..: Řepařka se připravuje na novou sezónu :..

Lokomotiva BS 80 ve stanici Býchory, foto: Vojtěch BeranSendražice — Je tomu již bezmála osm let, co byl na obnovené Kolínské řepařské drážce zahájen provoz. Cesta k němu nebyla vždy lehká a stálo za ní tisíce odpracovaných hodin nadšenců, kteří přiložili ruku k dílu, aby obnovili původní řepnou dráhu. Ta původně sloužila téměř 70 let ke svážení cukrové řepy z polí na kraji Kolína do místního cukrovaru. Slavnostním zahájením provozu však práce neskončila, po etapách byly stavěny další úseky tratě, až konečně na jaře 2015 koleje Kolínské řepařské drážky dosáhly okraje obce Býchory a trať tak byla úspěšně znovu postavena v úseku, který si Klub pro obnovu Kolínské řepařské drážky vytyčil. Do Býchor se mohli první cestující svézt vlakem taženým parní lokomotivou BS 80 již během Velikonočních jízd konaných od 4. do 6. dubna.

Lokomotiva BS 80 před stanicí Býchory, foto: Vojtěch Beran

Přestože byla trať v úseku pěti kilometrů z původních deseti obnovena, práce tím nekončí. Kromě činnosti na trati se po celý rok pracuje také na vozovém parku. Ten byl nedávno rozšířen o vůz zvaný „Kopidlno“, podle místa působení své předlohy a o další uzavřený vůz, využívaný v chladnějších dnech. V budoucnu vyroste na konečné stanici u Býchor zázemí pro odpočinek i zábavu, která bude v podobě vodních her, nejen pro malé návštěvníky řepařské drážky. Samozřejmostí budou i toalety, včetně bezbariérových, a okrasná zeleň. Výstavba bude podpořena z grantu TPCA pro Kolínsko. Letos rozhodovala o rozdělení částky čtyř milionů široká veřejnost hlasováním na internetu. Řepařská drážka hlasování vyhrála s náskokem téměř osmi set hlasů, mimo jiné i díky podpoře ŽelPage. Ve výstavbě je také stále točna v areálu sendražického nádraží, kde v budoucnu vyroste i nová budova vozového depa. K návštěvě „řepařky“ můžete využít prvních dvou prodloužených květnových víkendů. Slavnostní zahájení sezóny je naplánované tradičně na 1. května. Všechny plánované akce KŘD najdete v našem Kalendáři akcí.

Zdroj: Klub pro obnovu Kolínské řepařské drážky


Vojtěch Beran Poslat mail autorovi | 17.4.2015 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Středočeský


23.04.2015 (16:37)  
Parádní počin pánové! Přeju spoustu spokojených návštěvníků a vydařenou sezónu!
registrovaný uživatel Myšák  mail  
20.04.2015 (11:25)  
Jen drobnost - vůz "Kopidlno" je originál, ne replika podle předlohy...
17.04.2015 (22:21)  
Chlapi, smekám! Jen málokdy se čistě na nadšenecké bázi povede udělat tak obrovský kus práce. Snad se k vám také brzy podívám :-)
17.04.2015 (15:29)  
kéž by se stejný zázrak stal na Heřmaničce
registrovaný uživatel CART 
17.04.2015 (11:15)  
Respekt k pořadatelům/organizátorům, vozím tam malého pravidelně.
registrovaný uživatel HonzaK 
17.04.2015 (9:31)  
A super je, že není snaha jenom provozovat svezení se vláčkem tam a zpět, ale je i snaha z toho udělat turisticky lukrativní oblast budováním zázemí pro odpočinek, zábavu, naučná stezka atd. Jen tak dál ;-)
17.04.2015 (9:11)  
Souhlas s Rabínem, jen to "svést" si opravte. :)
dopisovatel nebo člen ŽP Rabín 
17.04.2015 (8:09)  
To, že se řepařku povedlo obnovit do podoby, v jaké je, se téměř rovná zázraku...
Díky všem zúčastněným!

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko