..: Další stávka německých strojvůdců zažehnána :..

Ilustrační obrázekBerlín - Dne 4. 12. byla zažehnána hrozba předvánočního dopravního kolapsu na železnici. Vedení společnosti DB se dohodlo se zástupci odborů strojvedoucích (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer - GDL) na nové kolektivní smlouvě a zvýšení mezd. Tímto se odvrátila hrozba dalších stávek strojvůdců této odborové organizace.

Nová dohoda však obsahuje pouze základní body nových platových a zaměstnaneckých podmínek. Podrobnosti se mají dojednat na konci ledna 2008. "Vyšli jsme strojvůdcům výrazně vstříc, zbylé nejasnosti chceme vyřešit v příštích týdnech," řekl šéf DB Hartmut Mehdorn.

Kromě navrženého zvýšení mezd o 8 až 13 % budou mít strojvůdci samostatnou tarifní smlouvu, kvůli které se doposud dohoda mezi DB a strojvůdci vázla. Nová kolektivní smlouva bude společná pro všechny železničáře, strojvedoucí však budou mít takzvaný funkční kontrakt, který jim v některých bodech vyjde vstříc. Ještě v letošním roce obdrží strojvedoucí jednorázovou částku 800 eur jako kompenzaci, že dosud neprofitovali z platových podmínek, které s DB dojednaly ostatní odborové organizace.

Po dvoutýdenním intenzivním jednání byla dohoda dosažena téměř v posledním možném okamžiku. Od neděle se v Německu mění jízdní řád, mají být spuštěny nové mezinárodní spoje a blíží se vánoční svátky. Odbory ještě včera hrozily dalšími stávkami. Další stávka v rozsahu té předchozí z listopadu, kdy se na tři dny zastavila téměř veškerá doprava, by podle německých médií znamenala naprostý kolaps a také další hospodářské ztráty. Ztráty z té poslední - listopadové jsou vyčísleny podle různých odhadů mezi 50 a 113 miliony eur.

zdroj: iHNed


Jiří Hovorka Poslat mail autorovi | 6.12.2007 (0:38)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel hrbdrb 
06.12.2007 (9:42)  
Pánové od Federace!!!!!!!!! Tak a teď je řada na nás. usmolených 5% které máme dostat je výsměch když od příštího roku má být fffšechno dražší
registrovaný uživatel SergeS 
06.12.2007 (8:39)  
No nevim nevim , me se zda ze tam nekdy bylo i nabidnuto od DB 13 procent .... a ze tech 5 procent meli jistych i bez stavek :-)
registrovaný uživatel M 
06.12.2007 (1:08)  
Kolik byl puvodni navrh DB? Nedari se mi to najit a svym "tipem" 5% si nejsem zcela jist
06.12.2007 (9:23)  


Ve zprávě z července (3.7.2007 - 2:14 - Dnes ráno ...) se uvádí 2% + jednorázově 300 eur
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko