..: Další stávka německých strojvůdců zažehnána :..

Ilustrační obrázekBerlín - Dne 4. 12. byla zažehnána hrozba předvánočního dopravního kolapsu na železnici. Vedení společnosti DB se dohodlo se zástupci odborů strojvedoucích (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer - GDL) na nové kolektivní smlouvě a zvýšení mezd. Tímto se odvrátila hrozba dalších stávek strojvůdců této odborové organizace.

Nová dohoda však obsahuje pouze základní body nových platových a zaměstnaneckých podmínek. Podrobnosti se mají dojednat na konci ledna 2008. "Vyšli jsme strojvůdcům výrazně vstříc, zbylé nejasnosti chceme vyřešit v příštích týdnech," řekl šéf DB Hartmut Mehdorn.

Kromě navrženého zvýšení mezd o 8 až 13 % budou mít strojvůdci samostatnou tarifní smlouvu, kvůli které se doposud dohoda mezi DB a strojvůdci vázla. Nová kolektivní smlouva bude společná pro všechny železničáře, strojvedoucí však budou mít takzvaný funkční kontrakt, který jim v některých bodech vyjde vstříc. Ještě v letošním roce obdrží strojvedoucí jednorázovou částku 800 eur jako kompenzaci, že dosud neprofitovali z platových podmínek, které s DB dojednaly ostatní odborové organizace.

Po dvoutýdenním intenzivním jednání byla dohoda dosažena téměř v posledním možném okamžiku. Od neděle se v Německu mění jízdní řád, mají být spuštěny nové mezinárodní spoje a blíží se vánoční svátky. Odbory ještě včera hrozily dalšími stávkami. Další stávka v rozsahu té předchozí z listopadu, kdy se na tři dny zastavila téměř veškerá doprava, by podle německých médií znamenala naprostý kolaps a také další hospodářské ztráty. Ztráty z té poslední - listopadové jsou vyčísleny podle různých odhadů mezi 50 a 113 miliony eur.

zdroj: iHNed


Jiří Hovorka Poslat mail autorovi | 6.12.2007 (0:38)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
07.12.2007 (12:31)  
Heh, takze to uz je ale informace jina:-)
registrovaný uživatel SergeS 
06.12.2007 (22:12)  
M: to si pocital sam nebo cetl v bulvaru nebo kde ? pze dle ekonomu co znam je to naopak , ze vetsine populace to zvysi o 2-3 % cistou mzdu navic

EDIT: jinak omluva - tim faktorem neni jen dan z prijmu ... je jich vic
registrovaný uživatel M 
06.12.2007 (21:25)  
:-) Dan z prijmu se vetsine lidi zvysi, v tom je prave ta zaludna finta. Sice jakoze 15%, ale ve skutecnosti to bude vic
registrovaný uživatel SergeS 
06.12.2007 (19:58)  
hrbdrb: ja nejsem slepy , neboj, ale uvedom si ( a to tu i pisou ) ze nekomu vubec nepridaji ani korunu ;-) a ze nezdrazuje vse plosne ( napr jizdne u CD zdrazilo cca o tech 5% pro nemajitele in-karty ) jidlo zdrazilo uz ted , ale ne vsechno ( jen pecivo a mlecne vyrobky ) dale zmeny dani taky ale snizi dan zz prijmu - tkz budes mit jeste nake to procento navic ;-) ... a tomuto deji se jinak rika inflace
06.12.2007 (15:54)  
To mají teda štěstí že nebudou stávkovat. Na vánoce jedu s ICE z Drážďan do Mnichova a potom z Mnichova do Kolína nad Rýnem.
registrovaný uživatel hrbdrb 
06.12.2007 (11:42)  
Jo asi máš pravdu lepší 5% než drátem do oka
06.12.2007 (11:07)  
hrbdrb: Nám teda také několik let nepřidali a žádné přidání se neplánuje... :( Takže z mého pohledu - zlatých 5 procent!
registrovaný uživatel hrbdrb 
06.12.2007 (10:07)  
Serges: No nevím v které zemi žiješ ale zvýšení dph zdražení plynu elektřiny vody a fffšeho co s tím souvisí nevím nevím těch pět procent v reálu je nějak málo. Jińak já už třetí rok beru furt stejně a to nám třikrát přidávali.je složitý to tady rozepisovat ale mám jasný důkazy v podobě výtlatní pásky a nikdo mě to nevymluví.jestliže jsem před dvěma, třema roky bral to samé co dnes. Ono se totiž vždycky našel způsob jak to z nás dostali zpátky a to samé bude po novém roce když naběhne ďaňová reforma.Těch 5% je směšných to je jak když nám nic nedaj.
registrovaný uživatel ANKU 
06.12.2007 (9:55)  
No ono to neni az zas tak uzasny jak by se mohlo zdat. Strojvudci dostanou narust tarifni slozky o 4,5% na zaklade dohody DB s velkymi odbory Transnet a GDBA, navic se diky GDL tohle zvysi pro vsechny zeleznicare o 1% na 5,5%. Strojvudci navic dostanou nejak proplacenou 41 pracovni hodinu, kterou pracuji u DB jen oni, tim se dostavame na 8%. Dobrovolne pak budou moci pracovat jeste o dve hodiny dele a tim jsou na 13%. Vzhledem k tomu ze platnost je zpetne od cervna tak diky tomu dostanou 800 cash na ruku za to obdobi. GDL ale slo nejvice o moznost nezavisle jednat bez Transnet a GDBA coz tedka do urcite miry maji.
registrovaný uživatel SergeS 
06.12.2007 (9:47)  
hrbdrb: jo - vsechno bude drazssi ... cca o 5% - takze vyjdes realtivne nastejno a budes rad ze v tvem oboru vubec pridali :-)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko