..: Dráhy zacílily na kraje a cestovní ruch :..

Nová síťová jízdenka REGIONetKraje ČR - Zatímco při 2. změně JŘ 2006/2007 nedochází k rozsáhlým změnám v jízdním řádu (pouze minutové posuny v regionální dopravě, zavedení 2 párů nových vlaků v úseku Kadaň - Kaštice v letní sezoně a minimální změny v dálkové dopravě), tak dochází k významným změnám v TR10. České dráhy připravovanými novinkami chtějí zacílit na kraje a podporu domácího cestovního ruchu. Od 10.6.2007 tak začne platit nová koncepce síťových jízdenek ČD.

REGIONet

Středočeská RegionovaNa území jednotlivých krajů začne platit krajská síťová jízdenka REGIONet, která zapadá do konceptu Vlakem Vaším krajem. Cena jízdenky pro 1 osobu je 130 Kč a pro skupinu 2 až 5 osob 260 Kč. S REGIONetem je možné cestovat ve 2. třídě osobních a spěšných vlaků na všech tratích daného kraje a na vybraných tratích okolních krajů (např. z Prahy a Středočeského kraje je možné s touto jízdenkou cestovat až do Tábora, Písku, Blatné, Rokycan, Žatce, Loun, Roudnice n. L., Doks, Turnova, Kopidlna, Chlumce n. C., Přelouče, Třemošnice a Světlé n. S., které se nacházejí již na území jiného kraje). Tuto jednodenní síťovou jízdenku mohou využít cestující v libovolný den, bez omezení věku.

ČD net

Celorepubliková jízdenka ČD net pro 1 osobu za 390 Kč a pro skupinu 2 až 5 osob za 780 Kč platí pro celou Českou republiku ve vlacích kategorie, Os, Sp, R a Ex. Po zaplacení síťového příplatku IC/EC za 60 Kč ji lze využít i ve vlacích IC/EC, pro cestování spojem SC je nutné mít zakoupenu povinnou místenku. Síťový příplatek pro vlaky IC/EC za 60 Kč je platný po celý den ve všech vlacích vyšší kategorie IC a EC.

Kromě výše uvedených nově zaváděných síťových jízdenek nadále zůstavají v platnosti síťové jízdenky Klasik (dvoudenní, týdenní, měsíční, čtvrtletní) a In-Gold.

SoNe+ v jiné podobě

Síťová jízdenkaKe změně podmínek dochází v důsledku nových typů síťových jízdenek u víkendové jízdenky SoNe+. Zde dochází ke zlevnění ve variantě pro Os a Sp ze 160 na 130 Kč a naopak ke zdražení ve variantě pro R a Ex o 30 Kč na 390 Kč. Již nebude nutné zakupovat místenky pro vlaky IC/EC, ale bude možné cestovat se síťovým příplatkem IC/EC. Všeobecně lze říci, že tato jízdenka bude v sobotu a v neděli o polovinu levnější pro skupiny oproti ČD netu.

K výrazným změnám dochází při cestování v příhraničních oblastech Německa, kde bude od 10.6.2007 platit tato jízdenka jen do první příhraniční stanice na německém území, tak jako je tomu v Rakousku, Polsku a na Slovensku. Pro cestování do Německa bude možné zakoupit jízdenku SoNe+DB za 230 Kč (pro Os a Sp na území ČR) a ve variantě za 460 Kč (pro R a Ex na území ČR), přičemž platnost jízdenky bude shodná jako dosud na vybrané části území spolkových zemí Sasko a Bavorsko. V krajích Libereckém, Ústeckém, Karlovarském a Plzeňském bude zároveň možné zakoupit jízdenku REGIONet+DB. Ta bude pro jednotlivce stát 200 Kč a pro skupinu 2 až 5 cestujících 400 Kč. "Tento model není konečným produktem. Vzhledem k tomu, že od 1.1.2008 bude ČR součástí Schengenského systému, počítáme s tím, že přeshraniční cestování nabyde na popularitě a my se budeme snažit rozšířit síťové jízdenky i do ostatních sousedních zemí," uvedl na dnešní tiskové konferenci Aleš Ondrůj, ředitel marketingu v osobní dopravě.

Dráhy usnadní cestování cykloturistům

Ilustrační obrázekV rámci projektu Vlakem za cykloturistikou zavádějí ČD od 10.6.2007 nový jednodenní síťový doklad pro jízdní kolo. Ten přijde na 50 Kč a v daném dni bude moci cestující použít vlaky ČD k přepravě jízdního kola jako spoluzavazadla. Tento síťový doklad rozšíří stávající nabídku kombinovaných dokladů pro jízdní kolo (60 Kč - dvoudenní, 80 Kč - třídenní, 120 Kč - pětidenní, 150 Kč - sedmidenní).

zdroj: Tisková zpráva ČD


CSPSV | 28.5.2007 (16:42)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel JK ml. 
29.05.2007 (19:21)  
Frava:
Před pěti - šesti lety jsme o prodloženém květnovém víkendu jeli na šumavu.Sleva na skupinu ještě nebyla dva ale tuším pět nebo šest osob - u okénka na Praha hln se v 17.28 (po dvaceti minutách stání ve frontě) událo toto:
dobrý den, potřeboval bych Praha - Mokrosuky čtyřikrát přes...
- kde to je???
- mezi sušicí a klatovy
- přes zdice a ražice?
- ne tam už nic nejede, přes plzeň, klatovy...
- to mi nehází, jste si jistej?
- určitě.
- počkejte.cvak, cvak,cvak, jo...... tak kolikrát?
- no to je ten problém : jednou obyčejně, jednou na Z-kartu, jednou na průkaz ZTP,jednou na junior pas....
-to si děláte srandu víte co, já dělám do půl šesté ať vám to vydají jinde nashledanou.
Buch, okono se zavřelo,záclonka zatáhla, rychlík na Plzeň odjížděl za pět, deset minut. Akce dopadla tak, že ten den se kvůli zaneprázdněným pokladnám z hlavního odbavovalo bez přirážky, takže když přišel průvodčí, prohlásil,abych za zdicema přišel do hytláku, že to sečtem. když jsem se dostavil, dostal mě otázkou? Vy jse ty šachisti, nebo ty skauti do kynžvartu?
Ale dali jsme to dohromady za chvilku bez softwaru, jen JŘ a kalkulačka. Dokonce nám pan prvůvodčí se slovy:"mně už je to dneska všechno jedno" dovolil bez přirážky se přesunout z narvané dvojky do jedničky k dalšímu z party co vlastnil režijku na jedničku. Toť můj nejveselejší zážitek se slevou u ČD.
registrovaný uživatel Frava  mail  
29.05.2007 (18:33)  
Podle mě komunikace se zákazníkem měla probíhat takto:
(Je pátek v Praze na hl.n přišel k pokladně náhodný cestující, který jede vlakem po 10 letech, v závorce je vývoj ceny pro zákazníka)
pokladní: Dobrý den.
zákazník: Dobrý den. Kácov (obyč. 110,-)
pokladní. Máte in kartu?
zákazník: Ne.
pokladní: Jedete jen tam nebo i zpět?
zákazník: I zpět. (zpáteční 146,-)
pokladní: Jedete zpět dnes?
zákazník: Ano. (regionet 130,-)
pokladní: Nemáte náhodou pražskou tramvajenku?
zákazník: Ano. (Praha Kolovraty-Kácov zpáteční 117,-)
zákazník: Mám ještě kolo. (síťová jízdenka na kolo za 50,-)

Musíme, ale předpokládat, že pokladní ví, že do Kácova se z Prahy cestující přepraví jen vlaky Os a Sp a kolo přepraví tam a zpět minimálně ve čtyřech vlacích.
Bez tohodle "výslechu" může cestující obdržet jízdenku obyč. tam a obyč. v Kácově 2x110=220,- a kolo 4x26=104,-. Celkem za 324 kč místo za 167 kč. Jenže je problém, že na velkých stanicích jako Praha hl.n. by se v pátek tvořily fronty ještě větší než dnes.
Potom, jak uvádí pokladní je problém ve školeních na ČD, například teď v květnu probíhalo školení pokladníků v Praze, kde se jen vlastně probral předpis RID (přeprava nebezpečních věcí), ale o nějakých novinkách v přepravě cestujících ani slovo. Školení dobíhá ještě do půlky června, takže ti kteří teprve půjdou, tak se možná něco doví, ale kteří již byli na školení, tak o ničem vlastně doteď oficiálně neví a TR 10 příjde do stanic tak dva, tři dni předem.
29.05.2007 (18:29)  
ajowan: S důchodci a studenty jste to vystihla velmi dobře. Studuju už čtyři roky Matfyz a je mi moc dobře jasné, proč se studenti tak orientují ve slevách. Jsou na to zvyklí ze školy. Personál ČD mi neustále tvrdí: ,,Nás nikdo pořádně neproškolil``, ,,Nikdo nám nic neřekl`` a podobně. Kdyby se takhle choval student na naší fakultě, tak prostě končí. Když něco nevíme nebo prošvihneme, je to naše chyba, nikoho nezajímá, že jsme to nevěděli. Musíme si všechny organizační informace shánět sami. Pak už nás jen tak něco nerozhodí.

Přesně s tímto mají velký problém obecně starší lidé, včetně mnohých zaměstnanců ČD. To je takový problém jednou za dva měsíce prolistovat TR10 a spol? Já musím taky každý rok vstřebat nové studijní plány. Když ne, tak mě vyhodí...

Na druhou stranu jsem moc rád, že většina pokladních jsou vstřícní lidé a nechají si poradit. To je dobře.
registrovaný uživatel aron 
29.05.2007 (17:32)  
Ta slevová soustava ČD je horší než soustava daní v ČR.Proto by po finančních poradcích měli vzniknout speciálně pro ČD slevový poradci
registrovaný uživatel ajowan 
29.05.2007 (15:42)  
Tak si myslím, že "těm babám v okýnku" (jak zde někdo napsal) trochu křivdíte. Jsem pokladní a o nových nabídkách ČD jsem se dozvěděla dnes z novin a na těchto stránkách, takže o informovanosti vlastních zaměstnanců ČD nemůže být ani řeč, tak mějte trochu uznání, jsem pokladní která své práci trochu hoví a až mi v pátek na pravidelném školení vše do podrobna vysvětlí tak Vám v pokladně opravdu nabídnu to nejvýhodnější odbavení. Mimochodem UNIPOK dokáže nabídnout to nejvýhodnější odbavení sám, v pravo nahoře je záložka "optimal". Je pravdou i to, že při tokovém počtu slev a možných kombinací se v tom neorietujeme ani my sami. Na druhou starnu se ale lépe spolupracuje s cestujícím, který opravdu ví co chce, v tom musím pochválit většinu studentů ti to mají "zmáknuté", bohužel největší problémy jsou z důchodci a seniory, těm vysvětlit nové termíny (aplikace, In Karty apod.) a způsob vyplňování žádanek je někdy nadlické.
registrovaný uživatel DK 
29.05.2007 (15:35)  
Adam: to už je záležitost ČD a.s. jakým způsobem si vyškolí zaměstnance.
Já pracuji v úplně jiném odvětví dopravy a z ČD mám společnou tak akorát IN-KARTU a pár známých na vybraných postech :-)))
29.05.2007 (14:55)  
ještě k průvodčím a jejich přístupu: stalo se mi, že jsem podal průvodčímu KMB, ten chvíli lepil a počítal a pak ji nasr.. podal zpět se slovy "To je neštěstí tyhle ty banky" a odešel. Bylo to na EC a tam bych čekal trochu jiný přístup.
29.05.2007 (14:48)  
Adam: Něco podobnýho se mi stalo pár let nazpět, tehdy ještě s Junior ISIC pasem. Měli sme naplánovanou cestu ve dvou do Pešti a v Praze na hlavním sem u 4 okýnek, včetně ČD centra dostal pokaždé odpověd s jinou cenou :). Že by začátek konkurence na dráze, kdy si budou konkurovat jednotlivá okýnka. :)))
dopisovatel nebo člen ŽP Adam  mail  
29.05.2007 (14:34)  
DK: Jenže pravdou jest, že tohle nenapadne ani lidi ve vedení. A pak se stávají takové situace, kdy mě ochotný pracovník v ČD centru informuje o výhodnější kombinaci pro cestu do zahraničí (skupinovka na hranici a z hranice mezinárodní jízdné) a o pár dní později mi jiná nevrlá pokladní hodně arogantním tónem tvrdí, že neexistuje levnější varianta než mezinárodní jízdné pro celou trasu (které je dražší, než to co mi bylo nabídnuto pár dní předtím). A přednosta na mou následnou stížnost zareaguje tak, že ta první, co mi nabídla výhodnou kombinaci, pochybila a ta druhá, co se ke mě chovala jak k idiotovi a vnutila mi tu dražší, jednala správně.
dopisovatel nebo člen ŽP Adam  mail  
29.05.2007 (14:28)  
DK: A ten kdo za tím UNIPOKem sedí, nemá mozek? Neumí přemýšlet? Nemá ústa, aby se zeptal a případně nabídnul výhodnější nabídku?
  1 2 3 4 5 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko