..: Pozvánka na akce občanského sdružení Kroměřížská dráha :..

Logo KMD, foto: KMD KroměřížObčanské sdružení Kroměřížská dráha vás tímto zve ve čtvrtek 21. února 2013 od 15 hodin do přednáškového sálu knihovny v Kroměříži (Slovanské nám. 3920), kde seznámí veřejnost se svojí činností, představí obnovu někdejší lesní železnice v Rajnochovicích a také projekt na záchranu jedenáct kilometrů dlouhé železniční tratě Kojetín – Tovačov, tedy známé Tovačovky, před zrušením. Zároveň do konce února probíhá v téže kroměřížské knihovně výstavka prezentující aktivity tohoto sdružení.

Kroměřížská dráha, občanské sdružení vzniklé 11. srpna 2007, zastřešilo činnost příznivců železnice v oblasti střední Moravy, a prezentuje se především spolupořádáním nostalgických akcí v regionu. Mezi příznivci železnice jsou patrně nejznámější akce na tzv. Tovačovce. Na této trati byl zastaven pravidelný provoz osobních vlaků před více než třiceti lety a ta tak od té doby slouží pouze nákladní dopravě. V čele mimořádných vlaků se zde představila rozmanitá řada historických i současných vozidel především motorové trakce. Členové sdružení dále pečují o historická kolejová vozidla, shromažďují předměty s drážní tematikou a také vytvářejí vlastní internetové stránky. Jedním z cílů sdružení je vybudování železničního muzea v objektu kroměřížské výtopny.

Motorový vůz řady M 152.0 v Tovačově, foto: Johník Také v letošním roce se mohou příznivci železnice těšit na řadu nostalgických akcí v regionu střední Moravy, které Kroměřížská dráha připravuje. Na pátek 12. dubna je naplánována jízda zvláštního spěšného vlaku z Brna do Kroměříže vedeného vozem M 131.1. Hned druhý den, v sobotu 13. dubna, se uskuteční zřejmě nejvýznamnější akce tohoto roku v regionu, oslavy 130. výročí trati Hulín – Bystřice pod Hostýnem a 125. výročí Moravskoslezské městské dráhy. Návštěvníci se mohou těšit na jízdy historických parních a motorových vlaků nejen na jubilující trati, výstavu lokomotiv a drážních relikvií, ale také na publikaci pojednávající o jubilujících tratích. Na sobotu 18. května jsou naplánovány mimořádné vlaky z Kroměříže do Zborovic u příležitosti již tradičního Pohádkového lesa v Divokách nedaleko Zdounek.

Stranou nezůstane ani Tovačovka, která ožije provozem mimořádných vlaků hned v několika termínech. Na víkend 4. a 5. května jsou naplánovány zvláštní vlaky z Kroměříže do Tovačova u příležitosti kynologické soutěže Kirican Disc Dog Freestyle a setkání modelářů Plastic People of Tovačov. V druhé polovině prázdnin, o víkendu 17. a 18. srpna, se v Tovačově koná tradiční Tovačovský portál a zároveň se v Kojetíně uskuteční známé hody. Obě města v tyto dny propojí mimořádné vlaky na Tovačovce. Širokou veřejností je velmi oblíben výlov Hradeckého rybníka v Tovačově, který letos proběhne 19. a 20. října a bude doprovázen jarmarkem a pouťovými atrakcemi. Také letos budou mít návštěvníci možnost se i na tuto akci dopravit do Tovačova zvláštními vlaky, které obvykle zakončují zdejší sezonu.

Zdroj: Kroměřížská dráha, o.s.


Dominik Jaroš | 17.2.2013 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)


18.02.2013 (22:18)  
Elias is best: Výstava probíhá až do konce února. Prezentace nevládních neziskových organizací jsou podle harmonogramu knihovny a tento termín byl určen.
18.02.2013 (21:22)  
Zrovna ve čtvrtek? To bohužel není pro mě moc šťastný termín. Snad dojdu příště.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko