Praha — Stejně jako přišlo jaro v kalendáři železničních fotografů, tak se i v jídelních vozech, bistrovozech a Blue bistru ve vlacích SuperCity objevila jarní jídla. V nové nabídce společnosti JLV tak můžete ochutnat například hráškový krém s krutony, domácí jahodové knedlíky či lehký jarní salát. Redakce magazínu ŽelPage měla možnost degustovat jarní menu jako první, servírované přímo z rukou šéfkuchařů a členů Československého svazu kuchařů, pánů Jiřího Krále a Jana Michálka. Ovšem jejich um a deklarovanou kvalitu i služby jsme se rozhodli vyzkoušet také přímo v terénu, v bistrovoze ARmpee na vlaku v relaci Praha – Plzeň – Norimberk.
V současné době JLV nejvíce trápí problematika odlišení se od konkurenčních poskytovatelů gastronomických a servisních služeb. Jak uvedl generální ředitel JLV Bohumír Bárta, společnost tento problém řeší polepem bočnic jídelních vozů, různými foliážemi na stolky či skla a roznosem letáků po vlakových soupravách, kde je řazen jídelní vůz JLV. Společnost také investovala do masivní kampaně; loga projektu můžeme potkávat prakticky všude, nejen v nádražních prostorách. Dalším marketingovým tahem je, podle Jana Valeše majícího na starosti obchod a marketing hlas známého herce Petra Rychlého, který zve k návštěvě do jídelního vozu. Podle ankety JLV, které se zúčastnilo více než 800 respondentů, dokonce 35 % cestujících ani neví, že je jídelní vůz na konkrétním vlaku, kde cestují, vůbec řazen. Ceny se JLV snaží zatraktivnit pomocí slevových kupónů, které si cestující může stáhnout z internetových stránek jidelnivozy.cz, nebo například pomocí tzv. Happy Hour, což je sleva 33 % na jídla v relaci Praha – Brno.
Jarní produkty
Z jarní nabídky jsme ochutnali jemný hráškový krém s krutony, který se absolutně nedá srovnávat s rádoby krémy z jídelen a podobných zařízení. Pokud jste tedy měli stejně jako já, trauma ze školní jídelny, neváhejte a určitě jej zkuste. Dále jsou v nabídce bramborové gnocchi s listovým špenátem a parmazánem. Jednoduchý pokrm, který ovšem není pro každého. Nahořklá chuť listů špenátu dodává jídlu zvláštní nádech a malinko přebíjí chuť parmazánu. Za cenu 186 korun (bez slevy) pravděpodobně nebude hlavním trhákem jarní nabídky. Ovšem domácí knedlíky plněné ovocem (jahodami) s cukrem, máslem a šlehačkou jsou jako od babičky. Nečekejte žádné přesné kulaté knedlíky, dostanete opravdu domácí produkt. Co nezaujalo mne, věčného jedlíka, ale určitě si najde oblibu u manažerek a slečen, pro které štíhlá linie znamená vše, je jarní salát s dresingem. A v neposlední řadě je zde palačinka s jahodovým džemem, cukrem a šlehačkou, kterou jsme jedinou neměli možnost ochutnat, a proto se budeme těšit na váš názor.
„Mystery dinner“ ve vozech JLV
Abych nepodlehl pouze slovům z řad vedení JLV, podnikl jsem návštěvu v bistrovoze na trase Praha – Plzeň – Norimberk. Objednal jsem si hráškový krém, který jsem chtěl ovšem zabalit nějakým způsobem s sebou. Zarazil mne fakt, že na začátku směny se jednalo již o poslední hráškový krém a díky vyšší frekvenci německých cestujících, se značně zúžila nabídka chlazených nápojů, zejména pak piva. Zákazník, který by přišel za Plzní (cca 2 hodiny od vyjetí bistrovozu z výchozí stanice) by si už nemohl dát hráškový krém ani plzeňské pivo, přitom frekvence německých turistů se dá velmi dobře odpozorovat, jelikož se pravidelně opakuje v týdenních cyklech. Vraťme se ale k hráškovému krému. Zabalit jej s sebou nebyl žádný problém. Miska z pěnového plastu s víčkem poslouží výborně. Ale ouha, nejsou k dispozici plastové lžíce. Proto měním své rozhodnutí a polévku si sním ihned ve voze. Oproti degustaci, kde se podávaly domácí krutony, mě zde zklamaly klasické kulaté kupované. Hráškový krém ovšem chutnal výborně, což mě potěšilo, protože jsem si nemusel připomenout zmíněnou újmu ze školní jídelny a menzy. Kvalitu obsluhy hodnotím jako nadprůměrnou s velmi příjemným vystupováním, výbornou angličtinou, rozvážením občerstvení vícekrát za jízdu po vlaku a pravidelným hlášením pomocí rozhlasu.
Několik detailů mé očekávání sice nenaplnilo na sto procent, ale nezbývá než jarní produkty doporučit. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku letního menu, prozradíme vám, že vás například čeká výborný dezert s jahodami. V nejbližší době se můžete těšit na recenze z více kontrol „neznámého zákazníka“ nejen v jídelních vozech společnosti JLV.
Zdroj: JLV, ŽelPage

Asi jsem už starej a zabržděnej, ale u nás "domácí" vždycky znamenalo, že se to dělá DOMA. Jenomže my už jsme vyspělá společnost a přemýšlet nad významem slov už je pod naši úroveň, takže to, že "domácí" už dneska znamená "chci to prodat" je asi úplně normální.
No, teda, pořád nemůžu vyloučit možnost, že ty knedlíky skutečně vyrábí zaměstnanci JLV doma a nosí je v tašce do práce - pokud to tak je, tak se hluboce omlouvám.
Jinak k těm cenám, pokud je to jídlo opravdu dobré, tak na to, že to je na kolejích, tak se to podle mě ještě dá. Jak psal M, zkuste to levnějš, stěžovatelé...
"Západní cizina" - problém JLV je v tom, že ceny německé, ale manýry povětšinou "česká hospoda". A Utasellato nevím, proč má takový váš obdiv - jsou stejně nevypočitatelní jako JLV (jednou výborné, jednou blaf), dražší než Němci a na placení v korunách se tváří jak kyselá prdel. Jazykově pak spíš ocením elementární angličtinu nebo němčinu... Prostě na Maďary se musí s ýbršvuňkem :)
M: nemluvím o luxusním jídle, ale o luxusním najedení se (u WGS CZ za ty dvě stovky povinné "místenky" do pendolína naprosto s přehledem komplet standardní oběd, nevyžaduji denně consommé, boeuf ala mode a créme brulée). S kamennou restaurací porovnávat budu, protože žádná špajzka JLV není Obecní dům, aby tam člověk dal bez mrknutí oka za hlavní jídlo bez ničeho 350 korun. Navíc JLV nikdy žádné jídelní vozy nekupovalo a nesplácelo, naopak dostávalo zaplaceno za "servisní služby" od ČD, takže argumentace cenou vozu je mimo.
Nejedná se te tedy o reklamu ale o PR http://cs.wikipedia.org/wiki/Public_relations
Jinak si dávejte třeba marinovaného bobra za zlatou cihlu...
Zamestnancum potom muzete davat stravneky, dovolenou od prvniho dne nemoci, mit sluzebni ("nedanene") auto a proste vsechno, co se vam nelibi a chcete zmenit.
Tak supsup, od prosince chci na vlacich do Budejovic videt menu za stovku, usmevavej profesionalni personal a tak. Podle reakci by to melo byt snadny jako rict Llanfairfechan
A pokud chces srovnavat s kamennou restauraci, tak ber na vedomi, ze jeden jidelni vuz stoji ted nevim, jestli 30 nebo 60 milionu. Za tyhle penize postavis hotel s hristem na kopanou. Takze srovnavas lehce nesrovnatelne...
Mimochodem, co v pendolinu stoji STOVKY korun?
jarynka - moje predstava o koupi domu by byla tak 1.4 milionu a ne neco kolem 3,0. No, kazdej mame nejaky ty sny, ze... Mimochodem, v sobotu jsem na Flore (kdyz tady byla ta pozvanka) platil za cigaro 40 korun. Jestli je to moc nevim, za 15 to tam neprodaval nikdo...
Ale asi je to tady hodne drahy kraj, protoze kilo tady stoji v kamenne normalni hospode samotny rizoto. Bez polivky a bez chlastu.
AP - nekal vodu, jste zaprodanci. Hanba, hanba. A ne za tricet stribrnych, ale za hrnek zelene kase:))
Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP,
- editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
