..: JLV Nová gastronomie nabízí jarní menu :..

Nová gastronomie, foto: JLV a.s. Praha — Stejně jako přišlo jaro v kalendáři železničních fotografů, tak se i v jídelních vozech, bistrovozech a Blue bistru ve vlacích SuperCity objevila jarní jídla. V nové nabídce společnosti JLV tak můžete ochutnat například hráškový krém s krutony, domácí jahodové knedlíky či lehký jarní salát. Redakce magazínu ŽelPage měla možnost degustovat jarní menu jako první, servírované přímo z rukou šéfkuchařů a členů Československého svazu kuchařů, pánů Jiřího Krále a Jana Michálka. Ovšem jejich um a deklarovanou kvalitu i služby jsme se rozhodli vyzkoušet také přímo v terénu, v bistrovoze ARmpee na vlaku v relaci Praha – Plzeň – Norimberk.

Jan Michálek s mladším kolegou v akci, foto: Aleš Petrovský V současné době JLV nejvíce trápí problematika odlišení se od konkurenčních poskytovatelů gastronomických a servisních služeb. Jak uvedl generální ředitel JLV Bohumír Bárta, společnost tento problém řeší polepem bočnic jídelních vozů, různými foliážemi na stolky či skla a roznosem letáků po vlakových soupravách, kde je řazen jídelní vůz JLV. Společnost také investovala do masivní kampaně; loga projektu můžeme potkávat prakticky všude, nejen v nádražních prostorách. Dalším marketingovým tahem je, podle Jana Valeše majícího na starosti obchod a marketing hlas známého herce Petra Rychlého, který zve k návštěvě do jídelního vozu. Podle ankety JLV, které se zúčastnilo více než 800 respondentů, dokonce 35 % cestujících ani neví, že je jídelní vůz na konkrétním vlaku, kde cestují, vůbec řazen. Ceny se JLV snaží zatraktivnit pomocí slevových kupónů, které si cestující může stáhnout z internetových stránek jidelnivozy.cz, nebo například pomocí tzv. Happy Hour, což je sleva 33 % na jídla v relaci Praha – Brno.

Jarní produkty

Variace salátů, foto: Aleš Petrovský Z jarní nabídky jsme ochutnali jemný hráškový krém s krutony, který se absolutně nedá srovnávat s rádoby krémy z jídelen a podobných zařízení. Pokud jste tedy měli stejně jako já, trauma ze školní jídelny, neváhejte a určitě jej zkuste. Dále jsou v nabídce bramborové gnocchi s listovým špenátem a parmazánem. Jednoduchý pokrm, který ovšem není pro každého. Nahořklá chuť listů špenátu dodává jídlu zvláštní nádech a malinko přebíjí chuť parmazánu. Za cenu 186 korun (bez slevy) pravděpodobně nebude hlavním trhákem jarní nabídky. Ovšem domácí knedlíky plněné ovocem (jahodami) s cukrem, máslem a šlehačkou jsou jako od babičky. Nečekejte žádné přesné kulaté knedlíky, dostanete opravdu domácí produkt. Co nezaujalo mne, věčného jedlíka, ale určitě si najde oblibu u manažerek a slečen, pro které štíhlá linie znamená vše, je jarní salát s dresingem. A v neposlední řadě je zde palačinka s jahodovým džemem, cukrem a šlehačkou, kterou jsme jedinou neměli možnost ochutnat, a proto se budeme těšit na váš názor.

„Mystery dinner“ ve vozech JLV

ČD ARmpee.003, detail nápisu na skříni, foto: Josef Petrák Abych nepodlehl pouze slovům z řad vedení JLV, podnikl jsem návštěvu v bistrovoze na trase Praha – Plzeň – Norimberk. Objednal jsem si hráškový krém, který jsem chtěl ovšem zabalit nějakým způsobem s sebou. Zarazil mne fakt, že na začátku směny se jednalo již o poslední hráškový krém a díky vyšší frekvenci německých cestujících, se značně zúžila nabídka chlazených nápojů, zejména pak piva. Zákazník, který by přišel za Plzní (cca 2 hodiny od vyjetí bistrovozu z výchozí stanice) by si už nemohl dát hráškový krém ani plzeňské pivo, přitom frekvence německých turistů se dá velmi dobře odpozorovat, jelikož se pravidelně opakuje v týdenních cyklech. Vraťme se ale k hráškovému krému. Zabalit jej s sebou nebyl žádný problém. Miska z pěnového plastu s víčkem poslouží výborně. Ale ouha, nejsou k dispozici plastové lžíce. Proto měním své rozhodnutí a polévku si sním ihned ve voze. Oproti degustaci, kde se podávaly domácí krutony, mě zde zklamaly klasické kulaté kupované. Hráškový krém ovšem chutnal výborně, což mě potěšilo, protože jsem si nemusel připomenout zmíněnou újmu ze školní jídelny a menzy. Kvalitu obsluhy hodnotím jako nadprůměrnou s velmi příjemným vystupováním, výbornou angličtinou, rozvážením občerstvení vícekrát za jízdu po vlaku a pravidelným hlášením pomocí rozhlasu.

Několik detailů mé očekávání sice nenaplnilo na sto procent, ale nezbývá než jarní produkty doporučit. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku letního menu, prozradíme vám, že vás například čeká výborný dezert s jahodami. V nejbližší době se můžete těšit na recenze z více kontrol „neznámého zákazníka“ nejen v jídelních vozech společnosti JLV.

Degustace: Gnocchi se špenátem a parmazánem, foto: Aleš PetrovskýDegustace: Gnocchi se špenátem a parmazánem, foto: Aleš PetrovskýDegustace: Hráškový krém s krutóny, foto: Aleš PetrovskýDegustace:  Jahodové knedlíky a letní dezert, foto: Aleš Petrovský

Zdroj: JLV, ŽelPage


Aleš Petrovský | 2.5.2011 (13:00)
Súvisiace správyopen/close

Ďalšie z rubriky Služby

Ďalšie z regiónu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6 ... 8      Zpráv na stránku:   
03.05.2011 (19:43)  
Haha, domácí knedlíky. Vždycky mě pobaví, když někdo ve velkém prodává něco, co má tu odvahu (drzost?) nazvat "domácí".
Asi jsem už starej a zabržděnej, ale u nás "domácí" vždycky znamenalo, že se to dělá DOMA. Jenomže my už jsme vyspělá společnost a přemýšlet nad významem slov už je pod naši úroveň, takže to, že "domácí" už dneska znamená "chci to prodat" je asi úplně normální.

No, teda, pořád nemůžu vyloučit možnost, že ty knedlíky skutečně vyrábí zaměstnanci JLV doma a nosí je v tašce do práce - pokud to tak je, tak se hluboce omlouvám.

Jinak k těm cenám, pokud je to jídlo opravdu dobré, tak na to, že to je na kolejích, tak se to podle mě ještě dá. Jak psal M, zkuste to levnějš, stěžovatelé...
03.05.2011 (16:26)  
SZKT: Vám už se podařilo narazit na ZAŘAZENÝ a FUNGUJÍCÍ srbský jídelák na Avale? To se samo o sobě rovná malému zázraku. A když tam potřetí, počtvrté není, tak už si tu svačinu zase vezmu
"Západní cizina" - problém JLV je v tom, že ceny německé, ale manýry povětšinou "česká hospoda". A Utasellato nevím, proč má takový váš obdiv - jsou stejně nevypočitatelní jako JLV (jednou výborné, jednou blaf), dražší než Němci a na placení v korunách se tváří jak kyselá prdel. Jazykově pak spíš ocením elementární angličtinu nebo němčinu... Prostě na Maďary se musí s ýbršvuňkem :)

M: nemluvím o luxusním jídle, ale o luxusním najedení se (u WGS CZ za ty dvě stovky povinné "místenky" do pendolína naprosto s přehledem komplet standardní oběd, nevyžaduji denně consommé, boeuf ala mode a créme brulée). S kamennou restaurací porovnávat budu, protože žádná špajzka JLV není Obecní dům, aby tam člověk dal bez mrknutí oka za hlavní jídlo bez ničeho 350 korun. Navíc JLV nikdy žádné jídelní vozy nekupovalo a nesplácelo, naopak dostávalo zaplaceno za "servisní služby" od ČD, takže argumentace cenou vozu je mimo.
03.05.2011 (16:24)  
MOL) PR dělá JLV, na rozdíl od svých konkurentů. My děláme zpravodajství a publicistiku. Toto ale PR článek není. Musel by být 1. objednán 2. zaplacen 3. jako PR článek viditelně označen a 4. bez redakčních úprav a věcí jako je porovnání předvedeného na tiskovce s vlastní placenou službou. Že jsou někteří odpůrci schopní povýšit svůj odpor nad vlastní úsudek, je jejich chyba.
registrovaný užívateľ MOL  mail  
03.05.2011 (16:17)  
Koukám, že jsem za chuťového analfabeta, co pohanil gurmánskou lahůdku...
Nejedná se te tedy o reklamu ale o PR http://cs.wikipedia.org/wiki/Public_relations
Jinak si dávejte třeba marinovaného bobra za zlatou cihlu...
03.05.2011 (15:29)  
M) krááálovství za hrachový krém :D :D Perfektní reakce :D
03.05.2011 (15:26)  
M) :D Hrách na zeď...
registrovaný užívateľ M 
03.05.2011 (15:22)  
Celkove mam pocit, ze je to tady samy majitel hospody, kde maji stejky od 120 korun niz. Akorat mi neni jasny, proc si zadnej z vas proste teda nekoupi ten jidelak a neprodava tyhle skvely veci sam. Budete mit urcite narvano a vagon splatite jedna dve (zvlast kdyz vam budou CD prispivat a nebudete ani platit najem). Treba do Budejovic muzete jezdit. Nebo Brno-Budejice.
Zamestnancum potom muzete davat stravneky, dovolenou od prvniho dne nemoci, mit sluzebni ("nedanene") auto a proste vsechno, co se vam nelibi a chcete zmenit.
Tak supsup, od prosince chci na vlacich do Budejovic videt menu za stovku, usmevavej profesionalni personal a tak. Podle reakci by to melo byt snadny jako rict Llanfairfechan
registrovaný užívateľ Turbik 
03.05.2011 (15:21)  
V souvislosti s tímhle tématem mě ještě napadá, že jsem kdysi někde (bohužel nevím už kde, snad tady?) četl, že ČD ještě platí JLV za provozování jídelních vozů, místoho aby tyto naopak platily za pronájem. Je to pravda nebo jsem si to nějak poplet? Ví někdo?
registrovaný užívateľ M 
03.05.2011 (15:16)  
Bohumile, slovo LUXUSNE se tezko da pouzit u jidla s cenou 120-160 korun (polovina z ceny jidla u JLV). Da se za to poridit normalni jidlo, ale neni dobre pouzivat sluvka v souvislostech, ktera jsou ti zcela cizi...
A pokud chces srovnavat s kamennou restauraci, tak ber na vedomi, ze jeden jidelni vuz stoji ted nevim, jestli 30 nebo 60 milionu. Za tyhle penize postavis hotel s hristem na kopanou. Takze srovnavas lehce nesrovnatelne...
Mimochodem, co v pendolinu stoji STOVKY korun?

jarynka - moje predstava o koupi domu by byla tak 1.4 milionu a ne neco kolem 3,0. No, kazdej mame nejaky ty sny, ze... Mimochodem, v sobotu jsem na Flore (kdyz tady byla ta pozvanka) platil za cigaro 40 korun. Jestli je to moc nevim, za 15 to tam neprodaval nikdo...
Ale asi je to tady hodne drahy kraj, protoze kilo tady stoji v kamenne normalni hospode samotny rizoto. Bez polivky a bez chlastu.

AP - nekal vodu, jste zaprodanci. Hanba, hanba. A ne za tricet stribrnych, ale za hrnek zelene kase:))
03.05.2011 (14:54)  
Pánové, vy co si myslíte, že nás platí JLV, tak se zamyslete nad svojí inteligencí a nebo čtěte např. iDnes.cz, kde je kritika čehokoliv železničního na denním pořádku. Kdybychom měli vzít všechny co nás údajně platí (ČD, JLV, //RJ, POVED, CARGO, ZSSK a mnoho dalších ), tak už bychom mohli provozovat ŽP z Kanárů, mít zaplacenou bandu profesionálních fotografů a redaktorů a u moře pouze klikat na "Schváleno"
  1 2 3 4 5 6 ... 8      Zpráv na stránku:   

Komentáre vyjadrujú názory čitateľov.
Redakcia nenesie žiadnu zodpovednosť za ich obsah.

- dopisovateľ alebo člen ŽP, - editor alebo admin ŽP

Pridať komentár
Komentáre môžu vkladať iba registrovaní užívatelia.
Pred vložením komentára je potrebné se buď prihlásiť, alebo zaregistrovať.
Prihlásenie
 
 
  
 
   Zaregistrovať sa

© 2001 - 2024 ŽelPage - správcovia


Info
informacni okenko