..: V Brně vznikne ve Starém Lískovci nový dopravní uzel :..

Troubsko, foto: Firefighter Brno - V brněnské městské části Starý Lískovec se dle plánů radních bude stavět nový velký přestupní terminál pro vlaky, regionální autobusy i městskou hromadnou dopravu. Situován bude na konci ulice Osová mezi Starým Lískovcem a Bohunicemi. Stavba uzlu by měla začít už příští rok a příjde na 300 milionů korun. Termín dokončení stavby se plánuje na rok 2013. Investice za 300 milionů korun by měla být spolufinancována z evropských fondů; investorem bude SŽDC, která postaví novou zastávku na trati Brno – Střelice. Město Brno pak zřídí zastávky MHD a parkoviště.

Dále budou vybudovány chodníky, lávka přes říčku Leskavu, veřejné osvětlení, přípojky vody, plynu, kanalizace a bude prodlouženo trolejové vedení. "Bude tam jeden velký přestupní uzel. Lidé se dostanou z vlaku rovnou do trolejbusu směrem do města nebo do autobusu integrovaného dopravního systému," říká náměstek primátora Ladislav Macek.

Západní část Brna je jednou z nejrychleji rozvíjejících se částí města. Naproti Fakultní nemocnici Bohunice staví Masarykova univerzita rozsáhlý kampus. Do dokončovaných studoven, knihoven a laboratoří dojíždějí studenti lékařských a přírodovědných oborů, pracují tam i stovky výzkumníků. Podle Žáry je proto nezbytné, aby se doprava do této části Brna zlepšila.

Zdroj: ČT24


Adys Poslat mail autorovi | 23.2.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel SYN 
24.02.2009 (13:32)  
Racek: neboli, bude buďto užitečná nebo velmi užitečná, mění to něco?
registrovaný uživatel Racek 
24.02.2009 (12:49)  
SYN - poloha a funkce této zastávky je kompatibilní s oběma verzemi nádraží: to bych až tak netvrdil. Poloha ano, ale funkce? Pokud bude nádraží v centru, bude zastávka použitelná i pro rychlé spojení do centra. Pokud bude nádraží v .. pryč, tak ne. Analogicky se posune její význam pro přestup - pokud pojede vlak do centra, vyplatí se přestoupit na MHD jen těm co jedou do sídlišť a k nemocnici. Pokud ne, tak to bude tudy rychlejší i do Pisárek, Žabovřesk a podobně.
registrovaný uživatel SYN 
24.02.2009 (10:14)  
M: To že tam budou regionální autobusy končit jsi vzal kde? Jako já netvrdím že tomu tak nebude, jen že se o tom v článku nemluví, tam je že "přestupní terminál pro..." což může znamenat konečnou a nemusí.
Ona totiž většina IDS linek směrem od Ivančic, Oslavan, Zastávky, Velké Bíteše atd. stejně tam okolo projíždí (staví obvykle buď na Osové a/nebo před nemocnicí Bohunice) tak leckteré z nich klidně můžou prohnat přes tenhle terminál. Je to otázka jak konkrétně se to udělá.

MS: nedělat "zbytečný čachry s nádražím" myslíte jako co? Nechat ho být jak je, bez opravy? To už se odkládá příliš dlouho na to aby to tak mohlo zůstat (desítky let). A pokud se musí spravovat tak nastává ta diskuze jestli tam kde je teď nebo na novém umístění. To je vcelku namístě, argumenty jsou pro obě stanoviska, už to chce debatu dokončit, jednu možnost vybrat a realizovat. Ať už to bude kterákoliv, lepší než současný stav.
Dohromady s touto zastávkou/terminálem to souvisí jen potud že se obojí týká vlaku a obojí je v Brně, jinak už to nesouvisí nijak. Poloha a funkce této zastávky je kompatibilní s oběma verzemi nádraží.
registrovaný uživatel M 
24.02.2009 (9:52)  
Marta - no zajimava bude, ale v podstate jen v pripade, ze budou prijizdet od Strelic. Nemyslim, ze by nekdo jel vlakem z centra...

Racek - hm, hm...
registrovaný uživatel Racek 
23.02.2009 (23:34)  
M: přestupování na vlak bych se vůbec nedivil, podobně jsou ukončeny regionální linky u vlaku třeba v Sokolnicích nebo v Kuřimi.
registrovaný uživatel Marťa 
23.02.2009 (21:27)  
Lidé se dostanou z vlaku rovnou do trolejbusu směrem do města nebo do autobusu integrovaného dopravního systému," říká náměstek primátora Ladislav Macek.
To je samozřejmě nesmysl, nikdo jedoucí do středu města nevystoupí z vlaku v Lískovci, aby odtud udělal okružní jízdu trolebusem na Mendlovo náměstí nebo ještě dál. Pro lidi bydlící v sídlišti, studenty nebo ty, kdo pojedou do nemocnice však bude zastávka zajímavá. Přinejmenším odlehčí městské dopravě z centra na západ. V rámci rekonstrukce uzlu Brno by takových přestupních uzlů mělo být víc (Židenice, Černovice, snad i další).
Pro pamětníky: někdy do začátku 70. let existovala o kus dál zastávka Brno-Lískovec, dlouho tam stála velká prosklená čekárna s názvem zastávky přilepená na strážní domek nebo hradlo.
registrovaný uživatel MS 
23.02.2009 (18:01)  
O duvod vic, proc nedelat zbytecny cachry s nadrazim. :)
registrovaný uživatel M 
23.02.2009 (16:49)  
Je to pekny, ale prakticky se zmeni co? Ze studenti z Trebice nebudou muset az na hlavni... Kdyz tam budou koncit regionalni autobusy, tak lidi z nich se do centra dostanou jak? Trolejbusem asi tezko a salina tam nejezdi. Budou prestupovat na vlak? No mi prijde trochu ujety... Budou prestupovat napred na trolej a pak hnedka na salinu? Tak to je asi jeste ujetejsi...
A budou studenti odevsud krom smeru Strelice jezdit do skoly vlakem? To se mi moc nezda.

Jako asi si na tom nekdo udela dost bodu, ale bez saliny to zasadni vliv mit nebude. Obavam se:-(
23.02.2009 (16:11)  
A co to teda znamená pro nové hlavní nádraží ?
registrovaný uživatel SYN 
23.02.2009 (14:19)  
Tak jde jistě o to kam do centra budete mířit, po trase 25/26ky až zhruba po Mendlovo nám. to asi rychlejší bude (vystoupit z vlaku dřív), nemluvě o možných směrech jako Kohoutovice, Bystrc, Žebětín apod. tam to bude úspora dost výrazná. Jo a pokud při tom mine zónu 100 (což se klidně může stát) tak může i dost ušetřit.
Nicméně hlavní důvod bude nejspíš návoz do slavného univerzitního kampusu, pro ten se to také hodí odlehčit osmičce od hlavasu a přitom něco málo času ušetřit.
Obecně jsou takové zastavky fajn a super akorát se to nesmí přehnat aby se neúměrně neprodlužovala jízdní doba. Ale v těchhle místech to chtělo zastávku už dávno, konečně doba nazrála (výstavba baráků, ulic) takže je to tu.
Jinak za ty prachy bude mj. též to prodloužení trolejí nějakých 900m aby si někdo nemyslel že jenom nádražní bouda.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko