..: Národní den železnice - Cheb 24. září 2016 :..

Logo NDŽ 2016, foto: České dráhy Cheb — Jako každý rok i letos České dráhy připravují různé akce ke Dni železnice, kterým si připomínáme den zahájení provozu mezi anglickými městy Stockton a Darlington. Tato událost se stala 27. září roku 1825, kdy byl poprvé vypraven vlak s cestujícími v čele s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona známou jako Locomotion No.1. České dráhy již několik let, vedle různých regionálních akcí, pořádají tzv. Národní den železnice, který se v letošním roce uskuteční v sobotu 24. září v Chebu. V železniční stanici a místním depu se představí historická i nejmodernější vozidla, během dne bude vypraveno na dvě desítky párů zvláštních vlaků do několika směrů a v neposlední řadě zcela jistě nevšedním zážitkem bude také večerní světelná show s historickými lokomotivami. Atraktivní program bude rozdělený do tří částí nazvaných Svět historie, Svět změny a Svět zábavy, který bude doplněn dalším doprovodným programem.

Svět historie

498.104, Varín - Strečno, foto: Dennis Hübsch Svět historie je rozdělen do dvou částí – jízdy historických zvláštních vlaků, které budou vypraveny do několika směrů, a výstava historických lokomotiv a salonních vozů umístěná v prostorách chebského depa.

Historické zvláštní vlaky budou vypraveny z chebského nádraží do pěti směrů a budou vedeny různými historickými lokomotivami. V čele zvláštních vlaků se vystřídají parní lokomotivy, např. slovenský albatros 498.104, papoušek 477.043, ušatá 464.008, všudybylka 354.195, čtyřkolák 434.2186, velký bejček 423.041, nebo historické dieselové lokomotivy zamračená T 478.1010, brejlovec T 478.3101, velký hektor T 458.1190, hektor T 435.0145, nebo také historické motorové vozy hurvínek M 131.101 a M 131.1130, věžák M 120.417, singrovka M 240.0100, ponorka či kredenc M 262.1043 a orchestrion M 152.0002, prototyp současné řady 810. Zvláštní vlaky budou jezdit na tratích do Karlových Varů, Mariánských Lázní, Aše, Lubů u Chebu a Plesné. Cena jízdenky ve zvláštních vlacích je jednotná a to ve výši 50 Kč na osobu v jednom směru. Děti do 6 let mají jízdné zdarma bez nároku na místo. Jízdenky lze zakoupit v předprodeji ve všech pokladnách ČD vybavených zařízením UNIPOK, zbývající jízdenky budou k dispozici přímo ve vlacích.

Historická vozidla budou nasazena i na pravidelných osobních a nákladních vlacích. Souprava s elektrickými lokomotivami řady S 489.0001 a S 499.0213 a vozy řady BDs, B, AB a A bude nasazena na osobních vlacích Os 7027 z Chebu (11.21) do Karlových Varů (12.16), Os 7356 z Karlových Varů (13.08) do Chebu (14.14) a Mariánských Lázní (14.45) a Os 7345 z Mariánských Lázní (15.09) do Chebu (15.39). V osobních vlacích platí běžný tarif ČD.

Historické lokomotivy štokr 556.0506 a sergej T 679.1600 budou nasazeny na pravidelné nákladní vlaky Pn 67770 z Chebu (8.00) do Nového Sedla u Lokte (8.39) a Pn 67773 z Nového sedla u Lokte (10.30) přes Cheb (průjezd v cca 11.11) do Lipové u Chebu (11.22). Uvedené časy nákladních vlaků mohou být změněny.

Do Chebu na Národní den železnice zavítá i parní vlak z německého Falkensteinu přes hraniční přechod Bad Brambach / Vojtanov. Zvláštní vlak v čele s parní lokomotivou BR 52 8079 přijede od Františkových Lázní a při vjezdu do Chebu se setká s parním vlakem z Karlových Varů v čele s albatrosem 498.104, oba pak vjedou do chebského nádraží v 9.35 souběžnou jízdou. Vlak pro německé turisty bude zpět odjíždět v 16.30 h.

Druhá část Světa historie bude situována v chebském depu, kde budou vystaveny historické parní i dieselové lokomotivy a historické salonní vozy. Kromě pestré plejády parních a dalších historických lokomotiv, mezi kterými nebudou chybět legendy jako je albatros, štokr, ušatá, zamračená, brejlovec, sergej, či kyklop, se zde objeví i nově rekonstruovaný motorový vůz stříbrný šíp.

Programem Světa historie, který bude probíhat v prostoru velké točny, bude provázet Václav Žmolík.

Svět změny

První ČD railjet s cestujícími, IC/RJ 571 v Praze před odjezdem, foto: Matouš Danielka Svět změny bude představovat moderní vozový park Českých drah. Na chebském nádraží budou vystaveny moderní jednotky railjet a InterPanter, které jako protokolární vlaky přijedou z Prahy. Povinně místenkový railjet odjíždí z Prahy hl.n. v 6.30 a do Chebu přijede v 9.15 h. Protokolární vlak InterPanter odjíždí z Prahy hl.n. v 6.00 a jede přes Ústí n.L. západ (7.25) a do Chebu přijede v 9.57.

Obě elektrické jednotky budou vystaveny na chebském nádraží u 3. nástupiště. Dále by neměla chybět elektrická lokomotiva řady 380 s unikátním polepem a speciální kyvadlovou dopravu mezi nádražím a depem pak budou zajišťovat spojené motorové jednotky RegioShark.

Protokolární vlak railjet zpět do Prahy odjíždí v 16.03, InterPanter odjíždí v trase přes Plzeň ve 22.50 po skončení Noční vlakové show. Jízdné do obou protokolárních vlaků je dle tarifu Českých drah.

Z důvodu vysokého zájmu o cestu na NDŽ do Chebu a vyprodání místenek na protokolární vlak railjet zavádí České dráhy v sobotu 24. září posilové vozy na vlaky Rx 766 Egrensis (Praha 6.12 – Cheb 9.26), Rx 764 Kynžvart (Praha 8.12 – Cheb 11.26), Rx 765 Kynžvart (Cheb 16.34 – Praha 19.41) a Rx 767 Egrensis (Cheb 18.34 – Praha 21.41).

Svět zábavy

Slon Elfík - maskot dětských cestujících u ČD., foto: Petr Palma, České dráhy V prostorách chebského depa bude připraven bohatý program Světa zábavy pro malé i velké návštěvníky. Jedním z hlavních lákadel bude závod drezín pro celou rodinu o zajímavé ceny, který začíná v 10 hodin a probíhá po celý den až do 16 hodin. Závod je vyhlášen pro dvoučlenné posádky, které mají za úkol na šlapací drezíně překonat co nejrychleji trať dlouhou 50 metrů. Každá posádka absolvuje trať pod odborným dozorem. Vyhlášení a předání cen bude v 16.30 na hlavním pódiu. Účast v závodě je odměněna drobnými dárky a hlavní ceny jsou připraveny pro první tři nejlepší časy dosažené během dne.

Pro nejmenší návštěvníky bude připraven divadelní stan s železničními pohádkami, soutěžemi, atrakcemi, hrami a spoustou dalších aktivit, včetně maskota Elfíka. Kinematovlak zajistí projekci oblíbených pohádek pro děti po celý den a nebude chybět ani Vláček Hráček.

Ve Světě zábavy bude také instalován Fotokoutek Instagraf. Zde se zájemci mohou vyfotografovat spolu s různými tématickými pozadími či s personálem fotokoutku, ale také vyfotit jakoukoli fotografii na NDŽ, zaslat na svůj Instagram s hashtagem #denzeleznice, kdy se automaticky fotografie ve fotokoutku vytiskne a zájemce si ji pak může zde vyzvednout.

Součástí Světa zábavy bude také ukázka železničních modelů a kolejiště H0 spolku Plzeňská dráha Výtopna Cheb umístěná v historickém voze řady BDs.

Moderátorem Světa zábavy je Ondřej Blaho.

Noční vlaková show

Exkluzivní světelná show plná historických lokomotiv se uskuteční v chebském depu od 20.00 h na velké točně Světa historie, nabídne 13 historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a v kontextu historických událostí, doprovázejícím představení každého z exponátů.

Vstupenky na noční show jsou v prodeji na portálu Ticketportal.cz. Cena vstupenky k stání je 150,– kč, cena k sezení na tribuně činí 250,– Kč.

Doprovodný program

NDŽ Cheb, foto: Jiří Randa, JRtrain Součástí programu Národního dne železnice v Chebu budou i výstavy železničních modelů v nádražní budově a hasičské techniky před nádražím.

Výstavu železničních modelů pořádá Model klub Sokolov spolu s železničními modeláři z Plzně a Nýřan. V místnosti vedle prodejny novin a tabáku Relay představí modeláři své modely a kolejiště ve velikostech H0, TT, N a Z. Nebude chybět ukázka zahradní železnice LGB (vel. G) a plechových vláčků ETS a Merkur (vel. 0), nebo také ukázka ovládání modelů pomocí chytrého telefonu či tabletu.

Výstava požární techniky bude umístěna na parkovišti před nádražní budovou. K vidění bude zejména hasičská technika používaná drážními hasiči, doplněná technikou ze stanic HZS Cheb a Mariánské Lázně. Expozice bude doplněna i ukázkami Policie ČR.

Plánek Národního dne železnice v Chebu Doprava mezi nádražím a depem bude zajištěna pomocí kyvadlové autobusové dopravy a také kyvadlovými vlaky RegioShark. Vstupy na Národní den železnice jsou hlavním vchodem nádražní budovy, nebo do areálu depa z ulice Za nádražím (branka u druhého konce pěší lávky), nebo hlavní vjezd do areálu depa z ulice K Výtopně, kde bude stanice autobusové kyvadlové dopravy. Vstupné na NDŽ a doprava mezi nádražím a depem je zdarma.

Národní den železnice připravují České dráhy ve spolupráci s městem Cheb a Karlovarským krajem. Předpokládá se účast 20 až 30 tisíc návštěvníků, což se bezesporu odrazí na hustotě silniční dopravy v Chebu a okolí. Je dobré vědět, že parkoviště před nádražím bude zcela uzavřeno (bude zde expozice hasičské techniky). Pro návštěvníky, kteří přijedou auty, bude připraveno parkoviště pod stavědlem č. 2 ve Vrázově ulici.

Pěší lávka vedoucí nad kolejištěm mezi nádražím a depem, dlouhá 300 metrů, je z důvodu havarijního stavu zcela uzavřena. S ohledem na tyto skutečnosti je doporučeno na cestu na Národní den železnice využít veřejné dopravy. Vstup do kolejiště je přísně zakázán.

V rámci oslav Dne železnice České dráhy rozšiřují platnost Skupinové víkendové jízdenky, v sobotu 24. září bude tato jízdenka mimořádně platit pro 5 osob bez omezení věku.

>> Národní den železnice v kalendáři akcí ŽelPage

Zdroje: Den železnice, České dráhy, Cheb.cz, Model klub Sokolov


JRtrain Poslat mail autorovi | 20.9.2016 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Karlovarský


registrovaný uživatel stoupa  mail  
25.09.2016 (21:35)  
Stocker a Sergej spolu nikdy nespolupracovali. Maximálne oba vysatvil strojmistr na jeden a tentýz vlak... :-)
registrovaný uživatel IC HUTNIK  mail  
25.09.2016 (13:53)  
Vážení. Štokr a sergej spolu v dávných dobách celkem často kooperovali. To, že sergeje štokry nakonec z čela nákladních vlaků vytlačili, to je zase jiná historická pohádka. Doplním, že do Chebu přijel včera na čele nákladního vlaku štokr. Ty laminátky bych vypustil, ale na druhou stranu, buďme rádi, že to čas od času někdo zaplatí a ten průjezd Chebem nebyl vůbec špatný.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
24.09.2016 (7:11)  
pro čmoudík:

Stokr (566.0) a Sergej (T 679) dohromady - je jako voda a olej - proste pest na oko. :-)

Jako hasici - místo aby pilne hasili oharky po parních lokomotivách (které obcas jedou), vydávají moudrá opatrení...
24.09.2016 (5:51)  
No hlavně bude pěkný ten nákladní fotovlak vlak, na přípřeži se štokrem, jako vlakovou se segejem a dvojící lamínátek na postrku :) :)
registrovaný uživatel Kuzma 
23.09.2016 (22:51)  
Hmm,to je pravda.Paráda co vlastně nic nestojí.Ta by vážně potěšila.
editor nebo admin ŽP JRtrain  mail  
20.09.2016 (21:55)  
Pánové omlouvám se, přiznám se, že mne nenapadlo zkoumat, zda číslo je správně, info je přímo oficiální od ČD ...
Pokusím se zjistit, jak to s tím je a samozřejmě napravím ;-)
20.09.2016 (23:27)  


tak ano, správně je S 499.0213 (242 213-7)
škoda, princezna na zdejší trati by byla zajímavá
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
20.09.2016 (21:53)  
Pánové, opravil jsem na S 499.0213, tak doufám, že je to lepší :-)
registrovaný uživatel Kolmix  mail  
20.09.2016 (21:50)  
Tomáš Mach - Taky jsem přemýšlel, od kdy je střídavých "Princezen" 13 ;-)
registrovaný uživatel stoupa  mail  
20.09.2016 (21:23)  
Hezká upotávka! Ale vedí, pane Randa, zase ne u mne na dvorecku, takze si pro sebe blokuji ten Den otevraných dverí u Bombardier/Bautzen. :-)
20.09.2016 (21:55)  


Liborku, samozřejmě ;-)
registrovaný uživatel Tomáš Mach  mail  
20.09.2016 (19:41)  
S 499.2013? ;)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko