..: Na letiště Vnukovo pohodlněji vlakem :..

Moskva - První etapa smělého projektu byla zakončena již v červenci 2004. Tehdy vyjel první osobní vlak na modernizovanou, 33 kilometrů dlouhou trať, spojující moskevské Kyjevské nádraží s letištěm Vnukovo. Trať do té doby sloužila pouze pro nákladní dopravu. Spojení však mělo pro cestující veřejnost jednu nepříjemnost v podobě 1,5 kilometru nedobudované trati mezi provizorní konečnou železniční stanicí a letištním terminálem. Lidé jedoucí vlakem na letiště proto museli přestupovat do autobusů, které zajišťovaly kyvadlovou dopravu na zbývajícím nedokončeném úseku trasy.

O rok později, konkrétně letošního 7. srpna, již bylo možné přestupy vlak-autobus zrušit. Byla dokončena druhá etapa výstavby letištního železničního spojení, které přivedlo vlaky až k odbavovacím halám letiště. Nový úsek železnice se celý, včetně konečné stanice, nachází v podzemním tunelu, který částečně vede pod jednou z místních vzletových a přistávacích drah. Nová konečná železniční stanice pak leží přímo pod rozvíjejícím se novým letištním odbavovacím terminálem, jehož definitivní dokončení je naplánováno na rok 2008. V té době bude letiště Vnukovo schopné odbavit až dvacet milionů cestujících ročně.

V souvislosti s otevřením nového úseku železnice na letiště Vnukovo rozšířily Ruské železnice nabídku provozovaných spojů o vlaky kategorie „Air Express“, které jsou na trať vypravovány v taktovém intervalu 60 minut. Tyto vlaky zvládnou trasu z centra Moskvy na letiště ujet za pouhých 35 minut. V železniční stanici Moskva-Kyjevské nádraží současně došlo k otevření přepážky „check-in“, která umožňuje leteckým cestujícím podávat svá zavazadla k odbavení již v centru ruského hlavního města.

Podle odhadů by služby železničního spojení Moskva – mezinárodní letiště Vnukovo mělo v současnosti využívat přibližně 2800 cestujících denně, což představuje přibližně jeden milion cestujících za rok. Díky očekávanému rozvoji letiště by se pak do roku 2009 mohl počet ročně přepravených cestujících zvýšit až na 2,4 milionu.

Zdroj: převzato z týdeníku Železničář, Foto: http://parovoz.com


CSPSV | 4.12.2005 (16:05)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Rusko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
06.12.2005 (8:31)  
Nobody: Kolik db rušilo spánek v těch Střešovicích? Já bydlel 350 metrů od toho stoupání do Veleslavína (i od té teplárny). Žádné Sergeje můj spánek nerušily, teplárna sama vypouštěním páry obvykle ve 2 v noci ano. O zamračených ani nevím, za to průjezd páry (do roku 1973) byl alespoň opticky výrazný. Mnohem výrazněji se po Praze 6 rozléhaly a dodnes rozléhají tramvaje i ty letadla. Shrnuto - kolejová doprava spánek ruší, ale ne tak dalece jak tvrdíte.
registrovaný uživatel Dave
05.12.2005 (22:38)  
Jojo, Bardotčin šestiválcový stošedesátilitr není žádný tichošlápek, jděte 2-3 roky jezdit s touhle mašinou a budete hluchý jak poleno...
registrovaný uživatel Nobody
05.12.2005 (21:38)  
Vyjimecne se musim zastat MZ. Vlaky ze Prazskeho Semmeringu byly slyset az ve Stresovicich (pres kopce), ale poslednich par let uz neni slyset nic jen proto, ze hlukova kulisa od automobilu z Patockove a usti Strahovskeho tunelu zastini vse. Pri zapadnim vetru byvalo take slyset vse z letiste v Ruzyni, ale tam je to dano tim, ze imperialisticka letadla jsou podstatne mene hlucna nez stroje od Ivanu, ktere snad pouziva uz jen vladni letka.
Jiz jsem to jednou psal, ale pro jistotu to zopakuji. Jsou dva hlavni duvody proc Praha 6 chce metro a nikoliv rychlodrahu a tuto alternativu vsemozne demagogicky prosazuje (a lide, kterych se to bezprostredne dotkne zhorsenim obsluznosti, to jako ovce basti i s navijakem a podepisuji petice pro metro).
Prvni duvod je ten, ze po dobudovani metra uz nebude nic stat v ceste zruseni Bustehradske drahy. Jeji teleso se bude hodit jako zaklad vystavby nove rychlostni komunikace smerem na Kladno. Tato stavba je s pravidelnou periodicitou vzdy oprasovana jiz od padesatych let, kdy jiz tehdy doslo k prvnim zamerovacim pracem. Tato komunikace bude zacinat nad Dejvickym nadrazim, kde bude idealni moznost (i vyskove) napojeni na tunelem vedouci komunikaci od Strahovskeho tunelu smerem k Pelc-Tyrolce (v mistech dnesni Svatovitske ulice a mostu pres trat). Teleso Bustehradske drahy od Spejcharu dale bude mozno take vyuzit (minimalne ke stavbe) zahloubeneho pokracovani komunikace. A Dejvicke nadrazi s prilehlymi pozemky rozhodne nebude neprodejnym artiklem.
Druhy duvod je myslim obecne platny a jeste jasnejsi. Pro zastupitele z jakekoliv partaje je vzdy zajimavejsi prosadit stavbu za vice penez (v tomto pripade o jeden az dva rady).
05.12.2005 (20:02)  
Miroslav Zikmund: Prosím nevyhrožovat.

Sergeje do Veleslavína s uhlím jezdily, jenže od Hostivic. O osolené bardotce slyšitelné na Vinohradech dost pochybuji neb mezi stoupáním do Veleslavína a Vinohrady je kopec (Baterie, Hradčany). Houkat budou i elektriky, pokud zůstanou úrovňové přejezdy.
05.12.2005 (18:16)  
ad Brumla :
za odpor občanů na Ořechovce mohou především ČD.
Kdyby tam totiž, jako kdysi, jezdily Sergeje vozící do teplárny na Veleslavíně uhláky – pokud možno v noci každou hodinu – a nebo se vrátily bardotky na nočním osobáku 9810, rychlíku 638 nebo rychloběžce do Chebu a s poctivě "naplno" houkajícím strojvedoucím na každém přechodu, by byli občané vděční za elektrifikovanou trať (rychlodráhu !!!! s traťovou rychlostí 80 km/h) s mimoúrovňovými přechody. Řádně "osolenou" bardotku na 26 promilovém stoupání bylo slyšet až na Vinohradech. "Za bolševika" si mohli občané stěžovat akorát u vechtra v Dejvicích …
registrovaný uživatel Medvěd
05.12.2005 (12:44)  
Já mám to štěstí jezdit s DP pravidelně metrem B a autobusem a už ani nemám sil být na DP naštvaný. Ovšem souhlasím, že se těžko shodnem už jen na standardech a srovnávacích kritériích obou dopravců (například zda běžný standard mých tras - stát 10 minut v tlačenici na jedné noze - je srovnatelný s dvouhodinovou jízdou v 810). Jinak s průvodčími v MHD už pár deítek let v Praze problém skutečně není, v tomto ohledu DP ČD válcují. Co se týče nakládání s financemi a efektivity provozu, už bych to bohužel tak růžově neviděl.
Ale omlouvám se, to opravdu s Vnukovem nemá nic společného.
registrovaný uživatel waszyn 
05.12.2005 (12:08)  
je zbytecny tady delat flame.. jsou tady dva nazory, co je dulezitejsi. dulezite je metro i bustehradka. bohuzel na oba penize jeste dlouho nebudou, a z duvodu viz nize si myslim ze prioritou by melo byt to metro. a az budou v budoucnu prostredky tak tu trat hodit v casti trati pod zem a udelat i podzemni nadrazi pred letistem, ale to je v pristich xx letech utopie. stejne tak jako koridorova trat do kladna.
dopravni podnik praha a ceske drahy bych si nedovolil srovnavat ani ve snu! u dp mam duvod k nastvani max.2x do roka a to jezdim denne, u CD v podstate pokazde co vyuziji jejich sluzeb(4-6x mesicne).naposledy vcera mi pruvodci odmitala uznat zpatecni jizdenku praha-lovosice,protoze nektery rychliky jezdi z holesovic a nektery z masarycky a pokud clovek pouzije pri kazde ceste jine nadrazi nelze to resit zpatecni slevou.tak jsem ji pekne poslal do X a nastesti uz se neukazala.
registrovaný uživatel Medvěd
05.12.2005 (11:55)  
Ad Waszyn: České dráhy rovněž příliš neoblibuji a znám jen málo srovnatelně neefektivních a nekvalitních dopravců. Bohužel mezi přinejmenším srovnatelně špatné řadím i Dopravní podnik hl.m. Prahy, takže to stejně budou mít nebozí návštěvnící za 18 (je jedno zda současný bus či metro) nebo bez 2 za 20 (ČD)...
registrovaný uživatel Brumla
05.12.2005 (11:08)  
Hlavni prinos modernizace "bustehradky" vidim v primestske doprave z Kladna a jednou snad i z Rakovnika. Doprava na letiste co do poctu pasazeru je az druhorada. Ale proc tu moznost nevyuzit, kdyz trat prochazi tesne kolem letiste?
Dvojkolejna elektrifikovana trat ve vilove ctvrti, to je obrovske zverstvo, zlocin! Potrestat!! Ctyrproudove silnice, kde projede auto kazdou 0,5s, prochazejici panelakovymi ctvrtemi (Evropska...) jsou bohulibym skutkem. Jen houst a vetsi kapky.
Hlukove na tom modernizovana bustehradka bude obdobne jako tramvajova trat. Ty take nikomu nevadi. A (snad) budou dalsi.
Jen ta bustehradka vadi. Rad bych vedel proc. Ale ty prave duvody nam jeji odpurci nikdy nereknou...
registrovaný uživatel waszyn 
05.12.2005 (9:49)  
o tom to prave ale je. co si myslite ze udela s cenou nemovitosti v klidne vilove ctvrti pokud tam pred nosem protahnete dvojkolejnou trat, po ktere bude co 5 minut neco projede? doba takovychto prasaren snad uz je doufam za nami. dalsi argumenty proc to praha6 nechce jsou jasne a nema cenu je porad omilat dokola. jinak pokud tu trat hodime pod zem, tak se cenove velmi priblizime tomu metru. dalsi vec je zda tu trat pouzit i pro dalkovou dopravu a zda se tam pro takovou stanici nekde najde na ruzyni misto. samozrejme nenajde -> cili dlouha mile + autobusy.. dalsi vec je obsluha kladna. ti by nejvice ocenili prave ty autobusy na dlouhou mili misto dejvicke+potom metro,najdete si nejaky pruzkum.
cili za hodne penez malo muziky.
to jsem jeste nezminil fakt,ze zahranicnich navstevniku bychom si meli vazit a ne je vydat napospas ceskym draham okamzite po priletu do prahy :)
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko