..: Stávka strojvůdců v Německu pokračuje :..

Ilustrační obrázekNěmecko - Včera ve 2 hodiny po půlnoci došlo u našich severních sousedů v Německu k přenesení a rozšíření stávky strojvůdců z nákladní dopravy také na dopravu osobní. Strojvůdci, kteří jsou členy odborového svazu (GDL), si stávkou slibují zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek. Došlo tak k z zastavení a zpožděním mnohých vlaků, od lokálních a regionálních až pod vlaky dálkové a mezinárodní. To se týká i mnoha vlaků z Česka, které včera nedojely a pravděpodobně ani dnes nedojedou do svého cíle. Česká odstavná nádraží a vedlejší koleje se však zatím zaplňují spíše naloženými nákladními soupravami, které míří právě do Německa. Jak serveru iDNES.cz sdělil mluvčí Českých Drah Ondřej Kubala, na našem uzemí čeká na odbavení až třicet souprav. "Vyřeší se to, až skončí stávka," uvedl.

Zdroje: Rádio City - zprávy 16.11. v 16:00, iDNES.cz


Vítek_V | 16.11.2007 (0:26)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 2      Zpráv na stránku:   
18.11.2007 (20:57)  
Nejméně špatné ze všech špatných, je srovnání průměrné hrubé mzdy v dané profesi, která zahrnuje jednak základní tarifní mzdu, jednak různé pohyblivé složky mzdy.
(Lepší je použití hrubé mzdy, protože existují rozdílné daňové a sociální systémy, které ukusují z hrubé mzdy.()
Při obrovském objemu vstupních dat má pak takové číslo kvalitní vypovídací hodnotu, přestože existuje rozptyl mezi jednotlivci jednak z hlediska lokalit, jednak z hlediska výkonů (příplatky za noční práci, soboty, neděle, svátky, výkony zařazené do vyšší tarifní třídy). Odhaduji, že rozptyl činí ± 10 % od průměru, čili rozdíl mezi nejhůře a nejlépe placeným pracovníkem téže profesní skupiny kolem 20 %.
18.11.2007 (0:41)  
Ano, je dobře že je tu druhý údaj. Nicméně všechny zveřejněné částky o mzdě - dané skupiny - jsou vypočítány podle nějaké metodiky a ve výsledku se mohou značně lišit např. podle započítání příplatků, srážek, výhod a pod. Navíc je zde faktor tendenčního zkreslování, který každá strana současného sporu jistě chutě používá. Takže v hodnocení stávky, mzdových požadavků atd. bychom měli býti zde, v poměrně vzdálené realitě jiného státu trochu zdrženliví.
17.11.2007 (22:28)  
Zpravodajce ČT v Berlíně řekl stávkující strojvedoucí, že po 16 letech bere cca 1 700 EURO čistého. To je při kurzu za 26 Kč cca 41 tisíc Kč, což není při porovnání cen (životních nákladů) ve srovnání s našimi strojvedoucími skutečně příliš mnoho.
17.11.2007 (9:05)  
Na Bahn TV byla krátce ukázána tabulka s příjmy, patrně strojvedoucích, dle této mají u DB 2.710,- , SNCF 2.850,-, pak tam byly ještě 3 okolní státy, nejnižší okolo 2.600,-., ostatní + / - totéž.
16.11.2007 (22:33)  
Vychodni zeleznice a vychodni uvazovani - tam je to zabite - 80% vlaku se nerozjelo. Dalkove vlaky (zapad) nastesti nejsou potrefeny, v regionalni doprave jede castokrat bohuzel jen kazdy druhy vlak. Dulezite linie i na regionalnich trasach jsou taktez zachovany.
16.11.2007 (20:02)  
Jen dodatečné info: Dnes jsem se vrátil z Lipska. Náhradní jízdní řád (málo vlaků + pár busů) docela fungoval. Lidí bylo ve vlacích málo. Busem do Drážďan dorazili v pohodě i lidi z Berlína - Vindobona tak byla slušně zaplněná. Jinak v Sasku jezdil Interconnex a další soukromníci v osobní dopravě o 106... Ale také s nima jelo málo lidí. I v nákladní dopravě se lifrovaly vlaky z Děčína - cisterny a kontejnery. V Bad Schandau se to předávalo lokomotivám Rail4Chem. Těchto souprav jsem z Lipska zaregistroval asi 8-10 a to jsem ještě dost času četl. V pondělí mne čeká do pátku Berlín, tak to bude ještě zajímavé - mám na stávky smůlu :(
registrovaný uživatel M 
16.11.2007 (18:30)  
Tak na Vanocni trhy (ani na trikralove a nevim, kdy je masopust:-)) bych to vlakem asi do Berlina nevidel...
http://zahranicni.ihned.cz/c1-22435050-nemecti-strojvudci-muzou-stavkovat-do-unora
http://tinyurl.com/2cf8f5 (nemecky)
Mimochodem, jak je to s vyplatou mzdy pro stavkujici (resp. hlavne pro ty "druhotne" stavkujici) behem stavky? Jinymi slovy, jsem zvedav, jak dlouho budou "pruvodci" solidarni se strojvudci:)
registrovaný uživatel zaosai  mail  
16.11.2007 (16:46)  
Jak koukám na vlaky DB,tak nevidím,že by se něco rozjelo.Leda někomu tak nohy.V okolí Drážďan to většinou nejezdí.
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn?rt=1&
registrovaný uživatel M 
16.11.2007 (14:54)  
Jak? - Letadlem:-))
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko