..: Hadi na kolejích – RegioSnake (663 a 863) :..

panťák, foto: Miloš Vize autora - Skupina jednopodlažních nízkopodlažních vozidel RegioSnake je určena pro příměstskou a regionální dopravu. Hnací vozy řady 663 a 863, vozy řady Bmpvee a ABmpvee i řídicí vozy řady ABfmpvee jsou mezi sebou kompatibilní, vzhledově i technicky co nejvíce sjednocené, jak jen to bylo možné při zachování dobrých vlastností. Konstrukční rychlost všech vozidel je 200 km/h, u hnacích vozů je maximální rychlost při jízdě vlastní silou omezena na 160 km/h. Při testech se však předpokládá jízda bez rychlostního omezení za účelem ověření technických vlastností při rychlostech kolem 200 km/h a možného pozdějšího zvýšení maximální rychlosti. To především s výhledem do budoucnosti, kdy by na některých tratích mohla být zavedena traťová rychlost právě 200 km/h, například v úseku Brno – Břeclav či Praha – Pardubice – Choceň.

Řazení souprav
Elektrické soupravy663 + ŘV (146)
663 + VV + ŘV (239)
663 + 3× VV + 663 (401)
Motorové soupravy863 + ŘV (146)
863 + VV + ŘV (239)
863 + 3× VV + 863 (401)
Hybridní soupravy663 + 863 (122)
663 + VV + 863 (215)
VV - vložený vůz, ŘV - řídicí vůz, v závorce počet míst

Uspořádání vozu, foto: Vít Burian Vozidla mohou spolu jezdit v jakékoliv kombinaci, komunikace probíhá přes WTB sběrnici. Vozy řady Bmpvee, ABmpvee a ABfmpvee jsou schopny jezdit i v klasických soupravách tažených lokomotivou – všechna vozidla jsou společně spojena běžnou šroubovkou. V tom spočívá další výhoda – soupravy složené z vozidel RegioSnake jsou jednoduše rozpojitelné a počet vozů soupravy se dá jednoduše měnit, na rozdíl od pevně spojených jednotek. Výrobce bude nabízet jak celé soupravy, tak jednotlivá vozidla samostatně. Dopravce pak může případně zakoupit pouze soupravu bez hnacího vozu či jednotlivé vozy jako „náhradní díly“. V nabídce budou tyto předem nakonfigurované soupravy (vratné soupravy si zákazník volí sám podle svých požadavků). Nakonec bych chtěl poznamenat, že byl vymyšlen nový design, ze kterého budu v budoucnu s úpravami vycházet do doby, než vzejde další „generace vozidel V.Burian Design“. Tyto vozy bych osobně zařadil do 2. generace.

Samotné ucelené soupravy mohou být spojovány do dvojic a trojic v rámci vícečlenného řízení. Vozidla série RegioSnake jsou určena pro příměstskou a regionální dopravu na osobních i spěšných vlacích, případně i pro delší trasy.

Výhody souprav RegioSnake

  • vysoká flexibilita a kompatibilita
  • pohodlná sedadla, nízká hlučnost, „maloprostorové“ uspořádání (sedadla po třech řadách naproti sobě v jednom oddíle)
  • podíl nízké podlahy až 70 %
  • technická kvalita (dobré jízdní vlastnosti, vozidla vhodná pro trakčně náročné tratě, vysoká maximální rychlost)
  • univerzální použití (vhodné pro příměstskou, regionální i dálkovou dopravu)

Elektrický vůz řady 663

Elektrický dvousystémový vůz řady 663 je nástupcem v České i Slovenské republice velmi rozšířených elektrických jednotek řady 460 a 560 a jednotek ř. 451/452. Tyto jsou již velmi zastaralé a rozhodně nedělají příměstské dopravě v ČR a SR dobrý obrázek. Dále by měly být silnou konkurencí jednotkám 7Ev RegioPanter společnosti Škoda Vagonka (u ČD řady 440, 640, 650). Oproti nim vynikají vyšší flexibilitou (díky spojení vozů klasickou šroubovkou). Budou se vyrábět v dvou, tří a nebo pětivozové verzi nebo ve vlastní konfiguraci zákazníka, anebo si zákazník může koupit jeden díl samostatně. Počet míst k sezení je 61.

RegioSnake 663, foto: Vít Burian 663.0, foto: Vít Burian 663 v Najbrtu, foto: Vít Burian 663.0 v Najbrtu, foto: Vít Burian

Nízkopodlažních je 70 % cestujícím přístupných míst. Vůz má jedno WC ve dveřním oddíle v zadní části vozu. Je klasické konstrukce pro vozíčkáře. Podlaha je ve výšce 585 mm nad TK. K nástupu i výstupu je k dispozici strojvůdcem ovládaný výsuvný stupínek (použitelný ve stanicích, kde jsou třeba sypaná nástupiště), pro vozíčkáře je k dispozici elektricky ovládaná plošina. Otevírání dveří je ručně-elektrické pomocí výklopky na vnější i vnitřní části vozu. Vyklopením výklopky dojde k odjištění dveří a elektricky poháněnému otevření. V případě poruchy pohonu dveří lze dveře otevřít vlastní silou jako u klasických vozů, např. řady Bdmtee. Samozřejmě, že při rychlostech nad 5 km/h jsou dveře centrálně blokovány.

Technické parametry vozu ř. 663
Délka26 370 mm
Šířka2 950 mm
Výška4 320 mm
Výkon1 800 kW
Maximální rychlost160 km/h
Hmotnost56 t
Míst k sezení60 (z toho 12 sklopných)

Výkon jednoho hnacího dílu je 1800 kW. Podvozky jsou klasické konstrukce Bo’Bo’. Maximální rychlost je omezena na 160 km/h, konstrukce vozu umožňuje rychlost až 200 km/h. Předností vozu by měla být vysoký koeficient zrychlení a výkonné brzdy, aby se docílilo co nejnižší jízdní doby. K dispozici je, mimo jiné, také ERB – elektrická rekuperační brzda (u vozu 863 EDB – elektrodynamická brzda) a kolejnicová brzda. Hmotnost bude asi 56 t, tedy hmotnost na nápravu je 14 tun.

Skříň je lehké hliníkové konstrukce, ale dobře odhlučněna jak odspodu, tak i z boku. Čela jsou neprůchozí, vzadu jsou pro přechod gumové měchy/polštáře, které do sebe po spojení dokonale zaklesnou. Přechodové dveře jsou jednokřídlé, zvukotěsné a elektricky (i ručně) ovládané, posuvné. Veškeré dveře ve voze jsou elektricky i ručně posuvné, dveře do strojovny a vchod na stanoviště jsou klasické konstrukce. Vchod na stanoviště je z venku z obou stran nebo přes strojovnu. Ve strojovně je hlavní elektrická výzbroj, ostatní součásti jsou buď ve strojovně, nebo ve „vanách“ nad nízkopodlažním oddílem (prostor mezi střechou a stropem nízkopodlažní části). Vozidlo je vybaveno jedním pantografem pro tratě v ČR a SR (délka lišty 1950 mm). Vozidlo je dvousystémové (3 kVss; 25 kV, 50 Hz). Výhodou je přechodnost na oba systémy.

Samozřejmě, že v případě zájmu zákazníka z jiných zemí mohou být tyto systémy i jiné drobnosti změněny, ale to jsme již v jiné kategorii. Tento text se týká čistě vozu 663.

Motorový vůz řady 863

Dieselový motorový vůz řady 863 je vůz pro neelektrizované tratě, které jsou delší a kapacitně náročnější. Tedy ty, kde jezdí na vlacích „hydry“ 854, „kvatra“ 842 a 843 a na spěšných vlacích či dokonce rychlících lokomotivy „brejlovci“ 750.7 a 754, případně dnes již dosluhující „bardotky“ 749. Právě na těchto výkonech chybí moderní stroje – moderní rychlíkové motorové vozy, které by byly schopny nahradit nevhodné soupravy o 3, 4, a 5 vozech s lokomotivou. Když už tyto nějaké vhodnější stroje jsou, tak to jsou 854 s hydrodynamickým přenosem výkonu, který u nich není takový, jak by měl být. Vozy 842 a 843 jsou vozy pro kratší jízdní doby, nejsou svým komfortem zase až tak vhodné (například rychlíky v okolí Liberce vedené vozy 843). Jinak jsou to samozřejmě vozy spolehlivé a kvalitní (843 – elektrický přenos výkonu), ovšem nejsou z výroby určeny pro tak dlouhé trasy – viz debata zde: debata o vozech 843 na rychlících Pardubice – Liberec.

RegioSnake 863, foto: Vít Burian 863.0, foto: Vít Burian 863 v Najbrtu, foto: Vít Burian 863.0 v Najbrtu2, foto: Vít Burian
Technické parametry vozu ř. 863
Délka26 370 mm
Šířka2 950 mm
Výška4 320 mm
Výkon600 kW (CAT C18)
Maximální rychlost160 km/h
Hmotnost56 t
Míst k sezení60 (z toho 12 sklopných)

Motorový vůz řady 863 je tedy v podstatě univerzální motorový vůz – vhodný jak pro rychlíky a spěšné vlaky, tak i pro vlaky osobní – regionální.

Skříň vozu je v podstatě stejná jak u elektrických vozů 663. Vnitřní uspořádání je taktéž stejné. Liší se ovšem po stránce stroje jako takového. V strojovně se nachází dieselový motor firmy CATERPILLAR, model CAT C18 o výkonu přibližně 600 kW. Na motor je napojen alternátor, který pohání čtyři trakční asynchronní motory v podvozcích. Přenos výkonu je tedy elektrický AC/AC a podvozky v uspořádání Bo’Bo’. Z toho vyplývá, že vůz se od řad 854 liší především elektrickým přenosem výkonu, nízkopodlažností a především modernější konstrukcí vozu. Vůz bude spojován taktéž do jednotek výše uvedených, dvouvozových (600 kW), třívozových (600 kW) a pětivozových, u kterých bude motor na obou stranách a výkon jednotky bude zhruba 1200 kW. Hmotnost tohoto vozu bude někde mezi 52 – 56 tunami. Podvozky mají rozvor 2400 mm, sekundární vypružení je jako u řady 663 vzduchové. Vůz je také klimatizovaný. Naftová nádrž je ve vaně nad stropem nízkopodlažní části.

Vozy Bmpvee a ABmpvee

Vozy Bmpvee a jejich modifikace ABmpvee jsou vozy určeny primárně pro regionální dopravu (vlaky Os, Sp, případně kratší R). Budou se vyrábět ve dvou verzích – nízkopodlažní Bmpvee a vysokopodlažní Bmpvee či ABmpvee. Jsou to klasické vozy, které se dají řadit do klasických souprav s lokomotivami, designově jsou však sjednocené a primárně určené k provozu s vozy řad 663 a 863. Nízkopodlažní má jedno prvenství: jedná se o první jednopodlažní a zároveň nízkopodlažních vůz na území ČR, který se dá řadit do klasických souprav. Vysokopodlažní vůz je klasické vozové konstrukce, jeho modifikace s první třídou má určeno první třídě jeden oddíl o 24 sedadlech. Všechny vozy jsou sjednocené délky 26 370 mm a ostatní rozměry taktéž sjednoceny s řadou 663/863, aby spojené soupravy vypadaly prostě "dobře" a ne jak cirkus.

N063 - firma N063 - Najbrt, foto: Vít Burian V063 - firma, foto: Vít Burian V063 - Najbrt, foto: Vít Burian

Uspořádání vozu N, foto: Vít Burian Uspořádání vozu V, foto: Vít Burian Nízkopodlažní vůz řady Bmpvee má 93 míst k sezení. Vysokopodlažní ABmpvee a Bmpvee mají 93 míst k sezení. Všechny vozy mají jedno WC uzpůsobené pro vozíčkáře. Ve vysokopodlažních vozech je toto WC pro invalidy jen jako rezerva, je tam plošina pro vyzvednutí invalidy do výšky podlahy.

Řídicí vozy ABfmpvee

Řídicí vozy řady ABfmpvee mají konstrukci téměř shodnou s vozy 663/863, ovšem místo strojovny mají oddíl první třídy o 24 místech sezení a do kabiny strojvůdce nejsou vchody z ven, nicméně jsou tam jedny dveře z oddílu první třídy. Celý vůz má tedy celkově 85 míst k sezení.

963.0, foto: Vít Burian 963.0 v Najbrtu, foto: Vít Burian 963.0 v Najbrtu, foto: Vít Burian 963.0 v Najbrtu2, foto: Vít Burian 

Autorský text.


Vít Burian | 20.10.2013 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Fikce a vtipy

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel DB101 
21.10.2013 (18:30)  
Dobry den,
clanek se mi libil, jeste jako tresnicku na vrch bych chtel motivovat autora, zajimat se o ekonomickou stranku konstrukce. Nase zemicka uz nezije v komunismu a (i kdyz se to mnoha lidem nelibi) konstrukter se musi podridit ekonomickym pozadavkum a nebuze si zkonstruovat jen neco co se mu libi.

Dam nejaky priklad:
- Zkuste nekoho presvedcit, ze konstruovat na 200km/h je pro regionalni dopravu potrebne.
- Vidim, ze strojovna je velka, aby byla krasne pristupna. Kazdy m^2 kde nesedi cestujici je drahy. Z hlediska provozu je mi to jedno, jestli pan monter ma pri udrzbe hodne mista a libi se mu to. Zalezi mi na tom aby se tam veslo hodne lidi. Navic chci mit stroj, ktery se neporoucha a timpadem zadny komfortni pristup ani nepotrebuje. Doporucuji precist si literaturu o pojmu "LEAN MANAGEMENT".
- Z ekonomickeho hlediska bych Vas stroj vyloucil, a to ne proto ze by byl spatny, ale neni pristrizeny na to, co chce zakaznik. VASIM zakaznikem je DOPRAVCE. Pochybuji o tom ze ten by Vasi konstrukci ohodnotil pozitivne.
- Doporucuji literaturu zabyvajici se s "customer requirements" a "product design". Za pojmem "marketig" se skryva podstatne vic, nez co si velka cast inzenyru mysli. Pokud chcete byt lepsi nez oni, zajimejte se i o to.

Jak rikam, napsal jste dobry clanek. Pokud chcete byt v budoucnu lepsi nez jini konstrukteri, vyplati se studium i ekonomickych aspektu. pokud Vas to zacina zajimat, muzete mne kontaktovat.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
21.10.2013 (18:16)  
Opakuji se po mocté, avšak:

Nizkopodlažnost je podle mně zavádějící. Jde o bezbariérovost, peronizaci. Nízkopodlažní vozidlo na sypaném (polo)peronu je dobrý pokus. A ve srovnání s drahami v Sasku a Prusku - tak tam jsme sto let za opicema (prostě se neblížíme namnoze ani tomu, co tam bylo obvyklé před atentátem v Sarajevu. Tady sami sobě cosi dlužíme, že.
21.10.2013 (17:41)  
Wabun: Nerikam, ze nizkopodlaznost nema byt vubec. Jen si myslim, ze by uplne stacilo treba 30 % (protoze dle meho nazoru je vysokopodlazni vuz pohodlnejsi). Samozrejme hraje roli i doba, kterou v tom vlaku travim - to je pravda. Ta plosina je samozrejme diskutabilni a chapu ze jste ji tam placnul, protoze se to tak ted dela (jinymi slovy: Zadavatel by ji tam urcite chtel).

Aleš Liesk.: "nutnost malovat grafikon na tu nejméně příznivou sestavu. A zrovna ve špičce, kdy je potřeba, aby to "vodsejpalo", tam pojede sestava s nejhoršími výkonovými parametry"
2 veci k tomu: Je otazka, jestli ma smysl resit neco takovyho u osobaku a rychliku, kdyz mame stejnou jizdni dobu pro EC, bez ohledu na to, jestli ma 6 kocaru nebo treba 8 a jestli to tahne taurus, 380 nebo krysa (a kdyz hornouheraci poslou Eso, tak to taky nakonec nak dopadne).

A jakou mate vlastne alternativu? Kdyz vezmeme nerozpojitelnou soupravu, tak nam v podstate pravidlo o jizdni dobe podle nejpomalejsi soupravy zustava, ne? Navic, jak uz sem psal, predstava zrejme neni takova, ze to v rani spicce pojede 4 vozovy, na konecny se jeden vagon odpoji, protoze se to vraci v dopolednim sedle a pro odpoledni spicku se to zase zpatky pripoji, ale spis: Namalujeme grafikon pro trivozovy jednotky, za 2 roky se nekde udela naka rekonstrukce trati, postavi se parkoviste atd. stoupne poptavka, tak se grafikon premaluje pro ctyrvozovy.
dopisovatel nebo člen ŽP Hawkey  mail  
21.10.2013 (17:39)  
Etienne: Tak je dobře, že nám tu roste snad nadějný dorost:) Tak ono je to na jednu stranu težké hledat správný mix komentářů tak, aby človek na jednu stranu ukázal ten správný směr, na druhou stranu zase aby ten plamínek nadšení neudupal. Nicméně je to fajn, že mladý člověk má koníček a zajíma se o konstrukci kolejových vozidel.

Wabun: Ono je to tak už trend, že pro osobní dopravu regionálního rázu a i mezi meziregionální osobní dopravu se více hodí ucelené jednotky než soupravy složené s mašiny / motorového vozu a vagonů. Ucelená jednotka má práve tu výhodu že si na ní po celé soupravě můžeš rozházet vše co potřebuješ a dáš to tam, kde to nejlépe vyhovuje, od pohonu až např. po kamerový systém a nemusíš mít vše na všech vozech a mezivocozové přechody můžeš řešit tlakotěšnými měchy atd.

Co se šroubovky týká, na ucelenou jednotku se více hodí poloautomatické spřáhlo, jednoduší spřahování více jednotek dohromady, kuplem si protáhneš vše, tažné síly, trakci, elektriku, vzduch ..

No je toho moc na co se musí dávat pozor, budeš-li chtít někdy konzultaci, klidně se ozvi, rád poradím a nebo Ti řeknu svůj názor.
registrovaný uživatel Etienne  mail  
21.10.2013 (17:00)  
Posun od poslednějška tam jistě je a pozitivní (byť stále se jedná o poněkud překonaný návrh), měl bych však VÝZVU k ostatním diskutujícím: ono ani tak nejde o to kluka "strhat" a nebo na druhou stranu jen plácat po ramenou, ale hlavně "formovat" (jak to činí třeba Aleš Liesk), vždyť v šestnácti jsme vymýšleli kraviny všichni. Jde jen o to, správně nasměrovat. Teď je to sranda, ale dokážete si představit, že by něco takového začal navrhovat absolvent UPCE sedící někde na ROPu...? To by byla teprve ta pravá katastrofa (jak to ostatně můžeme vidět v Praze, když šotoušci kreslili nový jízdní řád DP nebo se spolek šotoušů á la KŽC pustil do pravidelné veřejné dopravy....)
21.10.2013 (13:51)  
Předesílám: neberte si mé poznámky nějak osobně. Jsem rád, že nám tu roste nový konstruktér vozidel a je to určitě lepší zábava, než třeba vyvalovat na hřbitovech náhrobní kameny :-(.

Výhodou strojovny je, že tam je vše krásně přístupné.
Nevýhodou strojovny je, že zabírá místo pro cestující. Navíc s tou přístupností to není zas až taková výhra - byl jste někdy ve strojovně třeba 854? "Krásně" tam můžete leda tak k hlavám válců a k turbům.
A je ještě jedna poměrně závažná nevýhoda strojovny - zkuste na ní přijít sám. Dám nápovědu: jaké uspořádání náprav mají třeba 850 - 854 (vozy se strojovnou) a jaké třeba 860, 842, 843 (vozy bez strojovny)

Až budou mít všechny vozidla automatická spřáhla, tak tam budou automatická spřáhla.
Vy k tomu plánujete přivěšovat 010-ky či 021-ky??? Snad všechny vozy vašeho návrhu budou mít spřáhla stejná, tak proč ne automatická?

Ale to si zas odporuje s tou krásnou výhodou měnitelnosti "objemu" jednotky.
Měnitelnost "objemu" má (přes své výhody) i několik nevýhod - kromě nutné manipulace (lidé, čas, peníze) je to i změna měrného výkonu jednotky a tedy nutnost malovat grafikon na tu nejméně příznivou sestavu. A zrovna ve špičce, kdy je potřeba, aby to "vodsejpalo", tam pojede sestava s nejhoršími výkonovými parametry.

hydromechanický vhodný u menších výkonů...
500 - 600 kW je menší výkon? Dle mého je to týž výkon, jaký plánujete do svých vozidel
21.10.2013 (12:08)  
Ehm..
jde o zprávu ze světa? Kdo je výrobcem?
21.10.2013 (10:57)  
Obecne se mi takovy koncept libi. Imho je to mnohem lepsi, nez posledni prezentovany (1 masinka - pres den vagonek s lidma, v noci vagonek s uhlim).
Libi se mi ta skalovatelnost. Nepredpokladam, ze by se souprava menila nekolikrat za den, ale napr. kdyz by s novym jizdnim radem bylo misto 3 vozove potreba 4 vozova.
Dal jestli to spravne chapu, bylo by mozne sestavit i hybridni soupravu (treba Pardubice - Liberec?).
Co se mi nelibi je ta nizkopodlaznost. Nevim jak ostatni, ale ja kdyz si muzu vybrat, tak vzdycky jdu do vysokopodlazni casti. Samozrejme - duchodci, cyklisti, invalide... tech ale prece neni 70 %. S tim souvisi i dalsi vec - plosiny pro vozickare. Kdyz se nekde objevi takova plosina, tak je kolem toho obrovskej humbuk, pan Krasa se raduje, ale popravde receno - za poslednich 10 let, kdy se tyhle veci mohutne budujou, jsem ve vlaku videl tolik vozickaru, ze bych je asi spocital na prstech jedne ruky. Tim nechci odpirat pomoc vozickarum, jen by me zajimalo, jestli se jich nekdo pta, jestli o takovy vopicarny vubec stoji a jestli by misto nejaky plosiny nechteli neco jinyho, treba upraveny auto.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
21.10.2013 (10:14)  
Vítku, nedej se!

Pan Burns má sice pravdivý poznatek, že: Protože není v silách jednoho člověka vyvinout celé vozidlo... tím se zabývají celé skupiny teamů ;-), a teď si představ - Jsi dvorní rada, "Lokbaudezernent", finišuješ práce na ř. 310 K.u.k.ST.Bahnen, hýkáš radostí, že se ten přehřívač podařilo do dýmnice a trubek nacpat ...

A tu se objeví vědecký team s nabídkou (výpočty i výkresy doloženou) na instalaci klimatizace do boudičky ... :-), :-)
registrovaný uživatel PPP 
21.10.2013 (9:43)  
rpet: Ovšem co bylo na mých povzbuzovací větě tak špatného? Samozřejmě že koncept od kolegy Wabuna má spoustu zádrhelů plynoucích z faktu, že neměl zatím kde nasbírat potřebné zkušenosti a vědomosti. Hlavním sdělením této věty (asi špatně vyjádřeným) mělo být, že si autora, který v šestnácti kreslí tohle, dovedu celkem snadno představit, jak za nějakých 15 let navrhuje skutečné stroje, kterými se opravdu svezu. Upozorňuji, že nikde není psáno, že musí pracovat v české firmě. V dnešní otevřené Evropě najde šikovný člověk snadno zajímavé místo :-).
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko