..: Student Agency rozšiřuje spolupráci s DB na projektu IC Busů :..

Nový autobus před Národní technickou knihovnou v Praze, foto: Petr Chvátal - Trainman Praha — Největší český autobusový dopravce v dálkové dopravě, společnost Student Agency, představil ve středu 21. května nový typ autobusů od společnosti Setra. Právě tyto vozy, kterých společnost nakoupila zatím celkem devět, budou již od závěru tohoto týdne nasazovány na trasy Praha - Norimberk - Mannheim a Praha - Mnichov. Tyto linky jsou provozovány pod hlavičkou německého železničního dopravce Deutsche Bahn. Půjde zatím o nejkapacitnější vozidla, která se u Student Agency vyskytují. Za nákup nových autobusů zaplatí firma přes 110 milionů korun.

Autobusové linky z Prahy do Německa zavedla společnost Deutsche Bahn (DB) již v srpnu roku 2009, tehdy však ještě bez Student Agency (SA) a pod značkou DB Expressbus/SC Bus. Následně se jejich provoz rozšiřoval a od roku 2011 zajišťuje část linek pro DB právě český žlutý dopravce. Nyní se tak spolupráce SA a DB ještě prohloubí, kdy prakticky 100 % spojů budou zajišťovat české autobusy s českými posádkami, pouze pod hlavičkou a designem IC Bus Deutsche Bahn. Od letošního prosince navíc došlo k prodloužení části „norimberských“ spojů až do Mannheimu, u kterých je navíc povolena i vnitrostátní přeprava na německém úseku.

Detail loga DB, foto: Petr Chvátal - TrainmanPropagační materiály o lince, foto: Michal Jaroš - ŽelPageNabídka občerstvení, foto: Michal Jaroš - ŽelPageNa autobusu je rovněž označení jeho vlastníka., foto: Michal Jaroš - ŽelPage

Dodnes jsme se na IC Busech mohli potkávat s vozy klasické konstrukce ze španělských karosáren Irizar (na podvozcích Scania a Volvo), taktéž ve vlastnictví Student Agency, anebo s německými dvoupodlažními vozy Setra německé společnosti. Od výrobce Setra z německého koncernu EvoBus a stejné produktové řady jsou nyní i nové autobusy, které obdržel český dopravce.

Setra S 431 DT je na poměry autobusové dopravy vcelku luxusním patrovým autobusem se samonosnou karoserií. Jedná se o vrchol techniky a technologie v segmentu patrových autobusů s mnoha vychytávkami, automobilka Setra se věnuje vývoji dálkového patrového autobusu již přes 30 let. Poslední generaci tohoto „doppelstocku“, na rozdíl od jeho osmiválcového předchůdce, pohání svislý řadový šestiválec Mercedes-Benz, který plní nejpřísnější emisní normu pro užitková vozidla EURO VI, a to díky technologii dočišťování výfukových plynů BlueTec. V daném provedení poskytuje hnací agregát vozidlu výkon 375 kW, což odpovídá zhruba 503 koním. Točivý moment je veden přes osmistupňovou automatizovanou převodovku na prostřední nápravu.

Pohled na místo prezentace, foto: Petr Chvátal - TrainmanDetail zadní části, foto: Petr Chvátal - TrainmanČelo autobusu, foto: Petr Chvátal - Trainman Na prezentaci se vyskytovali jak představitelé dopravce, tak výrobce, foto: Petr Chvátal - TrainmanZástupce firmy EvoBus přestavuje , foto: Petr Chvátal - TrainmanPod přední kapotou se nachází radar, který kontroluje vzdálenost vozidla před autobusem a dokáže reagovat na případné překážky, foto: Michal Jaroš - ŽelPageNájezd do autobusu pro vozíčkáře, foto: Petr Chvátal - Trainman

Vůz pro dosažení maximální aktivní bezpečnosti poskytuje řidiči v dané konfiguraci nejrůznější elektronické asistenty, mezi něž patří ABS, ESP, elektronicky řízený brzdový systém, systém kontroly trakce, adaptivní tempomat a unikátní aktivní brzdový asistent, který je schopen nezávisle na vůli řidiče zastavit vozidlo před překážkou na vozovce a předejít tak nehodě, či výrazně snížit závažnost jejích následků.

Cestujícím je k dosažení maximálního komfortu přizpůsoben interiér. Ve spodním podlaží nalezneme sedadla uspořádaná v konferenčním provedení, nově upravený prostor pro vozíčkáře a palubní kuchyňku s kávovarem. Oproti původním autobusům, které na lince jezdí částečně dnes, není v autobuse již vedena první vozová třída, a to zřejmě pro její malé využití. V horním patře jsou již sedadla řazena v leteckém uspořádání za sebou, přičemž sedadla obou řad nejsou v jedné rovině, nýbrž na přeskáčku. To spolu s bočním posuvem sedadel do uličky zajišťuje komfortnější podmínky pro cestující. Vozidla disponují také částečně panoramatickou střechou v horním podlaží a rozměrným čelním sklem.

Zavazadlový prostor, foto: Petr Chvátal - Trainman Detail sedaček a vnitřní obrazovky ve spodním podlaží, foto: Petr Chvátal - Trainman Detail stropu horního podlaží, foto: Petr Chvátal - TrainmanDetail sedaček, foto: Michal Jaroš - ŽelPageProstor u středních dveří a automatem na nápoje a občerstvení, foto: Michal Jaroš - ŽelPageWC, foto: Michal Jaroš - ŽelPageV přední části autobusu jsou dvě menší obrazovky pro cestující, kteří nevidí na ty velké, foto: Michal Jaroš - ŽelPageInteriér horního podlaží, foto: Petr Chvátal - Trainman

Kapacita vozu je 73 míst pro cestující (oproti stávajícím 60 u typu Irizar), což je o celých 10 míst méně, než je maximální možná konfigurace tohoto vozidla. Rozteč mezi sedadly je vyšší než u dosud provozovaných autobusů Student Agency, včetně nejnovějších vozidel konceptu Fun & Relax. V autobuse je instalována výkonná klimatizace s regulovatelnými výdechy nad každým sedadlem a temperované podokenní parapety. Na podlahách nalezneme protiskluzovou krytinu imitující dřevěný povrch. Cestující sedí na pohodlných vysokých sedadlech kombinujících kůži a tkaninu. Samozřejmostí jsou zásuvky na 230 V pro každé dvojsedadlo, naopak sedadla většinou nedisponují individuálními malými obrazovkami jako jiná vozidla ve flotile SA. Vozy jsou opatřeny bíločerveným designem DB.

Všechny autobusy budou dodány na přelomu května a června, přičemž se počítá s jejich okamžitým nasazením na výše zmíněné linky.

Zdroje: Student Agency, ŽelPage


Michal Jaroš Poslat mail autorovi , Trainman | 22.5.2014 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Německo Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel arj 
30.05.2014 (12:03)  
Jirko Panthere, zajímavá čísla. Jen dotaz - těch 150 lidí vlakem a 3 tisíce autem jsou všechny přechody od Plzně směr Bavorsko nebo jen od Plzně na Mnichov nebo od Plzně na Norimberk?
Jinak bych ještě doplnil, že Praha - Mnichov létá 4 denně a v podstatě všechny spoje jsou "plně" obsazeny = cca 350-400 lidí jednosměrně.
27.05.2014 (20:45)  
Vážení, jsem rád, že se té dopravy ujal pan Jančura s tím nejlepším, co gumová kola mohou nabídnout. Kdyby ještě tak mohl zastavovat u mne v Plzni. Ono je to pro železnici hodně velká pomoc. Ukáže se, že přes železnou oponu přeci jen pár stovek lidí chce jezdit. Zatím byť čtvrtstoletí od prostříhání ostnatého drátu tam nejezdil veřejnou dopravou nikdo více než v době s těmi dráty. Tak jakékoliv snahy o zdůvodnění byť jen minimálního vylepšení železnice skončily na tom, že přes čáru jede vlakem tak 150 lidí, což je počet, při němž se uzavírají lokálky s provozem 810.
Pokud naplní těch 10 autobusů, tak to máme 500 lidí z Prahy. Přes čáru v této relaci také jezdí 3tisíce lidí v osobních autech. To bychom měli minimálně 14% v autobusech. To je hodně dobrý výsledek.
Podstatné je aby lidi cestovali, jinak to nemá smysl. Ono je trochu jiná věc vnitrostátní doprava a mezinárodní.

Jak zmiňuje Českolipák Itálii, tak tam jdou cestou za hodně peněz maxximum muziky, pak jezdí vlakem 66% všech cestujících na zmíněné relaci. Češi šli cestou za málo peněz hodně kapel a z té muziky se jednomu zvedá žaludek. Němec obrací každé Euro 3x až mu ujede vlak a musí nasadit autobusy. Je to sice na blití, ale sousedy si nevybíráme.
Podle mne zásadní chybou bylo sloučení Bavorska s tím slepencem v roce 1872. Kdyby k tomu nedošlo, určitě bychom udělali nejen v dopravě mnohem více.
25.05.2014 (21:30)  
Zajímá Vás cestování vlakem po ČR a Německu? Zúčastněte se ankety k tématu! http://www.unipark.de/uc/cestovani_vlakem_nemecko/
24.05.2014 (1:55)  
Představa, že bych měl v něčem takovém strávit víc než 2 hodiny je otřesná...

Na klepající a poskakující červené krabičky 810 si umí plivnout každej, ale busy se klepou a poskakujou taky.
registrovaný uživatel ceskolipak  mail  
23.05.2014 (12:56)  
Souhlasím, okolí Neapole je jedno velké synurbium, z nádraží Garibaldi se jede asi hodinu a půl do Sorrenta hustou zástavbou..ostatně Berlin-Postupim je na tom podobně.

Mě jen mrzí ten 60 letý skluz.

Kéž by se protáhla elektrizace z Chebu na Nurnberg, vždyť by to Pendolino zvládlo stejně rychle jak ten bus....
registrovaný uživatel Keprt 
23.05.2014 (12:04)  
ceskolipak: to "italské" číslo je nekorektní, zřejmě si sečetl počty obyvatel těch měst, ale hranice Milána a Neapole vedou z podstané části souvislou zástavbou, takže je vhodné srovnávat celé několika milionové aglomerace. Tím nijak nezpochbňuju volání po lepším spojení CZ-D, ale je dobré argumentovat fér.
registrovaný uživatel ceskolipak  mail  
23.05.2014 (11:14)  
Pikehead trochu rozdíl mezi dálkovými tratěmi ve velkých zemích typu Itálie a maličkatým prdelákovem
Ono se to nezdá, ale linka Berlin-Dresden-Praha-Brno-Wien čítá 7,3 mil obyvatel vs. Neapol-Řím, Firenze-Bologna-Milan) je 5,7 mil obyvatel...

No nic, omlouvám se za Off topic.

Musíme holt vystačit cestováním na západ s průměrnou rychlostí 70 km/h...
23.05.2014 (10:00)  
Ehm, je trochu rozdíl mezi dálkovými tratěmi ve velkých zemích typu Itálie a maličkatým prdelákovem, ještě k tomu obehnaným ostnatými dráty.

Kdybychom byli v 70. a 80. letech v EHS, jistě by tu nějaká páteřní VRT Berlín-Vídeň vedla. A kdyby Breslau nebyla Vratislav, vedla by tudy i druhá.

Aktuálně si musíme vystačit s výdobytky století páry...
22.05.2014 (20:30)  
Jenže ony se požadavky nákladní a rychlé osobní dopravy na profil tratě tak různí, že je výhodnější mít oddělenou nákladní infrastrukturu od vysokorychlostní osobní.
Náklad jeducí 100 km/h bude muset každých 40 km uhýbat vlaku jedoucímu 200 km/h a máme kapacitu trati pro AŽ 4 vlaky za hodinu každým směrem. Do toho Esko s cestovní rychlostí 55-65 km/h jezdící každých 15 minut. Přičemž z trojice Esko, nákladní a IC/EC musíme jedno vyšktrnout nebo zpomalit EC na 120-160 km/h.
Ano, můžeme tento problém zadat sovětským vědcům. Soudruzi komunisti v SSSR veřili tomu, že každá společenské třída má vlastní vědu a tudíž jsou závěry vědeckého bádání závislé na třídním původu badatele. Lze tedy předpokládat, že dojdou k jiným výsledkům než k jakým došli buržoazní imperialisti v Německu.
registrovaný uživatel ceskolipak  mail  
22.05.2014 (18:14)  
jinak půjde železniční doprava u nás do kopru
Už tam dávno je...

Např. Trať z Florencie do Říma (pro 250 km/h) je v provozu od roku 1981. Už 33 let.

Vlak z Neapole do Milána (cca 800 km) jede 4 hodiny.
Vlak z Berlina do Vídně (via ČR cca 800 km) jede skoro 10 hodin...
Máme zpoždění tak 60-∞ let :-)
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko