..: Internetové připojení v pendolinu údajně na dosah :..

Ilustrační obrázekBrno - Slovenský server MobilMania.sk (ComputerPress) zveřejnil informaci o příspěvku Českých drah do GSM Conference at Silicon Hill. Dopravce v něm deklaruje záměr nabídnout možnost mobilního připojení k internetu ve spojích SC Pendolino. Po zkušební instalaci zesilovačů GSM signálu do několika vozů první třídy pro vlaky vyšší kvality by se tak jednotky řady 680 staly dalšími vozidly ČD s odstraněným problémem s filtrováním rádiového signálu GSM/UMTS kovovým pláštěm vozidla a pokovenými okenními skly. České dráhy prý navíc uvažují o zpřístupnění mobilního internetu i ve 2. třídě spojů SuperCity; není ovšem zřejmé, zda se bude jednat pouze o dosazení repeaterů, nebo o plnohodnotný přístup přes bezdrátovou síť Wi-Fi, jakou v současnosti ve vybraných spojích nabízí třeba autobusoví dopravci Student Agency a Asiana nebo vysokorychlostní vlakové spoje Thalys.

V citovaném materiálu se rovněž objevila informace, podle které by se druhá vozová třida v pendolinech měla dočkat instalace elektrických přípojek 230 V pro napájení přenosného počítače či mobilního telefonu. Neoficiální informace přitom již dříve naznačovaly, že by zásuvky měly být zpětně dosazeny i do první série vozů Ampz/Bmz z let 1999 - 2000, jež v blízké budoucnosti čekají rozsáhlejší opravy. Ani informace o přípravách na poskytování přístupu k internetu ve vlacích není úplně nová: podle dřívějšího vyjádření se realizací projektu zabývá ČD Telematika s očekávaným spuštěním testovacího provozu v průběhu letošního roku. České dráhy se k tomuto kroku ovšem oficiálně vůbec nevyjadřují, a tak nezbývá než čekat, jak se situace dále vyvine.

zdroj: MobilMania.sk


Juraj Kováč Poslat mail autorovi Ohodnotit na Flattru | 30.1.2008 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel astray 
01.02.2008 (8:01)  
Zdejší diskuse o jiných technologiích ve vlacích než EGPRS je čistě akademická. Operátorům jde hlavně o zajištění hovorů, data jsou na druhém místě.
Asiana používá CDMA zapojené na Asus router, nejspíše WL-500GP. Spojení je pěkně rychlé, výpadky jen tam kde není pokrytí. Takových míst moc není. Navíc díky silnému wifi signálu se vám moc nevybíjí baterie.
registrovaný uživatel pavliicek  mail  
31.01.2008 (18:46)  
Foxx: Pekne, technologie sice existuje, ale na trati Praha Decin a jeste to byl pilotni provoz nekde v roce 2006, takze ted asi nepouzitelne:-). Nehlede na to, ze stavet podel koridoru BTSky siti druhe generace jenom kvuli vlaku by asi neudelal ani nejvetsi sebevrah, natozpak trzne uvazujici mobilni operator:-). To bych rovnou mohl napsat, ze na trati se budou pouzivat site pate generace, ktere este nejsou ani v Japonsku a ze to pak bude svistet kazdemu nekolik Mbps:-)
registrovaný uživatel PES38 
31.01.2008 (17:10)  
Tak torrenty se daji omezit zákazem P2P paketů a ke GSM (GPRS, EDGE, CMDA)- to vše má pro více lidí malou rychlost a v pohybujícím se vozidle to bude ještě horší...
registrovaný uživatel PZ 
31.01.2008 (16:22)  
Otázkou je, co udělá CDMA při 160km/h... A i kdyby se to do toho vlaku dostalo, tak kapacita té linky vystačí maximálně na 1.třídu. Ve 2ce si sedne banda studentíků, pustí torrenty a net je rázem v tahu...
registrovaný uživatel Foxx  mail  
31.01.2008 (15:29)  
pavliicek: Co takhle použít strejdu gůůůgla
http://www.mobilmania.cz/default.aspx?article=1112292
31.01.2008 (14:21)  
Jen tak pro zajímavost, internetové připojení v autobuse nabízí i jisty soukromý dopravce na trase Jablonec n. N. - Praha...
registrovaný uživatel pavliicek  mail  
31.01.2008 (11:53)  
PES38: WiFi? Proč ne, jak jak ten internet "dostat" do vlaku?

Jednoduse, pres CDMA:-)

GSM? Tam není taková kapacita, aby to všem šlo rozumnou rychlostí. (i pro jeden ntb je to bída)

Ano, sit GSM sice existuje, ale prenos dat v ni lze uskutecnit pouze velice pomalu vytacenym pripojenim. Vyssi rychlosti se dosahne technologii GPRS popripade EGPRS, kterou muze sit GSM obsahovat.

GSM-R? Ne všude to je a přenosová rychlost taky nic moc...

Co je to GSM-R? O tom jsem nikdy nic neslysel.
31.01.2008 (10:22)  
Pane Košmider,maršál Montgomery(blahé paměti)říkával,že úspěch v bitvě začíná u správně zapnutého knoflíku na uniformě vojáka.I když se vůbec nehodlám k němu přirovnávat,dovolím si upozornit že ČSD jsou již PATNÁCT LET minulostí.Chálu,že po party v Termixu není člověk schopen psát plnohodnotné příspěvky,ale dávám na zváženou:má v takové situaci vůbec smysl psát jakékoli příspěvky?
dopisovatel nebo člen ŽP Zlámalík  mail  
31.01.2008 (9:50)  
Seath: no, Košmider varoval... Ale dopadlo to hůř, než jsme všichni čekali :-)
31.01.2008 (9:17)  
Vana: wifi hotspoty po ceste, you say... No uz to radsi nehulte. :)

J. Kosmider: to byl opravdu objevny prispevek, jen neni jasne, cim vlastne mel k tematu prispet. Pokud mel za cil se ztrapnit, tak to se docela povedlo.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko