..: Ze zákulisí galerie :..

Praha - Velice nás těší stále rostoucí zájem o fotogalerii. Řada z vás pravidelně navštěvuje stránky ŽelPage právě kvůli ní a přispívá sem fotkami a komentáři, aniž by věděli, co se děje uvnitř. Poslední dobou se nám, a nejen mezi nováčky, rozšiřují dotazy a stesky ohledně jejího fungování. Dovolte mi vás proto vzít na menší exkurzi zákulisím a ukázat, jak to vypadá v pozadí, jak probíhá rozhodování či jaké jsou další zajímavosti ze správy galerie.

Správců je dohromady sedm (skupina fotogalerie). Každý správce rozhoduje, zda tu či onu fotku zařadit do galerie. Činí tak dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, přičemž zohledňuje běžná hlediska, jako je technická úroveň snímku (ostrost, barvy), kompozice (přílišná či zbytečná volnost, těsnost, nevyváženost), rušivé elementy (řezané či vyčuhující objekty) apod. K přijetí či zamítnutí snímku je třeba tří hlasů na jedné z misek vah.

Galerie ŽelPage je výběrová, s velkým náporem uživatelů a omezeným možnostmi jak co do prostoru, tak i přenosových kapacit. Proto si nikdo nemůže vystavení svého díla na stránkách ŽelPage nárokovat. Přesto správci rádi přijmou do galerie snímky, které považují za cenné. Toto hodnocení provádí správci sériově tak, aby subjektivní názor jednoho z nich jen minimálně ovlivnil přijetí fotky.

Zde se můžete ptát, jak je zaručena objektivita rozhodování? Nijak. Tu totiž zaručit nelze. Jsme lidé, je nás sedm, každému se líbí a nelíbí něco jiného, a snímek zkrátka nelze ohodnotit na bodové stupnici 0-100 a stanovit, že kupříkladu vše od 80 výš se přijímá. Může se tedy stát, že si autor posteskne „jakto, že mě mou pěknou fotku nepřijali a tuhle, daleko horší, ano?“. Odpověď je nasnadě. Zaprvé, autorova fotka je vždy lepší než jakákoliv jiná. Zadruhé, stačí tři hlasy ze sedmi, každý správce je jiný, má jiné nároky na jednotlivé aspekty snímku, jedněm třem správcům se ta cizí líbit mohla a proto ji schválili, jiným třem se ta autorova líbit nemusela a proto ji zamítli. Dokonce tu autorovu fotku mohli posuzovat ti samí tři, a dle jejich soudu nebyla vhodná.

Proč je u fotky jeden komentář a tři mínusy? Pokud správce souhlasí s komentářem svého kolegy, není nutno psát znova to samé, stačí jen přihodit další mínus. Může se i stát, že první správce dá plus, s doprovodným komentářem, který ovšem pro dalšího správce může být natolik závažný, a se kterým se stotožní do té míry, že sám dá fotce mínus. Fotek totiž chodí do galerie obrovské množství a psát k nim stále stejné komentáře je zbytečně unavující. Trocha statistiky: za vybrané období v rozsahu 197 dní bylo všemi správci uděleno 18907 rozhodnutí ve výběrovém řízení, což vychází na 96 za den. 96x ano/ne každý den. Každý den každý správce rozhodl průměrně o 14 fotkách. 14 fotek za den nezní na první pohled tak hrozně, 2700 za půl roku na jednoho správce už je něco jiného.

Jak je to s uměleckou galerií? Pokud správce usoudí, že se daný snímek hodí spíše do tzv. Umělecké Galerie, pak jej vyřadí z normálního schvalovacího procesu a v uzavřené diskusi s ostatními správci o zařazení do UG rozhodne. Zde rozhodování probíhá v podobném duchu, stačí tři hlasy pro ano nebo tři pro ne, přičemž v diskusi lze dojít k závěru, že bude snímek zařazen do UG, nebo do běžné galerie, nebo bude zamítnut.

Proč to všechno tak dlouho trvá? Nápor fotek je veliký a časová náročnost nezanedbatelná. Zpravidla to probíhá tak, že co je pěkné hned, se hned schválí, co je zjevně nevyhovující se hned zamítne. A co je někde mezi těmito dvěma stavy, tak o tom se bádá. Jak již zaznělo na začátku, není možné univerzálně stanovit nějakou hodnotu, vše se posuzuje individuálně.

Odpůrci galerie ŽelPage a jejího systému (existence správců, výběrovost) často zmiňují „jakési absurdní desatero pravidel“, podle nichž se fotky schvalují. Při dotazu, kde toto desatero viděli, si nemohou vzpomenout, nebo o něm jen slyšeli. Zmíněné desatero se skutečně na stránkách ŽelPage objevilo, ovšem bylo míněno jako soubor základních rad pro začínající fotografy, jak na kompozici, násvit apod. Nepochopení záměru a snad až přílišná striktnost původních formulací vedla ke stažení a přepracování tohoto souboru obecných rad, k jehož znovuvydání už potom nedošlo. Nelze totiž zcela jednoznačně definovat všechny zásady fotografování. Proto jsou výtky správců míněny jako důvody, proč se ten či onen konkrétní snímek nehodí do galerie. Zeptá-li se autor, třeba přímo v diskusi k dané fotce, co si pod onou výtkou má představit, dostane se mu individuální rady, kterak se tomu příště vyvarovat.

Jsme potěšeni, že máte takový zájem o naši galerii, a těšíme se na vaše fotky. Ty pěkné v galerii rádi vystavíme. Buďte však, prosím, shovívaví a trpěliví, pokud se tak nestane okamžitě. Na každou fotku se dostane, správci toho mají na práci víc než dost.

Snad jen poznámku na závěr. Veškeré dotazy ke konkrétní fotce směřované na správce pište jako nové komentáře a ne jako reakce na komentáře správců. Je to totiž přehlednější a je pak méně pravděpodobné, že se komentář ztratí mezi dalšími reakcemi.

Nezapomeňte též na právě probíhající Fotosoutěž 10 let KPL. Uvítáme i náměty na další soutěže.

Další informace najdete v otázkách a odpovědích. Veškeré obecné připomínky či návrhy k fotogalerii můžeme probrat na diskusním fóru, nebo se můžete přímo dostavit na setkání s autory u příležitosti křtu Kalendáře 2008.


Chary Poslat mail autorovi | 9.10.2007 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Liška 
09.10.2007 (21:10)  
Jenže já nenavrhoval, aby se noví správci samozvaně hlásili, ale aby je pečlivě vybrali správci současní. Takže zklidni hormon. :-)
09.10.2007 (20:19)  
Chary:
Tak samozřejmě, že mám v mém pomyslném žebříčku další fotky, ale tak beru je. Ale toto mi příjde už mimo...
A nebral jsem to jako nějakou výtku, že tam nemám já fotku nebo něco takového. ;) To už je naštěstí za mnou :))
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
09.10.2007 (19:26)  
Páňula: takle to brát nelze. Minimálně padesáti lidem ta fotka přišla dobrá. Pokud sem chceš linkovat vše, co byl podle tebe hodně velký omyl, můžeš začít, máš tam dobře přes 5000 fotek. A může tak začít každý, protože jedna vlaštovička jaro nedělá.
Radši bych se být tebou sám sebe zeptal, co jsi ty sám udělal pro to, aby byly v galerii co nejvíc pěkných fotek? ;-)

Liška: Bohužel správce nemůže dělat kdekdo, ač by se na to zajisté velké množství lidí cítilo. A že nějaká fotka čeká i několik týdnů? Dnes jsem řešil případ, kdy se autorovi nelíbilo, že po 28 hodinách není fotka ještě schválená, že má jen dva plusy. Co bys řekl na takovou situaci?

zirecek: Kriteria jsou dost ostrá i tak. Desítky autorů čtoucích různé výtky by ti mohly vyprávět ;-) Zkus nafotit deset fotek tak, aby ti jich bez výhrady prošlo deset, a můžeme se pobavit o kriteriích ;-)

samlep: No ano, nikdo není dokonalý.
09.10.2007 (18:52)  
Ale tato fotka byla teda hodně velký omyl... (podle mého)
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/363037.jpg
registrovaný uživatel Kóřa 
09.10.2007 (18:22)  
Kritéria mi příjdou dostatečná a oprávněná.Úloha zprávců není vůbec jednoduchá, vyžaduje zpoustu času a odbornosti.
Já se na ně nezlobím když má fotografie neprojde a jsem rád za krytiku ze které se mohu pro příště ponaučit. (aspoň se o to pokouším :-) nemám žádný super aparat a učím se) Ocenil bych novou kategorii " dočasných snímků " Které jsou méně kvalitní ale zajímavé a zaslouží si zveřejnění alespoň časově. Třeba na den či dva.Ať si je lidé se zájmem prohlídnou.
Rád si prohlížím i starší fotografie (miluji kolejovou dopravu) Brzo je vykoukám všechny a zažnu další kolo.Denně trávím na ŽP přez tři hodinky :-)
09.10.2007 (17:18)  
zirecek: Zpřísnit kritéria? Dle mého názoru jsou dostatečná. Hodně začátečníků by to akorát tak odradilo. Je pravda, že občas projde něco, co by nemělo, ale jinak je současný stav vyhovující...
09.10.2007 (16:45)  
Při dalším vzrůstajícím počtu fotek by stálo za zvážení ještě přiostřit kritéria. Fotek je poměrně hodně. Je bezesporu, že vám fotogalerie poslední dobou zvyšuje návštěvnost stránek. Skoro to vyžaduje každodenní návštěvy, :-). Případně trochu změnit schéma galerie - člověk se podívá na levý sloupec, vídí, že ani jednu fotku si nepamatuje, musí dolů na odkaz "další novinky", aby se dostal do galerie seřazené dle data vložení a aby pokukal všechny pro něj nové fotky.
09.10.2007 (15:25)  
Liška) A jak víš, že neoslovila? ;-) A jak víš, že to vezmou? Ale pozor! Zejména počet fotografií není rozhodujícím kritériem pro měření zkušenosti autora. Tímto tvrzením by jsi se asi dopustil hříchu ...
registrovaný uživatel Liška 
09.10.2007 (15:14)  
Josef Petrák: Kdyby redakce cíleně oslovile některé zkušené fotografy s prosbou o pomoc, možná by byli ochotni spolupracovat. Potřebnou kvalifikaci (např počet schválených kvalitních fotek) by si stanovila redakce.
Nick:Vždy je rychlejší, když se vyjádří 5 lidí z například dvanácti než ze stávajících sedmi. Také penzum denní práce se sníží.
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
09.10.2007 (13:59)  
Liška: Jak v článku zaznělo, vyloženě pěkné fotky jsou přijaté obratem. Jsou i případy, že je fotka do hodiny od vložení v galerii. Stejně tak u vyloženě špatných fotek je vyřazení otázkou několika málo hodin. U nemastných, neslaných fotek se přidávají hlasy pomalu a ještě k tomu střídavě (u jednoho správce převáží plus, u dalšího mínus). V takovém případě se čeká na vyjádření alespoň 5 správců. A v letních měsících většina z nich spíše využila krásného počasí a fotila, než aby seděli doma u počítače.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko