..: Nádraží neustále okupují lidé bez domova :..

Ilustrační obrázekČeský Těšín - Strach a odpor pocítila Eva Sikorová, které je 13 let a bydlí v Českém Těšíně, když si nedávno šla před 20 hodinou pro balík na místní železniční nádraží. Dívka říká, že vestibul byl plný zápachu z cigaret a alkoholu, kterému tam holdovala banda bezdomovců. Dělali kravál a cestující se mlčky krčili v koutě, podle ní by se měly ČD postarat o bezpečnost cestujících i o příjemnější prostředí. Na stejný problém si stěžuje stále více lidí. Přednostka stanice Libuše Szmeková o problému ví a snaží se ho už delší dobu řešit, zatím bezvýsledně. Teprve teď má ale naději, že se jí to podaří. Našla totiž spojence ve vedení města i městské a státní policie.

Když šla přednostka na kontrolu nádraží se starostou města, napočítali 15 lidí, kteří tam neměli co dělat. Mezi bezdomovci byla i žena, která páchla nejen alkoholem a cigaretami, ale i výkaly a hnisem z otevřených ran. Obě nohy má tak oteklé, že neobuje žádné boty. Nohy i jednu ruku má ovinuté igelitovými sáčky. Sociální pracovnice města dlouho přemlouvala nemocnou ženu, aby se nechala přivolanou sanitkou odvézt do nemocnice na ošetření, nakonec uspěla. Místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny slíbil, že město chce problém s bezdomovci řešit. Cestující a turisté kteří k nám přijedou a jsou obtěžováni bezdomovci a alkoholiky, tak je to špatná vizitka města.

Ilustrační obrázekOd pondělí začnou v prostorách železniční stanice platit nová pravidla. Přednostka řekla, že na perón i do dalších prostor nádraží označených cedulemi budou moci vstoupit jen cestující s jízdenkou. Bez ní mohou lidé pobývat ve vstupním vestibulu, ale i tam jen po dobu nutnou k zakoupení jízdenky. Kdo cestovat nehodlá, toho z nádraží vyvedou policisté. Počet bezdomovců bohužel pořád narůstá. Zatímco v minulých letech se zdržovali na nádraží jen v zimě, teď už tu zůstávají celoročně a s nimi i lidé, kteří mají kde bydlet, ale tráví tu volný čas a popíjejí alkohol.

zdroj: MF DNES


Adys Poslat mail autorovi | 28.3.2007 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel happy 
29.03.2007 (9:13)  
ad Novák: no takhle asi čd chtějí propagovat služby SC.Ale ještě jim nedoteklo,že standart mají být vlaky Os,R a vlaky EC/IC mají být nadstandart.Myslím ted i komplexní služby-takže i čistota nádraží do toho patří.Ovšem čd radši všude hnůj,aby potom se jejich produkty jaksi tyčily nad tímto hnojem..
registrovaný uživatel happy 
29.03.2007 (9:09)  
Už za první republiky platilo nařízení,že podvratné živly a lid nevalného vzezření či žebráci se nesmějí v nádražních prostorách zdržovati.Jinak přišel četník a vyrazil je.Takže bych z toho nedělal nějakou kovbojku.Jinak si má čd najmout nějakou agenturu a bylo by po problému.Prostě na tenhle xsindl není nikdo zvědav.Koukněte se do plzně,věčně se tam v horním vestibulu hádaj cikáni a na lavičkách spí bezďáci.Tam je přístup jen s platnou jízdenkou.A zaměstnanci čd???? Nic ,prostě jen okolo tupě chodí a koukají,jak lidi jdou radši ven,protože se kolikrát i štítí se posadit.
registrovaný uživatel Novak 
29.03.2007 (7:34)  
Velmi "útulné" je také nádraží Praha-Holešovice. Smrad z cigaret se táhne až na nástupiště. Hulí se tam všude, hlavně v nonstop herně přímo uprostřed haly. Všechny lavičky jsou obsazeny bezdomovci, takže sednout si není kde. Jedině snad si koupit jízdenku na Pendolino a posadit se do luxusní čekárny.
registrovaný uživatel mic 
29.03.2007 (6:50)  
Z přepravního prosoru může být vyloučen cestující pokud je svým zjevem, zápachem, či nemocí ostatním na obtíž. Taktéž pokud se chová hlučně. Nevím, jestli tohle už bylo zrušeno, ael podle mě to stále platí a poskytuje dostatečný důvod bezďáky trvale vyhazovat ven. Na SK to funguje (kromě Blavy hln:o) a to tam místní žabky dokáží rozlišit mezi čundrákem - vykáží mu místo, kde může rozbalit karimatku a počkat na ranní vlak a bezďákem, kterému vykážou místo úplně jinde, mimo drážní pozemky. Hafani ji jsou velmi nápomocni. Podle mě záleží JEN a JEN na vlastníkovi, jestli se o svůj majetek stará,nebo ne. I když jsem slyšel i cosi o gentlemanské dohodě: ČD nebudou Praze vyhánět bezĎáky do ulic a město zase v něčem vyjde vstříc dráze. Slyšel jsem něco o hluku. Ale přijde mi to poněkud přitažené. No nic. Doporučuji "slovenskou" variantu.
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
29.03.2007 (6:27)  
M: Do nádražních prostor je vstup povolen pouze s platnou jízdenkou, či vstupenkou na nástupiště. Čili si to dotyční mohou posichrovat za pár korun...
registrovaný uživatel M 
29.03.2007 (0:55)  
Zastanci toho vyhazovani bezdomovcu, odpovezte mi na tohle: Nadrazi je verejne misto, bezdomovec tam muze jit. Pokud obtezuje, tak ho policajt muze vyhodit (sice presne nevim za co, ale asi jo). Pokud se tam bezdomovec za deset minut vrati, tak co? Ma to byt tak, ze policajti udelaji specialni nadrazni jednotky na hlidani nadrazi (mimochodem - hlidani nadrazi... Co takhle, ze by si CD najmuly nejakou agenturu?)?
Nejsem humanista, klidne at je benga mydli od rana do vecera, ale prece jenom - zmlatit nekoho kvuli tomu, ze smrdi? Tak to by bylo celkem drsny, ne?
Takze prosim pekne - zkuste ty sve myslenky (spocivajici v tom vyvest bezdomovce) rozvinout o "druhy stupen" (tj. co s nimi, kdyz je napadne vratit se)
29.03.2007 (0:16)  
happy: Zkrátka a dobře - ČD se přibližují zákazníkovi, poskytují jako vedlejšák i ubytovací služby pro sociálně potřebné...
registrovaný uživatel happy 
28.03.2007 (23:41)  
Jiank v třebíči se válejí bezďáci v noci ve vadonech.Ráno je průvodčí před odjezdem prvního vlaku na Brno vyžene a vyvětrá smrad.potom si třeba vaše dítě strká ruce do pusy.to je případ vozů 050
registrovaný uživatel happy 
28.03.2007 (23:39)  
to máte vidět v Jihlavě na autobusáku.Přijdou dva cajti,vyrvou víno bezďákovi,vylejou do kanálu,pak čapnou jeho a vyrazí ho ven.Zatímco na nádraží Jihlava město se bezďáci válejí ve vyhřáté čekárně,zatímco platící cestující jsou vlivem smardu vyhnáni ven na peron.Ano je to o přístupu čd.Prostě pokud bueš mít na nádru bezďáky a jiné živly,tak nedostaneš premie.Takhle to udělat.
dopisovatel nebo člen ŽP Hawkey  mail  
28.03.2007 (23:15)  
mno myslím, že nejhorší zážitek co se bezdomovců týká jsem zažil v Katowicích Gl.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko