..: Jihomoravský kraj nakoupí svoje vlaky a vypsal rekordní tendr :..

210.023-8, Kuřim - Čebín, foto: Adam Hasoň Brno — Údajná dlouhodobá nespokojenost cestujících s kvalitou a čistotou vlaků Českých drah, které mají s krajem uzavřenou smlouvu do konce roku 2019, stojí za rozhodnutím vedení Jihomoravského kraje pořídit si 36 vlastních souprav za celkem 6,5 miliardy korun a po ukončení smluvních vztahů s ČD s nimi obsloužit část dotyčných linek. Většinu této částky by měla uhradit Evropská unie a vlaky by měly v ideálním případě vyrazit na koleje již v roce 2020. Podle serveru Seznam Zprávy je projekt velmi blízko realizaci.

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek serveru potvrdil, že ministerstvo dopravy už před Vánocemi schválilo dotaci ve výši 5,5 miliardy, jejíž konečné schválení by už v těchto dnech mělo probíhat v Bruselu. Jihomoravský kraj tak získal přibližně dvě třetiny ze 7,73 mld, určených pro všechny kraje. Zbytek, tedy miliardu, si bude muset kraj půjčit. České dráhy na informaci zareagovaly prohlášením, že jsou připraveny zúčastnit se soutěží, pokud je kraj vypíše, protože vložily do modernizací svých souprav desítky miliard.

754.013-1, Zastávka u Brna - Vysoké Popovice, foto: Richard Sadloň V tuto chvíli není jasné, o jaké soupravy by mělo jít, jednání už ale vzhledem k šibeničnímu termínu nějakou dobu probíhají. Jezdit by měly na plně elektrifikovaných, vytížených linkách S2 a S3, vedoucích například do Tišnova, Břeclavi nebo Blanska, půjde tedy zřejmě o kapacitní nízkopodlažní elektrické jednotky pro 25 kV s maximální rychlostí 160 km/h. Výrobců, schopných dodat za tak krátkou dobu relativně početnou flotilu, se údajně přihlásilo jen pět, čili hádání, o jaký vlak nakonec půjde, asi nebude příliš složité. Stejně jako předpoklad, že Škoda Transportation by podobné sousto kapacitně zřejmě jen těžko zvládla.

České dráhy ale zřejmě nepřijdou zkrátka. Současně totiž probíhá dosud největší soutěž na českých kolejích. Všechny ostatní železniční linky Jihomoravského kraje by totiž měl v letech 2019 - 2022 obsloužit dopravce, vzešlý z tendru za 5,6 miliardy korun. Největší tuzemský dopravce je v této soutěži naopak favoritem, protože jen málokterá firma bude schopna splnit všechny podmínky. Zatímco požadavku, aby dotyčný dopravce působil na českých tratích nejméně tři roky, během nichž ujel minimálně milion vlakokilometrů, mohou dostát i menší firmy, podmínku, aby zároveň obsloužil v plném rozsahu všech 25 traťových linek (včetně S2 a S3 náležitostmi Jihomoravského kraje, pokud se nákup vlastních vlaků podaří) systému IDS JMK, už půjde splnit jen obtížně. Znamenalo by to totiž za pouhé dva roky sehnat značné množstí vlakových souprav různých typů i trakcí.

714.210-2, Břeclav, foto: Josef Petrák Zajímavé na celé situaci je, že ani po mnoha letech diskuzí a sporů stále není jasné, kam by v Brně vlastně soupravy zajížděly. O poloze budoucího hlavního nádraží totiž stále není rozhodnuto, vznikla pouze další studie SŽDC dokazující notoricky známý fakt, že stavba je opravdu nezbytně nutná. Jenže do otázky, zda přesunout či nikoliv, nevnesla nové světlo. Stejně jako do palčivého problému, zda se na akci ještě podaří stihnout získat evropské dotace. Město Brno spolu s krajem, SŽDC a státem mají tři měsíce na nalezení konsenzu, jinak by měla v březnu 2018 rozhodnout vláda. Pokud zvítězí varianta odsun, začne se v nejlepším případě stavět v roce 2020 (kolik takových termínů jsme už slyšeli?), tedy ve stejné době, kdy by měly začít sloužit nové vlaky. Zůstane-li nádraží ve stávající poloze, začne se kopat nejdříve v roce 2026.

Zdroj: Seznam Zprávy


NIcKON Poslat mail autorovi | 4.1.2018 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
05.01.2018 (7:13)  
Astartoth, MG: Pro podobné hádky máte pánové k dispozici lepší platformy, třeba novinky.cz :-))
registrovaný uživatel DJ 
04.01.2018 (22:49)  
To "výběrové řízení" je vyloženě ušité na míru ČD. Kromě zahrnutí "všeho do jednoho paklu" také tolerance nynějších souprav, "shodou okolností" též kapacita souprav odpovídající (až na výjimky v podobě nově elektrizovaných tratí) dosavadní kapacitě atd.

Větší počet nových souprav pro JMK je samozřejmě v pořádku; z různých důvodů (dotace vázané na jednotlivé regiony, střídavá trakce atd.) se mu první dotační balíček ROP zcela vyhnul, co se železničních vozidel týkalo.
registrovaný uživatel Ešus 
04.01.2018 (22:24)  
Celé je to jen o obcházení evropského práva, protože to stanoví, že smlouva (po soutěži) může být pouze na 15 let, což je životnost autobusu lepší východní kvality, ale ne železničního vozidla. Možnosti tedy jsou:

- prohlásit státního dopravce za vnitřního dopravce (analogie k DP, v Maďarsku toto udělali s MÁV a GYSEV)
- zřídit si půjčovnu vozidel (pak je problém, že dopravce bude soutěžit cenou a bude šetřit na zaměstnancích)
- zřídit si vnitřního dopravce v kraji (Ústecký kraj)

Přiznejme, že první možnost je u nás nepředstavitelná jak z hlediska kvality, tak financování (ve velké firmě se všelijaké toky špatně dokazují). A pak je tu ten ještě "demokratický" kompromis, který zvolil JMK. Teď je důležité sepsat solidní smlouvy, které ošetří nevýhody tohoto řešení.

Já tomuto projektu maximálně fandím a mým snem je jezdit kolem Brna Flirtem od Stadleru. :-) Že v Maďarsku toto jde i se státním dopravcem, je ovšem jiná věc...
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
04.01.2018 (20:33)  
Astartoth: Ten je nevyhnutelný pouze v chorých myslích lehce manipulovatelných ovčanů, věřících palcovým titulkům a neprahnoucích po informacích. My ostatní se těšíme, až přijde Euro
04.01.2018 (20:22)  
Aby to stihli pred nevyhnutelnym czexitem.
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
04.01.2018 (17:45)  
Mezi služby patří i prodej jízdenek, informační systémy pro cestující, přeprava spoluzavazadel, zvířat, kol atd. Čili nějaké služby se rozhodně poskytují. Otázkou pak bude, v jaké kvalitě. Na údržbě ušetříš taky docela snadno, stačí prodloužit intervaly výměn podvozkových komponentů, nejrůznějších filtrů a těsnění, dezinfekce klimatizace atd. Možností není tolik jako u veteránského parku národního dopravce, ale stále jich zbývá dost.
registrovaný uživatel (gp) 
04.01.2018 (17:13)  
Na mzdách. Těch na nábřeží i těch na mašině. Služby se neposkytují, na údržbě moc neušetříš, když na sebe mašina všechno nabonzuje.
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
04.01.2018 (17:03)  
Ještě by to taky mohlo fungovat, vypadat a nevysmívat se našincům, že to bylo nedobrovolně (a ještě navíc špatně) vyvinuto za jejich daně.
04.01.2018 (17:00)  
Kdyby se ke svému vozovému parku ČD chovaly jako Rhétská dráha, tak řešíme minimum problémů.

Když nastupuji do EC směr Polsko do rozbitých vozů řady B, kde ČD za 15 let akorát nalepily samolepku "hlidej si dítě" na jedny dveře a na ty druhé "nejsou blokovány", tak to žádná PR prezentace neokecá.

Tak snad kraje nakoupí co nejvíce novějšího vozového parku nebo alespoň něco, co topí, neprší tam, netrhá to bubínky při brzdění a nevypadávají z toho lidé, :-).
registrovaný uživatel PPP 
04.01.2018 (16:36)  
Kvalita se dá porovnávat i u služeb. Třeba taková Rhétská dráha umí o kvalitě služeb, jejím sledování a zlepšování odprezentovat moc zajímavou přednášku. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se dopravci vykašlali na shánění nových vozidel a podbízeli se krajům propracovaností a atraktivitou služeb ;-)
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko