..: Nádraží neustále okupují lidé bez domova :..

Ilustrační obrázekČeský Těšín - Strach a odpor pocítila Eva Sikorová, které je 13 let a bydlí v Českém Těšíně, když si nedávno šla před 20 hodinou pro balík na místní železniční nádraží. Dívka říká, že vestibul byl plný zápachu z cigaret a alkoholu, kterému tam holdovala banda bezdomovců. Dělali kravál a cestující se mlčky krčili v koutě, podle ní by se měly ČD postarat o bezpečnost cestujících i o příjemnější prostředí. Na stejný problém si stěžuje stále více lidí. Přednostka stanice Libuše Szmeková o problému ví a snaží se ho už delší dobu řešit, zatím bezvýsledně. Teprve teď má ale naději, že se jí to podaří. Našla totiž spojence ve vedení města i městské a státní policie.

Když šla přednostka na kontrolu nádraží se starostou města, napočítali 15 lidí, kteří tam neměli co dělat. Mezi bezdomovci byla i žena, která páchla nejen alkoholem a cigaretami, ale i výkaly a hnisem z otevřených ran. Obě nohy má tak oteklé, že neobuje žádné boty. Nohy i jednu ruku má ovinuté igelitovými sáčky. Sociální pracovnice města dlouho přemlouvala nemocnou ženu, aby se nechala přivolanou sanitkou odvézt do nemocnice na ošetření, nakonec uspěla. Místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny slíbil, že město chce problém s bezdomovci řešit. Cestující a turisté kteří k nám přijedou a jsou obtěžováni bezdomovci a alkoholiky, tak je to špatná vizitka města.

Ilustrační obrázekOd pondělí začnou v prostorách železniční stanice platit nová pravidla. Přednostka řekla, že na perón i do dalších prostor nádraží označených cedulemi budou moci vstoupit jen cestující s jízdenkou. Bez ní mohou lidé pobývat ve vstupním vestibulu, ale i tam jen po dobu nutnou k zakoupení jízdenky. Kdo cestovat nehodlá, toho z nádraží vyvedou policisté. Počet bezdomovců bohužel pořád narůstá. Zatímco v minulých letech se zdržovali na nádraží jen v zimě, teď už tu zůstávají celoročně a s nimi i lidé, kteří mají kde bydlet, ale tráví tu volný čas a popíjejí alkohol.

zdroj: MF DNES


Adys Poslat mail autorovi | 28.3.2007 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
30.03.2007 (15:11)  
Kdyby před léty chytráci nezrušili železniční policii, jako tomu je pokuď se nepletu na Slovensku, tak tady ti bezdomáči po nádražích spát nemuseli
registrovaný uživatel js 
30.03.2007 (9:28)  
@Frava:
Nemyslim si, ze by se stat o nekoho neumel postarat. Ani vlastne nevim, proc by se stat o nekoho starat mel (s vyjimkou lidi, kteri se o sebe *nemuzou* postarat sami nebo s pomoci pribuznych).
Dokonce si myslim, ze se stat o lidi stara az moc. Kdo nechce pracovat, nemusi, je zde rozsahla sit socialnich davek. A verim, ze kdo se do ni chyti a nema silnou vuli a ctizadost, muze klidne casem rezignovat na svou dustojnost vymenou za nicnedelani. Bezdomovci tvori jen dalsi stupen...
registrovaný uživatel M 
29.03.2007 (21:47)  
Jako jo - takze se v podstate shodnete na tom, aby se v policii udelal utvar specializovany na bezdomovce. To jsem chtel slyset:-)
29.03.2007 (21:23)  
Ono by postačovalo, aby tato nepřizpůsobivá individua obtěžoval každou půlhodinu policista …, pokud bude hlídek více, tak aby se u těchto individuí točili jako apoštolové na orloji každých 5 minut.
Prostě šikana, šikana, šikana a ať si jsou dotyční stěžovat …
registrovaný uživatel M 
29.03.2007 (21:21)  
84 - sorry, nemyslel jsem to vylozene jako chytani za slovo
registrovaný uživatel cocik 
29.03.2007 (21:18)  
frava> no, pred chvili jsem se zase vratil z dost nebezpecneho hlavaku a musim rict jedine - je vizitkou nasi prehumanizovane a zhyckane spolecnosti, ze nedokaze tvrde primet podobne existence k tomu, aby zacaly neco delat a prestaly parazitovat ... nase socialni sit je dostatecne husta, aby se primerene pilny clovek bezdomovcem nestal, a nevidim jediny duvod, proc bych se mel coby sponzor teto socialni site bat na nadrazi
29.03.2007 (20:51)  
Frava: Co to meleš za nesmysly? Proč by se měla o podobné zevly starat společnost. Postará se snad někdo o tebe? Z vysoka se na tebe vys*re...
registrovaný uživatel Frava  mail  
29.03.2007 (18:10)  
Ono je to blbí, ale žijem v demokratické zemi, takže ono někoho vykázat ven je těžké. Navíc si cestující může jízdenku koupit až ve vlaku, takže vlastně se člověk po nádraží pohybovat i bez jízdenky a nebo stačí mít neštípnutý lístek na MHD např. v Praze na hl.n. jsou označovače v chodbě pod Fantovou kavárnou a nebo až na prvním nástupišti, takže vlastně cestujícím dráha povolení označit jízdenku až za placeným prostorem. Ono je taky těžké vlastně označit někoho bezdomovcem. Nikde určitě právní označení bezdomovec neexistuje. Označování lidi to už tady jednou bylo za druhé světové války. Stejně se s tím nic nevyřeší, tak se budou válet na ulicích. Spíše je to problém společnosti, že se stát neumí o lidi postarat. Netvrdím, že se všichni "bezdomovci" chtějí zapojit do společnosti, ale řada z nich to nedokáže i kdyby chtěla. A vlastně tito lidé jsou vizitkou naší společnosti.
registrovaný uživatel neček 
29.03.2007 (15:32)  
Řešení bych viděl v realicaci projektu živá nádr.,kde neútulné prostory těchto budov budou proměněny ve funkční centra.Prostory by měly projít značnymi přestavbami a pokud tam bude čisto,tak i ti bezdomovci a feťáci se tam nebudou cítit jako ryby ve vodě.
Nebylo by od věci najmout agentůru,která by působila v určité aglomeraci a rotovala by třeba po pár měsících několik nádraži(např. by začla v Č. Těsíně přes Hav,O.Vítkovice,O.Svi,O.hl,Bi,...).Samozřejmě by to muselo být založeno na důslednosti a není možné,aby je nevytlačila.
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
29.03.2007 (15:10)  
M: Ale jo, chytej všechny za slovo a tahle diskuse dostane jiný rozměr ;o)
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko