..: Na letiště Vnukovo pohodlněji vlakem :..

Moskva - První etapa smělého projektu byla zakončena již v červenci 2004. Tehdy vyjel první osobní vlak na modernizovanou, 33 kilometrů dlouhou trať, spojující moskevské Kyjevské nádraží s letištěm Vnukovo. Trať do té doby sloužila pouze pro nákladní dopravu. Spojení však mělo pro cestující veřejnost jednu nepříjemnost v podobě 1,5 kilometru nedobudované trati mezi provizorní konečnou železniční stanicí a letištním terminálem. Lidé jedoucí vlakem na letiště proto museli přestupovat do autobusů, které zajišťovaly kyvadlovou dopravu na zbývajícím nedokončeném úseku trasy.

O rok později, konkrétně letošního 7. srpna, již bylo možné přestupy vlak-autobus zrušit. Byla dokončena druhá etapa výstavby letištního železničního spojení, které přivedlo vlaky až k odbavovacím halám letiště. Nový úsek železnice se celý, včetně konečné stanice, nachází v podzemním tunelu, který částečně vede pod jednou z místních vzletových a přistávacích drah. Nová konečná železniční stanice pak leží přímo pod rozvíjejícím se novým letištním odbavovacím terminálem, jehož definitivní dokončení je naplánováno na rok 2008. V té době bude letiště Vnukovo schopné odbavit až dvacet milionů cestujících ročně.

V souvislosti s otevřením nového úseku železnice na letiště Vnukovo rozšířily Ruské železnice nabídku provozovaných spojů o vlaky kategorie „Air Express“, které jsou na trať vypravovány v taktovém intervalu 60 minut. Tyto vlaky zvládnou trasu z centra Moskvy na letiště ujet za pouhých 35 minut. V železniční stanici Moskva-Kyjevské nádraží současně došlo k otevření přepážky „check-in“, která umožňuje leteckým cestujícím podávat svá zavazadla k odbavení již v centru ruského hlavního města.

Podle odhadů by služby železničního spojení Moskva – mezinárodní letiště Vnukovo mělo v současnosti využívat přibližně 2800 cestujících denně, což představuje přibližně jeden milion cestujících za rok. Díky očekávanému rozvoji letiště by se pak do roku 2009 mohl počet ročně přepravených cestujících zvýšit až na 2,4 milionu.

Zdroj: převzato z týdeníku Železničář, Foto: http://parovoz.com


CSPSV | 4.12.2005 (16:05)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Rusko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
FJ
05.12.2005 (9:45)  
Teda tahle diskuse už je zase vo hovně. Jakmile se tu objeví jakýkoli článek o spojení na jakékoli letiště, hned to stočíte na Prahu a začnete se osočovat že "metro ne" a že "rychlodráhu ne". Já osobně jsem pro metro (zejména proto, že nevidím žádného dopravce, který by byl schopen provozovat rychlodráhu na letiště KVALITNĚ), ale kvůli tomu nemusím příznivcům rychlodráhy (nebo spíš pomalodráhy) nadávat.
Glagol
05.12.2005 (8:45)  
Dave-Přesné
Jak jsem závistí zezelenal, napadlo mne že vlastně v Praze jsou všichni nezávislí a tržně naladění, tak jediný rozumný způsob cestování (bez ztráty prestiže) je přece automobil.
Jako kompromis bych maximálně viděl zrušení dotací (příspěvků) na MHD.
Nejste přece socky a komoušové!
registrovaný uživatel M 
04.12.2005 (22:05)  
Kdyz na to Rusaci maji a nemaji jine problemy, tak proc ne...
registrovaný uživatel Nobody
04.12.2005 (21:14)  
To waszyn: Nevim sice odkud jste, ale decentne receno metro na letiste (zvlaste ta posledni verze) je pro Prahu 6 uplne na nic, dokonce obsluznost Prahy 6 zhorsuje, protoze dulezita spojeni budou pro "duplicitu" zrusena ci omezena, tak jak to "blahe pameti" udelali Lacko a spol. v centru a treba z centra smerem na st. Hradcanskou.
registrovaný uživatel waszyn 
04.12.2005 (20:44)  
ono by to slo i nad zemi, mam pocit ze u nas to predpisy nedovolujou, nevim proc. v budapesti, moskve, londyne, jezdi metro i nad zemi ( bez strechy) a jde to...
registrovaný uživatel Dave
04.12.2005 (20:12)  
Proč stavět metro 20m pod zemí,když se může odstřelit pár baráků a postavit rychlodráha, která povede téměř po stejné trase jako metro! A to vše x krát levněji!
registrovaný uživatel waszyn 
04.12.2005 (19:29)  
s tim prezitkem to vysvetlete 100tis.obyvatelum Prahy 6,100tis.obyvatelum kladna,1 mil.prazanu dojizdejicim do nemocnice motol,turistum,kteri pouzivaji verejnou dopravu z letiste(tito povetsinou nebydli v drahych hotelech v centru).
registrovaný uživatel Dave
04.12.2005 (18:54)  
Na Ruzyň se bude stavět rychlodráha!!! Metro je komunistický přežitek!!!
04.12.2005 (18:34)  
Hlavně se nehádejte a podívejte se na čísla. Mám obavy, že Ruzyně má podstatně větší výkony a bylo by záhodno do roku 1992 najít inteligentní řešení.
Tím z logiky věci metro nemůže být, protože neřeší rozumně mimopražské cestující. Zkuste si projet z Hlaváku trasu do Dejvic. To je skutečně "pohodlí" letecké klientely. Ke dnešnímu dni počítám že máme 15 let zpoždění, neboť ani za dva roky nepředpokládám dohodu.
Při narážce na politiku si neodpustím připomenout, že v Praze má vše pod kontrolou jedna bolševická strana, ale už asi vyhnívá (sice rychleji než zmínění komunisté), když se 13 let nedokáže dohodnout na základních věcech.
registrovaný uživatel Mates 
04.12.2005 (18:26)  
2waszyn: to je trosku mimo ne ? :)
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko