..: Požár v dopravním muzeu v Norimberku :..
adlerAktualizace - 12:00 hod
Norimberk - Dne 17. 10. 2005 před 20 hodinou byl na dispečink centrály hasičů v Norimberku nahlášen velký požár v areálu dopravního muzea v ulici Georg Hench ve čtvrti Eberhardshof. V plamenech se ocitla několikapatrová budova (80 x 60 m - 1500 m2)a venkovní výstavní plochy muzea(Betriebswerk Nürnberg West). Záchranářské práce byly ztíženy, protože některé lokomotivy byly nazbrojeny naftou a explodovalo 8 acetylenových lahví, což mělo za následek obrovský výbuch. Hasiči museli evakuovat několik obyvatel přilehlých domů. Budova muzea je zcela zničena spolu s vystavenými vozidly. Kvůli požáru byl zastaven provoz na přilehlých tratích. První zprávy hovoří o 25 zničených historických vozidlech, mezi kterými je i „Adler“, 4 lokomotivy řady 218 a 2 modernizované lokomotivy řady 234. Některá vozidla byla pohřbena pod střechou, která se na ně zhroutila. Škody se vyšplhají do desítek miliónů eur, ale přesnou hodnotu škody na historických vozidlech nelze stanovit. Příčiny vzniku požáru ještě nejsou známy. Celkem zasahovalo u požáru 5 hasičských jednotek se 120 záchranáři. Hadicemi protékalo 8 000 litrů vody a 1 500 litrů pěny za minutu, i přesto ale se již nepodařilo zachránit vystavené exponáty. Záchranářské práce trvaly do ranních hodin. Zraněni byli 2 hasiči a jedna žena se nadýchala zplodin.

Dopravní muzeum je se 160 exponáty největším dopravním muzeem v Německu. Muzeum nabízí několik expozicí rozložených na jednotlivých patrech doplněné v letním období o venkovní expozici. K vidění je toho zde opravdu mnoho, od miniaturního modelu železnice, na kterém je simulován a široké veřejnosti předváděn provoz jako na skutečné železnici až po skutečné lokomotivy a vagony.
Poměrně rozlehlý model železnice od norimberské firmy Fleischmann slouží k vzdělávání o provozu na železnici, jejím zabezpečení, návěstidlech, tvorbě vlaků, seřadištích či o jejím zázemí. Prohlédnout si lze, jak se vyvíjely koleje a železniční svršek v průběhu času od kamenných a dřevěných kolejí až po moderní kolejivo na betonovém podloží pro vlaky ICE. Lze si prohlédnout napájecí trolej pro rychlovlaky ICE, či výstavu fotografií a soudobých dokumentů o dráze ve službách národně-socialistického režimu. Výstava je zaměřena i na důlní železnici a je rovněž zachycen na modelech vývoj pozemní železnice v různých obdobích a její role ve společnosti.
Nezapomnělo se ani koutek pro děti. V nejvyšším patře budovy muzea se nachází muzeum komunikací a zmenšené modely lokomotiv a vagonů, které byly nasazovány DB a jejími předchůdci.

Zjišťujeme další podrobnosti.

Ilustrační foto : Martin Nožička - parní lokomotiva Adler

Související odkazy :
Fotografie muzea po požáru (diskuzní fórum)
DB Verkehrsmuseum Nürnberg
Tisková zpráva DB k události
Další fotografie : DPA
pozar depo

VLAK81 | 18.10.2005 (11:05)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu Německo Bavorsko /Bayern


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
mendi
20.10.2005 (8:03)  
Souhlasim s Rumcajsem.Je to dobrej nápad s tou sbírkou.
mendi
20.10.2005 (8:03)  
Souhlasim s Rumcajsem.Je to dobrej nápad s tou sbírkou.
Rumcajs
20.10.2005 (7:28)  
Jak malé děti, jeden tady skrápí slzu nad tím co už asi nikdy nikdo neuvidí a vy se tu handrkujete o tykání/vykání.
Měl bych takový nápad, když se můžou pořáda sbírky na opuštěné čokly apd, proč nezaložit sbírku na pomoc poškozeným exponátům?
vojta
19.10.2005 (22:14)  
K-report: já se nechtěl přít o věc OT, takže mě nech na pokoji..
K-Report
19.10.2005 (17:04)  
Nadávejte si na konkurenčním K-Reportu - tam je to velmi oblíbené a neotravujte tady!!!
vojta
19.10.2005 (8:55)  
Nick: já nezačal
TCM
19.10.2005 (1:35)  
xyz: Nesouhlasim, ale respektuji.
Jen malá poznámka - to, co je slušné, a co zahranicí slušnosti je do značné míry subjektivní.
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
19.10.2005 (0:42)  
Panove xyz a vojta: Presunte se prosim s tematem vykani/tykani nekam jinam (do mailu), nebo diskutujte k tematu zpravy. Nedelejte nam tu z toho diskuzi na iDnes.

Diky!
registrovaný uživatel xyz  mail  
19.10.2005 (0:29)  
Ach jo, dal a dal od tematu. Skoro bych byl pro to zaparkovat nebo presunout jinam, treba po e-mailech (pripojil jsem jeden z mych k prispevku).

Lec, internet vyuzivam realtivne dlouho (se zvysujici se intenzitou tak od roku 1996, predtim jsem uzival BBS), neb patri k me praci (sysadmin, jak jsem se zminoval), ale priznavam, ze diskuze spise okrajove - idnes.cz ani nectu a tedy ani nediskutuji, ale tamni fora maji po netu celkem spatnou povest, takze bych se jimi nezastitoval - a spise fora, ktera souviseji s mou praci. Mimochodem na nekterych si lide zcela prirozene vykaji. Jak mohu vedet, ze adresat me poznamky neni o generaci starsi (a vazeny) clovek? Jenom proto, ze s nim nesouhlasim jeste neznamena, ze je idiot, detina, ci kdo vi co...

Sam vykam a zacneli mi nekdo tykat, ohradim se, internet neinternet. Spolecny zajem me spojuje take napr. s vyucujicimi z me alma mater, ale presto si tykam jenom s temi, kteri mi to vyslovne nabidli a to i v pripade, ze nejsou nijak vyrazne starsi.

Cteni pravidel slusneho chovani by melo, dle meho presvedceni, platit vsude a neni to na skodu. Mj. se domnivam, ze to prospiva diskusi, protoze vykani naznacuje urcity odstup, ktery by mohl znesnadnit jinak caste sklouznuti k osobnimu napdani a nadavkam. A ty diskusi nesvedci a neprinaseji nic noveho. Viz. "jseš pěknej trotl" od vojty, "jste pekny trotl" by se nepsalo tak samozrejme a vypada to blbe.

Jesti v tom je soudruzske rovnostarstvi nebo ne je asi veci nazoru. V kazdem pripade dodrzovani jednoduchych a neobtezujicich pravidel slusneho chovani (i v inetovych diskusich) cloveku nemuze uskodit a treba nam to pomuze ucit se slunosti, ktera bohuzel v nasich zemich stale dost chybi.

Mozna vekdo z vas vyznavate, ze internet je dzungle. Me zase utkvelo, ze jednim ze zakldanich pravidel internetove komunikace je: "Uvedom si, ze na druhe strane je clovek!" Tedy internet je pouze nastrojem, ale chovat bych se mel zhruba stejne.

Trocha tech spolecenskych konvenci a dostatek humoru se dle mych zkusenosti nevylucuji. Mozna zase vec nazoru...
registrovaný uživatel vojta
18.10.2005 (23:12)  
TCM: moc hezky si to napsal ;-)
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko