..: České dráhy vyhlásily další ročník ČéDésu :..

Stipendijní program ČéDés, foto: České dráhy Praha — České dráhy vyhlásily již 6. běh stipendijního programu s výstižným názvem ČéDés. Jeho prostřednictvím se největší český železniční dopravce snaží přilákat mladé žáky 9. tříd či studenty vybraných středních škol a reagovat tak na stoupající průměrný věk provozních zaměstnanců, zejména strojvedoucích. Stačí podat řádně vyplněnou přihlášku spolu s motivačním dopisem (nejpozději do 28. února 2014) a absolvovat pohovor včetně zdravotních prohlídek, které uchazeče dostatečně prověří jak fyzicky, tak i psychicky. Těm, kteří ve výběrovém řízení uspějí, je na základě smlouvy přislíbena nejen finanční a materiální podpora, ale také jistota pracovního uplatnění po dobu nejméně pěti let po ukončení studia. Více informací poskytuje web Českých drah v sekci Kariéra.

Odevzdání přihlášky

  • Přihláška je ke stažení na internetových stránkách ČD.
  • Nejpozdější termín pro podání přihlášky (s motivačním dopisem) je 28. únor 2014.

Žák během studia získá:

  • pravidelný měsíční finanční příspěvek 1 500 korun
  • jízdné vlakem po ČR zdarma
  • ubytování (na domově mládeže) zdarma (do výše 1 200 korun za měsíc)
  • příspěvek na studijní pomůcky 1 000 korun (jedenkrát za školní rok)

Žák dále může získat:

  • finanční odměnu za výborný prospěch
  • mimořádnou finanční odměnu za reprezentaci školy
  • další zajímavé nefinanční benefity
Plnou parou vpřed!, foto: RimmerStanoviště motorové lokomotivy řady 751, foto: ŽelPagePřízrak, foto: JohníkStanoviště el. jednotky řady 460, foto: Zdeněk Šnajdr

České dráhy


Dominik Jaroš | 23.12.2013 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel E699 
28.12.2013 (18:34)  
Josef Petrák: Já režijku mám, ale letos ji nejspíš odložím, protože ty peníze, které musím dát za prologaci prostě neprojezdím. Ano, ač zaměstnanec ČD, jezdím mnohem více autem a autobusem.
registrovaný uživatel DJ 
23.12.2013 (23:39)  
Ačkoliv to může někdo brát jako nevýhodu, při dnešní situaci na trhu práce bych ten závazek považoval spíše za velkou výhodu.[i]
Při DNEŠNÍ situaci možná ano. Při situaci za 9 - 10 let (stav odpovídající době mezi 9. ročníkem ZŠ a promoci po pětiletém studiu na VŠ) může být situace úplně jiná. Například mohou ČD jezdit jen na polovině stávajících tratí. Například se mohou změnit pracovní podmíny apod.
Toto riziko musí každý důkladně zvážit.

[i]však pokud by někdo nabízel tak výrazně lepší podmínky, tak není problém se vyplatit, těch 80 - 100 tisíc můžete kdykoliv zaplatit

Lepší podmínky nemusejí být jen ve finančním ohodnocení, ale například i: práce převážně v kanceláři (např. dopravní technolog/tvůrce jízdních řádů na KÚ nebo MD) namísto práce v terénu; práce pouze ve dne; přespávání v domácím prostředí (např. v tu dobu již s nově založenou rodinou apod.).
Co nemusí vadit 15-letému, může, s ohledem na změny v jeho životě, vadit 25-letému nebo 27-letému.
S tím finančním vyvázáním stále platí - buď si peníze získané během studia bude schraňovat a pak O. K., může je snadno vrátit zpět; anebo je ta osoba různě utratí v době, kdy je bude dostávat, a o to složitější pak pro ni to vyvázání bude.
I proto platí, že každý musí toto riziko velmi důkladně zvážit a promyslet si klady a zápory jednotlivých variant.
23.12.2013 (21:54)  
DR:
Že je někdo škrt nebo socka, to následek vlastnictví režijky není (i když to bývá časté). Podobně si nechá kvůli pár korunám vrtat koleno půlka národa, i když bídou netrpí a obratem někde vyhodí mnohem víc. :(
23.12.2013 (21:40)  
Trutnovák: Jo a Rail+ na režijku je za nějaké 3000 Kč na rok, takže se vyplatí si k tomu koupit komerční In-kartu a pak ji máte za stejnou cenu jako všichni.
registrovaný uživatel E699 
23.12.2013 (21:19)  
David Rada: Ono když máte režijku, tak máte místenku do SC, pokud jsem to od pokladní správně pochopil, vždy za 200,-.
23.12.2013 (21:15)  
Jožko: Nejde o mě, jde o ultrašotouše ČD, kteří plivou na soukromníky, to mi strašně vadí. :-)
registrovaný uživatel PepaN 
23.12.2013 (20:47)  
DJ: však pokud by někdo nabízel tak výrazně lepší podmínky, tak není problém se vyplatit, těch 80 - 100 tisíc můžete kdykoliv zaplatit :-) A ten, kdo Vám říkal o té VŠ, tak zřejmě si ty informace vymyslel. Jsem 1. ročník ČéDéS a studuju na VŠ úplně v klidu...

David Rada: ty už opravdu nevíš, kde plivnout na ČD, co?
23.12.2013 (20:31)  
malard: Tak znám režijkáře, kteří si nepřiplatí ani za místenku SC a jezdí jen ČD. Předpokládám, že stejně špatně bych dopadl i já. Je to logické: když má někdo něco zadarmo, proč by platil navíc za RJ, LE?

Jinak co se týče VŠ, tak je to tak, že po dokončení studia musím odpracovat jen 3 roky, žádné 5 + 5 či 5 + 3. :-)
23.12.2013 (19:10)  
malard: Od kdy je stipendium od toho, aby se celé odkládalo bokem do doby, kdy mi skončí smluvní závazek? :) Buď se uvážu k ČD, protože vím, že mi to za to stojí, nebo do toho nejdu, ale ne, že to vlastně nechci a chystám se z toho vyvázat každý den.
registrovaný uživatel DJ 
23.12.2013 (18:55)  
Pokud se z vaší strany nedodrží smlouva, tak nevidim co je na tom tak negativního. Když něco dostanu tak s tím musím umět hospodařit. Chytří si peníze uschovají a nemusí řešit. A když si peníze uschováte, tak taky můžete bez problémů odstoupit.

To, jestli si "chytří lidé" uschovají peníze, které průběžně získávají, je otázkou. Poznají se "chytří lidé" podle toho, že si budou stipendijní příspěvek "schraňovat na později"?

Ale hlavní je, aby tato slova v článku vůbec zazněla a aby si tyto skutečnosti případní zájemci o toto stipendium (a nejen oni, ale i jejich rodiče; koneckonců, ta smlouva se týká lidí, kteří jsou v době podpisu smlouvy nezletilí) uvědomili.

Možnost prezenčního studia na VŠ rozhodně zazděna není, jen doba studia na VŠ je bez podpory ČD a podmínka odpracování určeného počtu let u ČD zůstává.
O. K., pokud je toto pravda, tak ta osoba, která mi o tom před cca 3 lety říkala, neměla správné informace. Nebo se to během té doby změnilo.

Tak či tak, pořád platí, že jde o smluvní "uvázání se" k něčemu, co má nastat až za 4 - 5 let (v případě VŠ studia si k tomu přidejte ještě 5 let navíc - uvědomte si, co všechno se za těch 5 - 10 let může stát). A každý musí velmi pečlivě zvážit, zda mu toto riziko (povinnost odpracovat si 5 let u ČD, i kdyby už v tu chvíli chtěl pracovat u jiného zaměstnavatele a třeba i za lepší finanční ohodnocení; v opačném případě vracet již získané peníze) za to stojí.

Já sám stipendium mám, tak vím o čem mluvím.
Domnívám se, že zodpovědnou odpovědí na "vím, o čem mluvím" bude zkušenost až po těch 4 + 5 letech (studium + "povinně odpracovaná" doba u ČD). A takto zkušení absolventi budou existovat (s ohledem na to, že nyní jde o 6. ročník tohoto programu) až v roce 2018.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko