..: Část brzdové zdrže poškodila tři kupé v rychlíku :..

Ulomená zdrž vlétla do kupé, foto: Drážní inspekce Přerov — Ve čtvrtek 11. března v 9.25 došlo u jedoucího rychlíku R 804 z Olomouce do Brna přes Břeclav k uvolnění části zdrže (součást brzdy), která prorazila sklo okna a vlétla do oddílu pro cestující. Poškozeny byly celkem tři kupé, kdy letící zdrží byla proražena jedna stěna a druhá poškozena. K nehodě došlo mezi stanicemi Brodek u Přerova a Přerov při rychlosti přibližně 120 km/h. Shodou okolností byl ve vlaku inspektor Drážní inspekce, který začal nehodu ihned vyšetřovat. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, poškozený vůz byl ve stanici Přerov ze soupravy odstaven.

Nákres letu zdrže, foto: Jiří Randa, JRtrain Podle dostupných informací se jednalo o první vůz za lokomotivou, řady AB350 s oddíly druhé a první třídy, tedy jeden z nejstarších provozovaných rychlíkových vozů u Českých drah. S největší pravděpodobností se část zdrže odrazila od štěrku, kolejnice nebo také od sloupu. Jak je patrné z fotografií a na náčrtku, ta prorazila okno šestého kupé, kde prolétla stěnou do vedlejšího, sedmého kupé. Zde narazila do další stěny, kdy byl náraz natolik silný, že došlo k poškození stěny i v osmém kupé.

Část zdrže, litinový brzdový špalík o hmotnosti přibližně 10 kg, který se uvolnil z prvního podvozku, proletěl přímo nad hlavou mladé ženy. Jak sdělil iDnes.cz Jan Kučera z Drážní inspekce, „Kdyby to bylo jen o trochu níž, následky by zřejmě byly velmi vážné, stejně jako pokud by na jejím místě seděl někdo vyšší postavy“. Inspektor DI, který shodou okolností prováděl ve vlaku dozor, po ujištění, že již další nebezpečí nehrozí, nechal vlak dojet do Přerova, kde byl poškozený vůz odstaven. Rychlík pokračoval v jízdě z Přerova se zpožděním 22 minut.

Ulomená zdrž vlétla do kupé, foto: Drážní inspekce Ulomená zdrž vlétla do kupé, foto: Drážní inspekce Ulomená zdrž vlétla do kupé, foto: Drážní inspekce

Podobná událost se stala 30. dubna v roce 2007, kdy v Ostrožské Nové Vsi za jízdy odlétla z druhého vozu spěšného vlaku jedoucího z Bylnice do Brna brzdová zdrž a proletěla oknem stavědla. Při nehodě došlo ke zranění signalistky, která byla 14 dní v pracovní neschopnosti. Příčinou byla špatně uchycená brzdová zdrž. Tehdy České dráhy po dohodě s Drážní inspekcí slíbily, že prověří upevnění všech zdrží.

Zdroj: Drážní inspekce, iDnes.cz


JRtrain Poslat mail autorovi | 12.3.2010 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Olomoucký


  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   
13.03.2010 (11:12)  
Pokud to byla spodní zdrž, a nějaký umělec tam dal šavli obráceně, aby nemusel uvolňovat i horní zdrž, tak se tomu nedivím. Uvolněných zdrží se váli podle trati docela dost. Pokud budou kotoučové brzdy, může letět cokoli jiného, třeba cihla od opilého fotbalového fandy, jak se již stalo.
13.03.2010 (10:52)  
Mně to nějak nehraje, pokud se nezměnily fyzikální zákony. Vlak jedoucí rychlostí 120 km/h ujede za vteřinu 33,3 metru. Zdrž se uvolnila z místa, vzdáleného od čela vozu cca 5,5 metru a ve výšce cca 0,8 metru a vletěla do kupé číslo 7 (na obrázku jako 8), v místě vzdáleném od čela vozu cca 16,5 metru. To znamená, že vzdálenost mezi umístěním zdrže a oknem je cca 11 metrů. Tuto vzdálenost ujede vlak za 0,33 vteřiny ... za tuto dobu musela zdzž překonat vzdálenost od podvozku na zem a odrazit se do výšky cca 3 metry a současně mít takovou pohybovou energii, že že stačila prorazit dvojité okno ... Nedovedu si představit, jak by se mohla zdrž odrazit od kolejnice - pokud není uvažována kolejnice sousední koleje. Nelze opomenout základní pravidlo, že úhel dopadu je roven úhlu odrazu.
registrovaný uživatel Holoubek  mail  
13.03.2010 (10:51)  
bazala68: tady nejde o to, zda je to jen ojedinělý, nebo ne....když by to někomu vpálilo do hlavy, tak by to byl průšvih jako mraky....takovéhle věci se prostě NESMÍ stávat (jasně, že se stávají), ale když neumí dostatečně zabezpečit součástku vlaku oni, tak kdo tedy?? Kdyby se to příště stalo zas a rozbilo to hlavu třeba mě, nebo vám (doufám že ne ;-)), asi by nás moc nezajímalo, že se to "prostě občas stává".
13.03.2010 (10:36)  
Ad-zaza:
V Praze také zabila kulka z policejní pistole jiného policistu. Patrně se odrazila, stejně jako brzdový špalek. Předmětů okolo trati je dost a dost, které mohou změnit směr letu špalku. Chce si to jen připomenout základy fyziky a mechaniky. FRK
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
13.03.2010 (10:11)  
zaza, babilon: Bude to znít jako z CSI Miami, ale nejspíš se uvolnila, odrazila se od svršku ven z pod vlaku (nebo ji nabral další podvozek), pak se odrazila od něčeho u trati (sloup, PHS, kdovíco) a vletěla oknem. Ve 120 km/h to není nemožné.
registrovaný uživatel zaza 
13.03.2010 (9:59)  
Stejně jako tady babilon nechápu,jak se zdrž dostala do okna...
registrovaný uživatel Jony  mail  
13.03.2010 (9:56)  
Hmm zase kecy tak za prví taková to zdrž neváží žádných 15 kilo, ale vzhledem k její opotřebovanosti tak mohla vážit maximálně 2 kg a to ješptě přidávám, protože nová neopotřebovaná zdrž váží 8,5 kg.
Nehledě na to že to že odletují zdrže není zas až tak nic neobvyklého stačí aby zámečník na dílně zapomněl zdrž zajisti klínem neboli šavlí a zdrž může odletět, lítají horší věci třeba hlava alternátoru nebo dokonce i převodovky, všechno je v příšerným stavu a nejsou peníze.
registrovaný uživatel EC 174  mail  
13.03.2010 (9:53)  
Ano, vůz AB má 9 kupé.
To je strašné, já tím AB350 na těchto rychlících jezdím docela často. To aby se člověk bál, co se mu po cestě stane!
Podle té fotky díry v okně vidím, že tento vůz později stál v Olomouci, když jsem jel 15:06 směr Přerov.
13.03.2010 (9:53)  
Vlastním automobil Škoda-Favorit z roku 1988 a má najeto téměř 1/2 milionu kilometrů a ještě mi z něj nic neupadlo. Upadnutí brzdového špalku ze starého osobního vozu patrně nebude jeho stářím, ale asi tím, že nebyla brzdovému ústrojí věnována patřičná péče. Možná nebyla věnována vozu téměř žádná. Já také s mým "veteránem" jen nejezdím, ale musím se také o něj postarat, aby mi prošel nejen TK, ale také aby mi dobře sloužil. FRK
registrovaný uživatel 471018 
13.03.2010 (8:58)  
vždy jsem si myslel, že vůz AB má 9 kupé...
  1 ... 3 4 5 6 7      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko