranila jedna cestujících. „Zdravotníci ji na místě ošetřili pohmožděniny a drobné oděrky,“ upřesňuje mluvčí středočeské ZZS Tereza Janečková s tím, že pracovníky záchranné služby ani nikdo neinformoval, že se jednalo o zranění při železniční nehodě. Nikdo další z cestujících, dvou vlakových čet a ani obou strojvedoucích při nárazu zraněný nebyl. Předběžná škoda je vyčíslena na více než 450 tisíc korun.

Podle vyjádření Drážní inspekce došlo ke střetu v rychlosti přibližně 30 km/h, kdy pomocná lokomotiva řady 742 společnosti ČD Cargo čelně narazila při posunu do stroje 362.175-2 v čele mezistátního expresu. Ten byl v Bystřici u Benešova odstaven práve kvůli technické závadě na lokomotivě a náhradní hnací vozidlo, stažené z manipulačního vlaku, jej mělo odtáhnout do stanice Tábor. Předběžný odhad škod činí 250 tisíc Kč na motorové lokomotivě, 200 tisíc na stroji ČD a 400 Kč na vybavení jídelního vozu.

Cestující z expresu si po zhruba hodině přestoupili do dalšího rychlíku směr České Budějovice. Pracovníci údržby tratě žádné poškození kolejí a železničního svršku neshledali. Benešovská dopravní policie provedla u obou strojvedoucích dechovou zkoušku, která požití alkoholu nepotvrdila. Míru zavinění všech zúčastněných železničářů (výpravčího, výhybkáře, strojvedoucích i vlakové čety z manipulačního vlaku) posoudí drážní inspekce. Předpokládá se ovšem, že za incident ponese odpovědnost strojvedoucí pomocné lokomotivy, který podle DI nedodržel pravidla jízdy podle rozhledu. Vyšetřuje se i možné překročení povolené rychlosti; tuto skutečnost ovšem může prokázat až analýza tachografu lokomotivy.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Zdroj a fotodokumentace: Drážní inspekce

Více informací: Benešovský deník


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 14.4.2008 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
14.04.2008 (22:00)  
Tohle není každý měsíc. To za prvé; za druhé, železniční doprava je bezpečnější než silniční, ale srovnávají se hrušky s jablky. Kdyby po silnicích jezdily jen autobusy a nákladní vozy tak to bude bezpečné úplně stejně.
registrovaný uživatel pekař 
14.04.2008 (21:55)  
Dale Cooper: všiml sis, že tohle je každý měsíc? A nebo si mám dát tu práci a najít počet obětí a zraněných za celý rok? Prostě železniční doprava je bezpečnější než silniční.
14.04.2008 (21:33)  
pekař: Tím že zahynulo 13 osob (což je jistě smutný fakt) jste chtěl říci co? Zamýšlel jste se někdy nad tím proč je duben velmi kritický na silnici? Napadlo vás že třeba vyjíždějí čepičáři, důchodci a podobní "jezdci"? Ale kecám z cesty, silnice spasí co nejvíc radarů a zrušení možnosti se vymluvit na osobu blízkou...

Edit: to vyčíslení škody mě dostalo; zejména položka 400,- Kč... Ještě tam chybí informace že cestující Venca Motyka si následkem nárazu u.... do spodního prádla a vznikla škoda 79,- Kč na předmětném kusu prádla.
registrovaný uživatel SergeS 
14.04.2008 (21:26)  
Rodny: No a co - nerjakej pomackanej plech ... to se narovna snadno ;-) motor je nejspis funkcni a zarizenin take z vetsi casti
registrovaný uživatel Natix  mail  
14.04.2008 (21:06)  
Divím se, že Jožina táhla 362, ty na ose Pha - ČB normálně vůbec nejezdí.
registrovaný uživatel pekař 
14.04.2008 (21:03)  
Jojo, tón je při psaném projevu hodně důležitý...:)))
registrovaný uživatel vojtik 
14.04.2008 (20:52)  
Nebyla to sabotáž? :-D
14.04.2008 (20:41)  
"Ljubljaně" je paskvil.

Jediný správný název toho města je Lublaň, chcete-li mermomocí používat slovinského názvu, pak ho nemůžete mršit českým skloňováním. To je totéž, jako kdybyste napsali "stalo se to v Parisi" nebo "jel jsem do Venezií"

P. S.: Jsem zvědav, za jak dlouho bude zase můj příspěvěk smazán...
14.04.2008 (20:27)  
No podle mě je kocour na odpis, podobná nehoda se stala nedávno v Ostravě, kocour najel na odstavené vozy trošku rychleji, než měl(cca 35 km/h). Pokud se mi to nezdá, tak je kastla docela fajně pohnutá a podle mě se pohl aj motor. Jestli zůstalo uchycení podvozků a rám v pohodě, tak se dá mašinka ještě zachránit, ale pokud bude jedno z toho v pytli, tak to bude další mašinka na ND.
14.04.2008 (20:18)  
Praha hl.n.: v čom spočíva onen rozpor? Ako uvádza DI, škoda je 250k "kocour", 200k "eso" (a asi nejaký porcelán...). Nie som expertom na stavbu HV, ale nevidím až taký rozdiel v tom, čo vidím a čo čítam. Inak je súprava OK, personál v pohode a snáď ani poškodenie nebude až také drastické...
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko