..: SBB: Nákup jízdenek před mobilní telefon s MMS :..

Bern - Od 1. prosince 2005 mohou cestující nakupovat jízdenky přes mobilní telefon. Tzv. „Mobileticket“ lze objednat po předchozí registraci a vybírat lze spojení mezi 40 nejdůležitějšími železničními stanicemi ve Švýcarsku. Švýcarské spolkové dráhy (SBB) nabízejí na začátku akce 780 spojení. Zaslaný „2D-Barcode“ slouží vlakovému personálu ke kontrole a proti zneužití. Jízdenky lze zakupovat prozatím pouze pro SBB a dceřiné společnosti Thurbo a Zentralbahn.


CSPSV | 23.11.2005 (10:58)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Švýcarsko


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
24.11.2005 (12:03)  
pvo: No, snad to prodavaji i v mene exponovanych mistech a casech, ne? Nicmene napsal jsem to v souvislosti s tim, ze ten mobil zdrzuje pruvodciho
registrovaný uživatel Petr´ V  mail  
24.11.2005 (11:06)  
u DB čtečky budou zavedeny v nejbližší době (nebo snad už byly zavedeny), v létě probíhal pilotní provoz. S tímto bude kontrola hračkou

to M: jenže na tu kilometrickou banku si každý měsíc musím vystát na Hlavním nádraží v Praze pěknou frontu.
registrovaný uživatel Glagol
24.11.2005 (10:11)  
„2D-Barcode“ Nevím co je 2D, ale barcode je nejspíš čárový kód. Čili personál je vybaven čtečkou čárového kódu a nemusí žádné hausnumero datlovat. Roztomilé, ne?
24.11.2005 (9:13)  
Jestli CD zavedou Dopravni e-kartu (ci jaky to ma mit nazev), tak by snad nemel byt velky problem zavest i internetovy prodej...
registrovaný uživatel M 
24.11.2005 (0:59)  
V Rakousku maji tohle a u nas mame kilometrickou banku...
registrovaný uživatel comar 
24.11.2005 (0:27)  
Nickon: neni to tak strasne. Trva to jen chvili. Rozhodne je to rychlejsi, nez kdyz si nekdo kupuje jizdenku ve vlaku. Navic to moc lidi nepouziva. Pokud clovek nema mobilni sit A1 u ktere se ta cena jizdenky automaticky pripise na telefoni ucet, tak je ta platba trochu slozitejsi.
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
24.11.2005 (0:19)  
Ježíšmarjá, chápu to dobře, že průvodčí stojí v nacpaném vlaku u cestujícího, luští přes brýle číslíčka z displeje mobilu a ty ručně přeťukává do terminálu?? Tomu tedy říkám racionální postup, a to raději neuvažuju, že se neomylný rakouský průvodčí přeťukne a milému cestujícímu po zdlouhavém dohadování platbu neuzná. I kdyby šlo všechno hladce, tak na jednoho pasažéra potřebuje tak minutu, nedejbože, když se takových e-platičů sejde ve vlaku třeba 300... Tohle podle mě opravdu není cesta do budoucnosti!
registrovaný uživatel comar 
23.11.2005 (22:54)  
MZ: ten rakousky system neni mozne jen tak lehce obejit poslanim falesne sms. Funguje to totiz trochu sloziteji. Po overeni platby (pres kreditku, paybox nebo telefoni ucet) a uspesne rezervaci vam dojde sms ve ktere je hromada cisel, startovni a cilova stanice. Ve vlaku potom pruvodcimu vrazite mobil do ruky a ten to zada do mobilniho terminalu (ta vec na tisknuti jizdenek) a ten mu spocita, jestli je ta jizdenka platna nebo ne. Cele to funguje na principu asymetricke sifry a kontrolnich souctu, takze je matematicky nemozne si sam svoji jizdenku vcetne tech cisel vycucat z prstu.
registrovaný uživatel Petr´ V  mail  
23.11.2005 (22:13)  
čtecí zařízení má každý průvodčí, kartu (BahnCard nebo platební) projede čtecím zařízením na POPu a je otázkou 10 vteřin, než průvodčí zjistí, zda byla platba provedena.

Jízdenky lze kupovat i na regionální vlaky (v kombinaci s Fernverkehr).
23.11.2005 (21:57)  
Nákup jízdenek přes mobil existuje u ÖBB řadu let, ale jsou problémy s ověřováním ve vlaku. Jízdenka se fakticky nekupuje, zaplatí se jízdné z/do a pak se přes mobil ověřuje (asi formou SMS) zaplacení …
V Česku by se našli chytráci, kteří by si dokázali posílat falešné SMS potvrzující zaplacení jízdného.

U DB systém nákupu jízdenek přes internet funguje, ale podmínkou je zakoupení jízdenky nad 100 km, průvodčí musí být vybaven zařízením, které "on line" ověřuje, že jízdenka byla legálně vydána a zaplacena. Jízdenka se ovšem zakupuje na konkrétní vlak "Fernverkehr". Pokud jsem dobře informován, dá se to stíhat do 10 minut před odjezdem z dané stanice, tak aby se stihl bankovní převod včetně potvrzení platby a ještě potvrzení z banky do "centrály" DB v níž si ověří údaje vlakový personál.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko