..: Tipy na výlety – červenec 2011 :..

ikonka nostalgie - barevná Beroun — K létu neodmyslitelně patří výlety a k výletům zatím ještě pro mnohé neodmyslitelně patří i železnice nejen jako dopravní prostředek, ale i jako jeden ze samotných cílů výletu. Zatímco v uplynulých letech přebíraly roli integrátora nabídky výletních vlaků České dráhy vydávajíc publikaci Nostalgie, v letošním roce tato v původní formě již nevyšla. V následujícím přehledu jsme se pokusili pro vás sepsat nabídku českých železnic pro vaše červencové cesty o nadcházejících víkendech – nejde jen o vlaky Českých drah, ale i KŽC Dopravy, Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) a další řady malých dopravců a spolků. V úvodu najdete akce ojedinělé, ve druhé části pak rozcestník na akce pořádané zpravidla po celou dobu prázdnin. Nabídku se budeme snažit na našem portále i nadále aktualizovat tak, jak nám to zveřejněné informace a naše možnosti dovolí.

16. – 17. července

Již o nadcházejícím víkendu můžete navštívit 110 let trati Pňovany – Bezdružice za účasti provozu zvláštních parních i motorových vlaků a dalšího doprovodného programu, z něhož můžeme zmínit například křest knihy o lokálce a Česko–bavorské pivní slavnosti. Obě tyto části programu proběhnou v sobotu v Bezdružicích. V neděli se můžete zúčastnit turistického pochodu z Teplé do Bezdružic na podporu myšlenky dostavby tratě mezi těmito městy.

Na bavorské straně Šumavy bude o víkendu slavnostně obnoven výletní provoz na trati Ilztalbahn Pasov – Freyung s bohatým doprovodným programem. Plánovaný historický parní vlak Zlatá stezka z Číčenic do Nového Údolí ale kvůli nedokončené stavbě terminálu v Novém Údolí v sobotu nevyjede, náhradní termín se hledá s bavorskou stranou. Aktuální informace o nabídkách pro zahajovací víkend najdete na jihočeském webu Českých drah.

Poslední zvláštní železniční akcí tohoto víkendu, která stojí za zmínku, je jízda vlakem na Svijanské slavnosti piva.

23. – 24. července

30. – 31. července

Výletní motorové vlaky KŽC

Z široké nabídky pravidelných motorových vlaků KŽC Doprava lze nabídnout obnovený provoz sklářské lokálky z České Kamenice do Kamenického Šenova nabízející dva páry vlaků v úterky a čtvrtky a jeden pár ve středu jedoucí až do Liberce. Nově také v nabídce najdete Podřipský motoráček spojující Roudnici nad Labem, Straškov, Libochovice, Lovosice a Litoměřice dvěma páry výletních vlaků o všech prázdninových víkendech. Tradičně pak je v nabídce Pražský motoráček nabízející víkendovou projížďky po pražském Semmeringu na trase Praha hl.n. – Praha–Zličín a zpět až do konce října, Posázavský motoráček projíždějící trasu Posázavského pacifiku z Prahy až do Kácova o prázdninových sobotách, nedělní Podbrdský motoráček na trase Zdice – Lochovice – Hostomice pod Brdy – Liteň – Zadní Třebáň – Karlštejn a zpět a nově propojené trasy Podlipanského a Polabského motoráčku spojujícího v neděli Mochov, Lysou nad Labem, Milovice, Nymburk, Poděbrady, Libici nad Cidlinou, Kolín, Pečky, Kouřim, Zásmuky a Bečváry. V jednání jsou i případné jízdy do Malé Morávky.

Výletní vlaky JHMD

Klasickou nabídkou jihočeské úzké jsou již celotýdenně parní vlaky Českou Kanadou na trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Vždy v pondělí pak jede parní vlak i do Kamenice nad Lipou a Černovic u Tábora a zpět. Jindřichohradecké místní dráhy v posledním odbobí však rozšířily své zájmy i na tratě normálního rozchodu, kde provozují motorové vlaky o prázdninových sobotách a nedělích. Nově se jedná o trať Moravské Budějovice - Jemnice. Opakovaně pak vyjíždí 3 páry vlaků Švestkové dráhy mezi Litoměřicemi, Lovosicemi, Třebenicemi a Třebívlicemi, k další cestě do/z Mostu je však prozatím nutno z důvodu výluky pořádané SŽDC, s. o., použít náhradní autobus. Obdobně je v různých spojeních nabízen motoráček Doupovské dráhy mezi Kadaní, Radonicemi u Kadaně, Krásným Dvorem a Podbořany.

Ostatní nabídka

Motorové výletní vlaky jezdí vždy v sobotu z Ústí nad Labem přes Velké Březno na letos znovuobnovenou trať do stanice Zubrnice-Týniště. Pravidelné sobotní jízdy parních vlaků na lokálce Krupá – Kolešovice můžete spojit s návštěvou muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. Máte-li rádi úzkokolejný provoz, zavítejte na trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha. Letos prodlouženou trať nabízí spolek řepařské drážky v Kolíně. Parní vlaky jezdí i na průmyslové dráze v Mladějově na Moravě. Předváděcí jízdy pak nabízí muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově poblíž Zastávky u Brna. A jedna smutná zpráva - parní léto na Šumavě, které jsme léta znali my i zahraniční turisté, letos nebude - více viz nostalgie ČD v Jižních Čechách.

Zajímavé železničně turistické cíle lze pak najít i v bezprostředním sousedství za hranicemi ČR. Vzato po směru hodinových ručiček - železniční muzeum ve výtopně Strasshof na trati Břeclav - Vídeň, víkendový dieselový Reblaus-Express na trati Retz - Drosendorf u Znojma, muzeum koněspřežky s obnoveným úsekem u Kerschbaum poblíž Summerau, znovuotevřená trať Ilztalbahn Passau - Freyung naproti Novému Údolí, výletní lokálka Wanderbahn Goteszell - Vietach odbočující z trati Železná Ruda - Plattling, saské úzkokolejky s parním provozem Fichtelbergbahn a Pressnitztalbahn u Vejprt a Zvonečková dráha z Žitavy do lázní Johnsdorf a Oybin.

Další informace: Kalendář železničních akcí. Tento přehled je pouze orientační. O konkrétní jízdě se vždy informujte u organizátora jízdy. Případné aktualizace jsou prováděny v kalendáři akcí, pokud se o nich dozvíme – dávejte nám prosím vědět na email kalendar@zelpage.cz. Každopádně přejeme krásný zážitek a příjemnou cestu.


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 15.7.2011 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko