..: Tipy na výlet 2011 - měsíc červen :..

433.001 u Čížova, foto: Topič Beroun — Vážení čtenáři, počasí se konečně umoudřilo, republiku již nesužují vydatné lijáky ani razantní kolísání teplot, a tak se můžeme s chutí a dobrou náladou vydat na některou z akcí, jejichž stručný souhrn obsahuje tento článek. Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) zahájí další sezonu provozu tradičních parních vlaků napříč překrásnou krajinou České Kanady, v jejichž čele se ukáže některá ze zachovaných úzkorozchodných lokomotiv. Stejně jako minulý rok vyjedou i letos parní vlaky při příležitosti festivalu zábavy Brno – město uprostřed Evropy (BMUE). Měsíc červen završí jízda parních lokomotiv 498.022 a 486.007 v čele mimořádného vlaku z Prahy na bratislavské setkání historických vozidel Rendez 2011.

Vážení čtenáři,
přinášíme vám stručný souhrn vybraných akcí, jejichž kompletní přehled naleznete také v našem kalendáři výletních a historických jízd. Upozorňujeme, že redakce ŽelPage nenese žádnou odpovědnost za zde uveřejněné informace, které jsou čerpány z veřejných zdrojů, zejména prostřednictvím organizátora akce. Ten si vyhrazuje právo náplň akce změnit či ji dokonce zcela zrušit bez náhrady. Doporučujeme proto vždy pravidelně sledovat oficiální stránky pořadatele.

Ve dnech 14. – 16. června 2011 se v Ostravě uskuteční tradiční veletrh drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy Czech Raildays. Veletrh pořádají M–Presse plus, ČD Cargo, České dráhy a Správa železniční dopravní cesty. Pozvánku i stručný přehled očekávaných exponátů a vystavovatelů přineseme již brzy.

Výletní vlaky na mladějovské úzkokolejce

  • Místo konání: Mladějov na Moravě
  • Kraj: Pardubický
  • Popis akce: zvláštní jízdy parních vlaků
  • Vozidla: Krauss-Linz č.1, Krauss-Linz č.5
  • Web: http://www.mladejov.cz

Lokomotiva Krauss-Linz č.5, foto: Johník V sobotu 4. června vyjedou na Mladějovské průmyslové dráze, jejíž rozchod je 600 mm, zvláštní parní vlaky v čele s lokomotivou Krauss-Linz č. 1 z roku 1920 nebo Krauss-Linz č. 5 z roku 1929. Účastníkům se naskytne možnost prohlídky Průmyslového muzea Mladějov, jehož expozice je zaměřena na železniční, silniční, zemědělskou a stavební techniku. Z Mladějova do Nové Vsi u Kunčiny odjedou celkem čtyři parní vlaky, soupravu bude tvořit sedm otevřených a jeden uzavřený osobní vůz.

Odjezdy parních vlaků
Mladějov na Moravě9.2011.4014.0016.15

Parním vlakem Českou Kanadou

  • Místo konání: Jindřichův Hradec
  • Kraj: Jihočeský
  • Popis akce: zvláštní jízdy parních vlaků
  • Vozidla: U 37.0 / U 46.0 / U 47.0
  • Web: http://www.jhmd.cz

Parní lokomotiva U 37.002 na jindřichohradecké úzkokolejce, foto: Raven Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) zajišťují provoz na dvou úzkorozchodných tratích – z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a z Jindřichova Hradce do Obrataně. Celková délka těchto tratí je 79 km. Rozchod je standardní úzkokolejný 760 mm. Celkem zde najdeme třicet stanic a zastávek, z nichž nejnovější byla uvedena do provozu před pěti lety. V sobotu 4. června bude zahájena provozní sezona parních vlaků na jindřichohradeckých lokálkách, kdy vyjede vlak z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Ve vlaku platí zvláštní jízdné dle speciálního tarifu JHMD. Odjezd vlaku je naplánován na 10.50, návrat v 15.59. Místo lze zarezervovat například e-mailem nebo telefonicky. Rodinná jízdenka stojí 550 korun.

Dětský den s Hrbatou Máňou

  • Místo konání: Vyškov
  • Kraj: Jihomoravský
  • Popis akce: jízda zvláštního vlaku, akce pro děti
  • Vozidla: T 211.0689 Hrbatá Máňa
  • Web: http://www.t211.cz

Hrbatá Máňa v Nemoticích, foto: Martin Grill Z brněnského hlavního nádraží bude v sobotu 11. června vypraven zvláštní vlak v čele s lokomotivou T 211.0689 Hrbatá Máňa a vozem Blm nebo Bix. Vlak odjede v 9.30 do Vyškova, kde mohou zájemci kromě velkého množství hospod navštívit místní malou zoologickou zahradu, jejíž součástí je také dinopark s modely pravěkých ještěrů. Pro děti budou připraveny nejrůznější soutěže, ve vlaku bude k dispozici občerstvení pivo – limo, klubová razítka nebo pohlednice se železniční tématikou. Zároveň můžete během dne navštívit také Aquapark Vyškov, který je otevřen až do večerních hodin. Návrat je plánován v podvečerních hodinách. Na jízdu je nutné si rezervovat místo na kontaktech uvedených v tomto informačním letáku (PDF).

Brno – město uprostřed Evropy

  • Místo konání: Brno
  • Kraj: Jihomoravský
  • Popis akce: jízda zvláštního vlaku při příležitosti festivalu zábavy
  • Vozidla: 433.001
  • Web: KCOD Brno

Parní lokomotiva 433.002 Matěj, foto: piitr V sobotu 11. června bude v rámci festivalu zábavy Brno - město uprostřed Evropy vypraveno několik zvláštních parních vlaků v čele s lokomotivou 433.001, známou pod přezdívkou skaličák. Naplánovány jsou tři jízdy z brněnského hlavního nádraží do Brna–Králova Pole, odjezdy z hl. n. byly stanoveny na 9.00, 11.00 a 13.00. Na návštěvníky čeká bohatý program zahrnující desítky poznávacích a zábavních akcí. Více informací lze nalézt na stránkách pořadatele. Připraveny budou též tradiční přehlídky ohňostrojů s hudbou Starobrno – Ignis Brunensis.

Na Kokořínsko s párou

  • Místo konání: Mladá Boleslav
  • Kraj: Středočeský
  • Popis akce: jízda zvláštního vlaku
  • Vozidla: 423.0145
  • Web: http://www.mbzs.net

423.0145 v Sendražicích, foto: Žíža V sobotu 11. června vypraví Mladoboleslavský železniční spolek (MBŽS) zvláštní parní vlak v čele s lokomotivou 423.0145 na trase Mladá Boleslav – Mšeno – Mělník. Ve Mšeně bude nachystán bohatý doprovodný program, zájemcům se představí například bojové vozidlo Romfell používané v roce 1916, uskuteční se přelet replik historických letadel, výstava drobného zvířectva a výtvarné dílny ZUŠ, odlévání keramiky a malba na obličej, výstava prací žáků ZUŠ na téma Kokořínsko a Golem, výstava spolku včelařů a chovatelů. Vystoupí také kroužek historických tanců ZŠ Mšeno a nebudou chybět samozřejmě ani stánky s občerstvením. Na nádraží v Sudoměři bude zřízeno malé železniční muzeum a naskytne se možnost svezení drezínami. Zámek Lobeč bude hostit sraz klasických anglických vozů.

Oslavy 680 let města Chotěboře, 140 let železnice v Chotěboři

  • Místo konání: Chotěboř
  • Kraj: Vysočina
  • Popis akce: výročí vzniku města a provozu železnice v Chotěboři, jízdy zvláštních vlaků
  • Vozidla: 475.179
  • Web: http://www.chotebor.cz, KCOD Jihlava

Parní lokomotiva 475.179, foto: bazala68 Ve dnech 24. – 26. června 2011 se uskuteční oslavy 680 let města Chotěboře, jež se stala královským městem dne 2. srpna 1331. Městská práva ji tehdy přidělil panovník Jan Lucemburský. Oslavy výročí města budou spojeny s železnicí, neboť dne 1. června 1871 byl zahájen provoz na trati Německý (dnes Havlíčkův) Brod – Rosice nad Labem, čímž Chotěboř získala své železniční spojení. Připraven je vskutku bohatý program, celý slavnostní ceremoniál začne již ve čtvrtek 23. června v sále staré radnice, a to v 19 hodin. V pátek 24. června se na chotěbořském nádraží uskuteční Den dětí – nejen malým návštěvníkům tak bude umožněna například projížďka motorovým vozem řady 850 Krokodýl po části bývalé vojenské vlečky, prezentována bude také lokomotiva řady 754 a společnost Chládek a Tintěra představí svůj obojživelný bagr. Stejný den se v odpoledních hodinách slavnostně otevře autobusový terminál před nádražím v Chotěboři, čímž se zároveň završí komplexní rekonstrukce místní nádraží budovy. Více informací naleznete v informačním letáku (PDF).

Zdroj: ŽelPage, Czech Raildays, Mladějovská průmyslová dráha, Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), Občanské sdružení Hrbatá Máňa, BMUE - Ignis Brunensis, Mladoboleslavský železniční spolek, Město Chotěboř


Dominik Jaroš | 31.5.2011 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


01.06.2011 (17:47)  
Ad 240.025:
Nějaké ty informace jsou v kdejakém vlaku, zkuste to třeba tu na straně 32:
http://www.ceskedrahy.cz/assets/tiskove-centrum/magaziny-a-periodika/cd-pro-vas/cd_05_komplet.pdf
01.06.2011 (10:51)  
A jak to bude tohle léto s Lužnou? Zatím podrobnější informace nikde nejsou :(
01.06.2011 (8:45)  
Taky tedy přidám trošku do mlýna; v neděli 5.6.2011 se uskuteční další PROVOZNÍ DEN ZŽZ - viz pozvánku:
http://www.k-report.net/discus/obrazky/17/86/571786.jpg

Na tuto akci bude též vypraven motorový vůz M131.1 z Kolína přes Pečky a Zásmuky - JŘ viz zde:
http://posazavsky-pacifik.cz/programjizd.html
;o)
registrovaný uživatel Neonym  mail  
31.05.2011 (18:56)  
Já bych ještě přidal tohle http://www.klatovsko.cz/?p=281

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko