..: Novými vlaky se mezi Olomoucí a Ostravou svezeme později :..

843.021-7, Ramzová - Ostružná, foto: RavenPraha — Ministerstvo dopravy tento týden oznámilo, že oddálí zahájení provozu nových vlaků na trati Ostrava – Krnov – Olomouc, na kterou letos vyhlásí výběrové řízení. Původně měl nově vybraný dopravce na trať vyjet už na konci roku 2013, nyní ale došlo k posunu o jeden rok. Cestující tak budou až do konce roku 2014 vozit České dráhy se svými motorovými vozy řady 843. Důvodem posunu je podle ministerstva to, že by dopravci měli velmi málo času na zprostředkování vozidel, odpovídajících podmínkám, které ministerstvo stanovilo. Tímto krokem tak chce stát dát stejnou šanci všem potenciálním zájemcům.

Jak uvedl mluvčí ministerstva Martin Novák, dopravci vyjádřili obavy, že by mohlo dojít k situaci, kdy nebudou schopni včas sehnat požadovaná vozidla. Mezi požadavky státu patří například klimatizace, částečná nízkopodlažnost či dostatečná kapacita, odpovídající denní době. Stejně jako u této trasy bude o rok posunut i termín na tratích Praha – Děčín a Praha – Ústí nad Labem – Cheb. U ostatních linek se nic nemění. „Dalším důvodem je, že od roku 2014/15 začne plnění i u dalších linek, jež budou obsluhovány v motorové trakci (Liberec - Pardubice, Liberec - Ústí nad Labem a Plzeň - Most). To může za určitých podmínek umožnit dopravcům jednání s dodavateli o vyšších dodávkách a tím i snížení ceny celkové dodávky,“ uvedl Novák. Tendr na první soutěžené dotované linky chce ministerstvo vypsat do léta, až odsun termínu jejich výjezdu schválí vláda.

Zdroje: Ministerstvo dopravy, ŽelPage


in2014 Poslat mail autorovi | 28.2.2012 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
11.03.2012 (22:57)  
Koudy_cz: O stanicích je ještě dost předčasné mluvit. Ale určitě o nich bude rozhodovat MD, nikoliv dopravce. Rychlíky na této trati z větší části plní povinnost základní dopravní obslužnosti, proto staví v takových dědinách jako je Lomnice... Osobně bych uvítal opravdové rychlíky (zastavující v pár stanicích) proložené "vymetačema" (Sp, Os). U vybraných rychlíků bych zvážil prodloužení vozby do Brna... přímé vlaky Krnov - Brno bývaly narvané, měly by smysl...
registrovaný uživatel Sim 
07.03.2012 (12:01)  
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/Posun_hamonogramu_liberalizace_dalkove_zel_dopravy.htm

Kdyz tam ctu, ze sice se termin vyberoveho rizeni probehne v nejblizsi dobe (coz muze znamenat, ze plati puvodni termin, ale taky to muze znamenat, ze se to soupne), ale zaroven se ceka, ze se prihlasi vice zajemcu, prijde mi to jako ponekud rozporuplne informace ...

Ma nekdo konkretni datum, kdy bylo puvodne planovano vypsani/vyhodnoceni vyberka a kdy je planovano nyni?
06.03.2012 (21:34)  
Kéž by tato soutěž byla jedna z těch prvních (férových).
Zajímalo by mne, jestli se bude u (ať již nového nebo staronového) dopravce měnit něco na stanicích, ve kterých budou rychlíky stavět.
Jezdím tudy min 1x týdně z Opavy do Olomouce, 843 jsou mé nejoblíbenější mot. jednotky, asi se s nimi budu moct rozloučit :( doufám že alespoň budou do Jeseníku ještě jezdit.
registrovaný uživatel SYN 
04.03.2012 (19:42)  
SIM: souhlasím s Vámi, taková mírně podezřívavá povaha znalá "jak to v Česku chodí" jako já se též nemůže zbavit dojmu že teď vyhlašují posunutí začátku plnění výběrovka proto, aby o nějaký ten měsíc později mohli elegantně odložit okamžik vypsání (a/nebo vyhodnocení) výběrka s tím že je přece času dost a že termín plnění se tím neposune... čili pěkně krok-sun-krok se obojí (vypsání i začátek ježdění) může elegantně posunovat a s troškou mlžení to pokaždé může vypadat jako rozumně odůvodněný krok... reál je však takový že tu pořád ještě nebyla ani jedna opravdu férově vedená soutěž o tratě/linky :(
registrovaný uživatel M 
04.03.2012 (8:03)  
KK - perfektni shrnuti pendolin. Snad jen ze k te ztrate by doslo i ve variante 1
02.03.2012 (7:16)  
captain1802:
Já jsem v tom článku o Pendolinech nenašel žádnou informaci o tom, že byla zaplacena z prostředků SŽDC. A právě na tuto informaci jsem se vás ptal. Odkud ji máte?
registrovaný uživatel Kakov 
01.03.2012 (22:40)  
captain1802: to pendolino nechte už na pokoji, řešilo se to tu mockrát....

jen pro Vás:
stanete se šéfem firmy, která bohužel Pendolina už koupila, pak máte tři možnosti:
1) Pendolina prodat (pochybuji, že se najde kupec)
2) Pendolina sešrotovat
3) Pendolina provozovat

ad 2) a 3) v obou případech ponesete náklady na pořízení Pendolin, takže je lépe je poslat do šrotu? nebo provozovat s provozním ziskem a účetní ztrátou po započtení pořizovacích nákladů?

obávám se, že C alias 3) je správně..
registrovaný uživatel captain1802  mail  
01.03.2012 (21:45)  
Tak tady to je: Stát chce do Českých drah nalít miliardy, konkurenci se to nelíbí http://ekonomika.idnes.cz/stat-chce-do-ceskych-drah-nalit-miliardy-konkurenci-se-to-nelibi-psx-/ekonomika.aspx?c=A120119_205158_ekonomika_brd a třeba: Pendolina jsou v účetní ztrátě 300 milionů, provozně ale vydělávají http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/665212
registrovaný uživatel Sim 
01.03.2012 (13:30)  
Karel Kovářík > ano, presne tak to chapu; mam zafixovano, ze puvodni predstava byla, ze zacatkem letosniho roku se vyhlasi vyberko, v polovine roku se vyhlasi vitez a ten bude mit rok a pul na pripravu provozu.

A v souvislosti s tim pak v clanku popisovana situace vypada tak, jako by se vyberko nestihlo pripravit; takze se letos koncem roku vyhlasi, na jare se vybere vitez a ten bude mit rok a trictvrte na pripravu provozu.

Ovsem dopodrobna jsem to nezkoumal, takze je klidne mozne, ze se v clanku sice pise pouze o vyhlaseni vyberka, ale v realu muze klidne k vybrani viteze a uzavreni smlouvy dojit jeste letos.

A nebo je to vsecko jinak a ceka se jen na to, az nekdo kompetentni rozhodne, jestli symbol Ministerstva, kterym musi byt vozidla povinne oznacena, bude modry majacek na strese nebo neco jineho :-D
registrovaný uživatel Kakov 
01.03.2012 (11:46)  
Sim: právě, že Vy jste nepostřehl, že se má posouvat pouze termín nástupu na trať, nikoliv termín VR ;-)
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko