..: Rok 2011 na české železnici: méně nehod, ale více usmrcených :..

logo Drážní inspekce Praha – Drážní inspekce (DI) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vydaly tiskové zprávy o bezpečnosti na českých kolejích v loňském roce. Z nich se dozvídáme, že došlo k výraznému navýšení tragičnosti a závažnosti mimořádných událostí – usmrcených je nejvíce v celé historii DI. Počet závažných nehod dokonce stoupl oproti dlouhodobému průměru na téměř 300 %. Pozitivní je ale naopak nejmenší celkový počet mimořádných událostí a snížení počtu nehod na železničních přejezdech.

Černá čísla

V roce 2011 evidovala DI na dráhách celkem 3 797 mimořádných událostí, což je nejméně od roku 2003. Na druhou stranu ale došlo k nárůstu závažných nehod. V posledních letech se událo na dráhách průměrně 6 závažných nehod, v roce 2011 jich bylo ale 16, což je o téměř 170 % více než průměr. Největší nárůst počtu závažných nehod je v rámci MHD (tramvaje, trolejbusy), kde se v roce 2011 událo celkem 5 závažných nehod. Přitom poslední takto klasifikovanou nehodu v rámci městské hromadné dopravy byla v roce 2008 srážka tramvají v Ostravě. Nejtragičtější následky měla minulý rok srážka trolejbusu a tramvaje v květnu v Brně, kdy byl usmrcen jeden cestující a 12 dalších bylo zraněno.

Usmrcených osob je nejvíce

Vzrůstá nejen počet závažných nehod, ale i počet usmrcených osob. V roce 2011 bylo na dráhách usmrceno 277 lidí, což je nejvíce za celou dobu existence DI. Obdobný počet usmrcených (274) byl pouze v letech 2004 a 2005. V předcházejících letech zemřel člověk průměrně při každé sedmnácté mimořádné události, ale v roce 2011 byla s následkem smrti už každá třináctá mimořádná událost.

Největší podíl na počtu usmrcených osob mají jako každoročně střety vlaku s osobou, kterých bylo rovněž nejvíce od vzniku DI v roce 2003. V roce 2011 se na železnici střetl vlak s osobou celkem 284krát, což je o téměř 9 % více než v roce 2010. Ze statistik vyplývá, že střet s vlakem se podaří přežít pouze jednomu z pěti lidí. V roce 2011 bylo při těchto nehodách usmrceno 220 lidí, čímž byl překonán smutný rekord z roku 2006, kdy takto zahynulo 209 lidí. Téměř ve všech případech došlo ke střetu vlaku s osobou v místech, kam není povolen přístup veřejnosti, většinu tvoří sebevrazi.

Na přejezdech naopak bezpečněji

přejezd Dobrou zprávou je bezpochyby snížení počtu nehod na železničních přejezdech. Možná zafungovaly preventivní kampaně, možná pomohlo zvyšování zabezpečení přejezdů ze strany SŽDC. Na železničních přejezdech se odehrálo v roce 2011 celkem 189 nehod, což je nejméně od vzniku DI. Snížil se i počet usmrcených na přejezdech, a to na 33. Zraněných bylo celkem 107, což je třetí nejnižší číslo od roku 2003.

Zdroje: Drážní inspekce, SŽDC


Jenda Šebek | 7.1.2012 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
07.01.2012 (13:05)  
Petr Stříteský: Kdyby sebevraha zajímalo co bude potom, tak by "neskočil". Jenže sebevraha zajíma právě to, aby žádné potom nebylo.
A "předrátovat to někomu v hlavě" nejde tak lehce, jako přehodit nulák a fázi v zásuvce ve zdi, když zjistíme, že fáze je vpravo. Sebevrahovi většinou jeho okolí nevěří, že skočí. A když konečně uvěří, že opravdu skočil, tak ... říká se "přijít s křížkem po funuse".
registrovaný uživatel hasitobur  mail  
07.01.2012 (12:55)  
Petr Stříteský > Možná je to i trochu zásluha novinářů, kteří o tom v poslední době hodně informují a sebevrah vidí, že to je vlastně jistota. Bezohlednost myslím v tu chvíli vůbec neřeší.
Nevím jak ostatní kolegové, ale já to v sobě nijak neřeším. Nic s rozjetým vlakem neudělám a tak to jde po vyšetření z mojí hlavy. To bych si pak do toho nemohl ani sednout. Člověk to musí brát jako součást tohoto povolání. A jak se říká, po třetím si člověk zvykne. Takže už bych měl zvyklý být. Bohužel :(
07.01.2012 (12:18)  
Nechci to tu nijak rozebírat, nejedná se o nic pěkného, ale proč sebevrazi vyhledávají zrovna železnici? Zřejmě si neuvědomují, kolik škody tím způsobí, zejména na psychice strojvedoucího, ale i cestujících. Tohle já beru jako naprostou neohleduplnost k jiným lidem.
registrovaný uživatel Alex7 
07.01.2012 (11:51)  
Jednou psali, že muže srazil vlak. Tipněte si proč. Protože měl na sobě sluchátka.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko