..: Tipy na výlet 2011 — měsíc říjen :..

477.043 u Kamenných Žehrovic na trati 120, foto: Topič Beroun — Vážení čtenáři, přátelé železnice, léto je již za námi a spolu s následujícím ročním obdobím přišly i vydatné deště, což bezesporu nepředstavuje ideální počasí pro konání výletních jízd vlakem. I přesto se však mezi námi najde řada nadšenců, kteří jsou ochotni za svými oblíbenými „železnými oři“ cestovat mnoho kilometrů bez ohledu na počasí. Nejen proto vám již tradičně přinášíme souhrn vybraných výletních akcí nebo modelářských setkání, jejichž kompletní přehled najdete také v našem kalendáři akcí, který spravuje skupina dobrovolníků ŽelPage. Mezi nejvýznamnější akce, jež se v tomto měsíci uskuteční, patří poslední parní víkend v Železničním muzeu ČD Lužná u Rakovníka nebo oslavy 170 let provozu dráhy císaře Ferdinanda.

Oslavy 170 let Severní dráhy císaře Ferdinanda

534.0432 v Olomouci, foto: StrndaJe tomu už 170 let, co po Severní dráze císaře Ferdinanda přijel do Přerova první vlak. 15. října 2011 se proto do Přerova sjede několik zvláštních vlaků. Z Prahy přijede jednotka 680 Pendolino, z Bohumína elektrická lokomotiva E 499.004, z Olomouce parní lokomotiva 534.0432 a z Břeclavi brněnská parní krasavice 475.101. V Přerově pak organizátoři nachystali zajímavý doprovodný program, jako třeba prohlídky jednotky Pendolino, autogramiádu bývalého fotbalového vicemistra Evropy Pavla Srníčka nebo několik hudebních vystoupení. V průběhu dne se naskytne možnost svezení parními vlaky do okolí.

Poslední parní víkend v Lužné u Rakovníka

477.043 Hl.Kačice - Stochov, foto: Andrew33 O víkendu 15. a 16. října zavoní pára v Železničním muzeu ČD v Lužné u Rakovníka, letos již naposledy. Při příležitosti 30. výročí Klubu historie kolejové dopravy (KHKD) bude vypraveno několik parních vlaků z Lužné do Kolešovic, a také dva páry vlaků z Prahy do Lužné. V muzeu bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. K vidění budou vozidla ze sbírky KHKD, po areálu bude jezdit parní vůz M 121.001 Komarek a úzkorozchodná lokomotiva POLDI č. 7. V čele zvláštních vlaků se předvedou parní lokomotivy 477.043, 498.022, 555.0153 a 354.7152.

Marcel Šolc: Světlo železnice

Výstava fotografií Světlo železnice, foto: Marcel Šolc - Světlo železnice U příležitosti 110. výročí Slavkovské dráhy (trať Krásný Jez – Loket) můžete až do pátku 21. října zhlédnout v Městském kulturním středisku v Horním Slavkově výstavu tematicky zaměřených fotografií Marcela Šolce. Otevřeno je vždy od pondělí do pátku, a to mezi devátou a sedmnáctou hodinou. Současně s výstavou budou představeny práce dětí – výkresy i modely lokomotiv a vagonů, vyrobené z různých materiálů. Vyhodnocení soutěže se uskuteční v den oslav výročí dráhy, 17. září 2011, na nádraží v Horním Slavkově za přítomnosti císaře Františka Josefa I. s chotí a dalších čestných hostů.

Výlov Hradeckého rybníka 2011

Upoutávka na akci, foto: Kroměřížská dráha, o.s. Občanské sdružení Kroměřížská dráha a Klub přátel kolejových vozidel (KPKV) Brno zvou všechny zájemce z řad dětí i dospělých na projížďku tradičními zvláštními vlaky mezi Kojetínem a Tovačovem, které budou vypraveny při příležitosti každoročního výlovu Hradeckého rybníka. Do čela vlaků bude nasazena nejen historická lokomotiva T 444.1516 Karkulka, ale též nově zprovozněný motorový vůz 850.044. Akce se uskuteční o víkendu 22. a 23. října. V samotném Tovačově čeká všechny přítomné nejen již zmiňovaný výlov rybníka včetně prodeje ryb na vánoční stůl, ale též bohatý jarmark a pouťové atrakce.

Výstava Tramvaj v pasáži

Tramvaj v Liberci, foto: Dopravní podnik města Liberce (DPML) Až do pondělí 31. října je v pasáži obchodního centra Forum Liberec připravena výstava Tramvaj v pasáži. Jedná se o prezentaci historických fotografií a plánů o tramvajové dráze, která od roku 1899 vedla právě tímto místem. U vchodu do pasáže na výstavu upozorňuje poutač v podobě historické tramvaje a uprostřed pasáže mohou zájemci symbolicky zazvonit v maketě první liberecké tramvaje. Součástí akce je prezentace záměru výstavby tramvajového muzea v Liberci a činnosti občanského sdružení Boveraclub, který výstavu organizuje. V rámci výstavy je rovněž připravena řada kulturních akcí a doprovodný program pro děti.

Zdroj: ŽelPage, České dráhy, Klub M 131.1, Boveraclub, Kroměřížská dráha, o.s.


Dominik Jaroš , Matouš Vinš Poslat mail autorovi | 9.10.2011 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)


dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
11.10.2011 (13:41)  
zirecek: Zatím mám jen -1. Třeba jsou admini fanouškové E+V. :-D
vlad: Si buď jistej, že tam nebude. Před cca 12-15 lety byl jeden známý na dovolené u Lago di Garda a líčil jak vedle kempovala italská rodina a jejich trochu opláclá dceruška chodící v teplákách uměla nádherně zpívat. "To byla Cecilka, naše sluníčko," říkal. Pak byl jednou u nás na návštěvě a já měl zrovna puštěný DVD s Mozartovým Donem Giovannim z Curyšské opery a on chvíli koukal s otevřenou hubou a pak pronesl: "Ty vole, to je vona, naše Cecilka". Tehdy ji mohl slyšet každý den zadara a dnes by musel vysolit pár tisíc za lupen na koncert. :-)
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
10.10.2011 (16:06)  
(OT) zirecek: Kdyby tam byla třeba Cecilia Bartoli, tak bych určitě do Přerova vyrazil taky...
10.10.2011 (14:24)  
Jak je to myšleno s těmi třemi vlaky z Prahy do Lužné a zpět? Ať koukám na plakát jak koukám, tak vidím: v sobotu jednou tam a zpět přes Simmering, v neděli jednou tam (přes Kralupy) a jednou zpět (opět přes Simmering). To mi furt vychází na 2 páry vlaků, tak jak teda? :-)
10.10.2011 (12:53)  
Dle plakátu to vypadá, že v přerovském depu bude zpřístupněna neprovozní rosnička.
topič: Doufám, že jsi obdržel také jednorázovku -5 od někoho z adminů za komentář k hudebnímu doprovodnému programu, :-D.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
10.10.2011 (12:44)  
zirecek: Blahopřeji k dobrému vkusu. Škoda, že tam ještě nebude Eva a Vašek. To by teprve mělo ty správný grády. :-D
10.10.2011 (10:43)  
V Přerově si nenechám ujít především Michala Davida a Maxim Turbulenc, :-D.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko