..: ČD v okolí Prahy stále monopolním dopravcem osobních vlaků :..

Ilustrační obrázekPraha - Cestující na trati 173 se po loňských diskusích o rentabilitě dalšího provozu a objednání vlaků středočeským krajem mohli těšit. Společnost Veolia Transport, známá u nás především z autobusové dopravy a provozováním Železnice Desná pod původní značkou Connex, ohlásila v červnu záměr provozovat na „hrbaté“ v roce 2008 na vlastní účet jeden pár sobotních vlaků vedených jednotkou Siemens Desiro Classic. Akce měla podpořit nabídku společnosti na převzetí provozování osobní dopravy na této trati od dalšího roku. Vlak se objevil i v návrhu jízdního řádu, již v létě ale byla zpráva dementována. Co se vlastně stalo?

Jiří Schmidt, nynější zástupce železniční dopravy Veolia Transport, na tuto otázku dle serveru Ekolist s odvoláním na „rozsáhlé organizační změny ve vedení společnosti“ neodpověděl. V původním plánu společnosti Veolia Transport bylo víkendové zajíždění soupravy z německé Žitavy, kde provozuje osobní dopravu na trati Lausitzbahn (Zittau - Görlitz - Cottbus). Mělo se jednat se o víkendové rychlíky Žitava - Praha a zpět. V čase obratu v Praze by souprava zajišťovala právě vozbu páru vlaků do Berouna přes Rudnou. V tomto duchu se v roce 2007 uskutečnila i prezentační jízda. Z důvodu důsledného zaměření na trh železniční dopravy v závazku veřejné služby a ukončení všech komerčních aktivit však Veolia projekt zastavila a do Berouna tak není čím levně jezdit.

Ke stavu kolem provozu na trati 173 mluvčí Krajského úřadu Středočeského kraje Martin Kupka uvedl: “Pro zatraktivnění železniční dopravy na zmiňované trati a jedním z limitních faktorů přijetí nabídky je kromě nezvyšování finančních prostředků na úhradu prokazatelné ztráty také garance odstranění stávajícího omezení traťové rychlosti na dopravní cestě a dobudovaní stávající drážní infrastruktury nejméně o dvě nové zastávky, a to v Rudné a ve Zbuzanech z důvodu přijatelné docházkové vzdálenosti.”

Dle dostupných informací objednavatel, tedy kraj, žádnou soutěž na výběr dopravce pro provozování železniční dopravy v rámci základní dopravní obslužnosti na této trati zatím nevyhlásil. Zkušenosti ze zahraničí i z jiných krajů přitom naznačují, že je vhodné soutěž vypisovat v době stabilního objemu objednávky (nikoliv ve stavu zvažování dalšího provozu) a pro větší provozně související celky tratí, na kterých lze provozovat dopravu efektivně a náklady na samotné výběrové řízení tak nepřesáhnou dosaženou úsporu. Právě příklad trati 173 ukazuje i na nezbytnou součinnost správce infrastruktury v otázce výstavby zastávek a údržby celkového technického stavu trati. Veolia si svou účast v případném výběrovém řízení jistě nenechá ujít, je však otázkou, zda se odehraje ve středočeském kraji poprvé právě na relativně nevýznamné trati 173, nebo zda by to tak vůbec bylo dobře.

Ilustrační foto: Tomáš Valenta

Zdroje: ŽelPage, Ekolist, Veolia Transport, Dopravní web


Vítek_V | 17.2.2008 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Praha ČR Středočeský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
21.02.2008 (19:40)  
Hezky! Jestlipak to delaji i na 780mm? :)))

Jak to nekdo muze srovnavat s 842 nechapu. Designem je to mnohem dal, koncepci o 20-30 let dopredu...
registrovaný uživatel happy 
20.02.2008 (9:53)  
ad Qavs: A napadlo tě někdy,že se dávají sedačky na přání objednavatele?? Takže čd by v rámci unifiku volilo sesle shodné s regínou,elefantem a 954.Na barvě potahu nesejde,ten může bejt třeba růžovej :P
registrovaný uživatel tenzor 
19.02.2008 (22:46)  
1.8 mega euro? to neni tak moc..
19.02.2008 (21:26)  
dik za odkaz vypada to dobre
19.02.2008 (21:20)  
Hm, jízdní vlastnosti jsou jasně ve prospěch RegioShuttle.
registrovaný uživatel Qaws 
19.02.2008 (19:14)  
Mno, nic moc..:( Víc se mi páčí Regiouš.. A tady ani nevidím opěrky na ruce, což je hodně velké MINUS...:(
19.02.2008 (13:45)  
to pendozabak - muzes dat prosim odkaz kde si to videl taky nevim jak to vypada dik
registrovaný uživatel happy 
19.02.2008 (9:52)  
ad Pendožabák:

Líbit se ti to skutečně nemusí,ale doporučuji se s touto jednotkou svézt třeba ze Špičáku až do Bavor a myslím,že bys změnil názor.
18.02.2008 (21:10)  
Teda ted jsem se podíval co to vůbec je za motorák ten regioshuttle - mě to přijde jako o hodně hnusnější a asi nízkopodlažní 842-ka
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko