..: Tipy na výlet 2011 – měsíc únor :..

Parní lokomotiva U 37.002 na jindřichohradecké úzkokolejce, foto: Raven Česká republika — Máme tu rok 2011 a spolu s ním spoustu nových, ale i tradičních výletních akcí. Přestože počasí je v posledních dnech takříkajíc pod psa, mnohé z nás však ani to zpravidla neodradí od úmyslu zúčastnit se nějaké události, zejména jde–li o železnici. Po novoroční lednové odmlce vám proto opět přinášíme souhrn vybraných akcí, jejichž kompletní přehled naleznete také v našem kalendáři výletních a historických jízd. Na začátku měsíce se uskuteční například zimní jízda Českou Kanadou pořádaná Jindřichohradeckými místními drahami (JHMD) nebo zajímavé výstavy železničních modelů pražského klubu železničních modelářů v Ostravě a Prostějově.

Zimní jízda parním vlakem Českou Kanadou

Parní lokomotiva U 46.001, foto: Topič Jako první se přesuňme do jižních Čech, kde se v sobotu 5. února uskuteční zvláštní jízda parním vlakem napříč Českou Kanadou. Vlak v čele s původní polskou parní lokomotivou Px48-1916 odjede z Jindřichova Hradce v 10.30 a vydá se napříč překrásnými lesy do Nové Bystřice, kde ho čeká téměř dvouhodinový pobyt. Deset minut po čtrnácté hodině se vydá zpět do Hradce, kam dorazí v 15.56. Na závěr doplňme, že v soupravě bude řazen také bufetový vůz, kde bude možno po celou dobu jízdy zakoupit občerstvení. Ve vlaku platí zvláštní tarif JHMD a nejsou uznávány slevy jízdného ani režijní výhody. Pořadatelem jízdy jsou Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD).

Výstava modulového kolejiště TT

Hektor na modelovém kolejišti, foto: Trainmaniak Hned dvě výstavy pořádají železniční modeláři z KŽM Praha 3. První se uskuteční od 4. do 6. února v Domě kultury v Ostravě, druhá pak o týden později od 11. do 13. února ve Společenském domě v Prostějově. V provozu bude rozsáhlé modulové kolejiště ve velikosti TT s délkou přes 25 metrů, které napodobuje provoz na skutečné trati s několika stanicemi, postavených dle skutečných vzorů v České republice. Model je unikátní v možnosti detailního prohlédnutí a fotografování. Součástí výstavy jsou i další kolejiště, jejichž ovládání je uzpůsobeno pro děti. Základní vstupné činí 50 korun, zlevněné (pro děti do 110 cm) pak 30 korun. Více informací na stránkách pořadatele.

Výstava SŽM Pečky

749.240 na modelovém kolejišti, foto: Bertovec Známé Sdružení železničních modelářů Pečky opět pořádá o víkendu 5. – 6. února tradiční modelářskou výstavu. K vidění bude pětidílné velké kolejiště ve velikosti H0 (1:87) s dvoumetrovým kamenným mostem, ozvučenými lokomotivami a spoustou dalších vychytávek. Provoz vlaků je řízen autobloky, k vidění bude i české Pendolino. Takříkajíc na své si přijdou i příznivci menšího měřítka, velikosti TT – k dispozici bude kolejiště s délkou čtyř metrů, jehož námětem je lokální trať vedoucí překrásnou krajinou, doplněná úzkorozchodnou dráhou. Modeláři z Peček taktéž na svá kolejiště zavádí Faller Car System, který umožňuje nezávislý provoz automobilů na silnicích. Parkoviště je situováno přímo před vchodem do klubovny a informační cedule, směřující na místo konání výstavy, najdete rozmístěné po Pečkách.

Jízda po zrušené trati Protivec - Bochov

Vůz M 131.1386, foto: Filip Štajner Seznam tratí určených na zrušení nám byl představen již na konci minulého roku. Obsahovat by měl, bohužel, i trať vedoucí z Protivce do Bochova, kde se v sobotu 12. února uskuteční zvláštní jízda motorovým vozem M 131.1386 LG u příležitosti nedožitých 100. narozenin pana Vladimíra Zusky a Dnů otevřených dveří u jesenických modelářů. Akci pořádá rokycanský spolek Lokálka group. Zvláštní vlak vyrazí úderem osmé hodiny ranní z plzeňského hlavního nádraží a vydá se přes Blatno do Bochova. Odtud bude pokračovat po krátké přestávce do Jesenice, kde se pořádá již zmíněný Den otevřených dveří u místních modelářů. Hurvínek se poté vydá v 13.50 z Jesenice opět do Bochova a zpět. Do Plzně dorazí v 18.50. Cena zpáteční jízdenky z Plzně je 250 korun, 200 korun stojí jednosměrná jízdenka a v případě, že pojede pouze z Jesenice, zaplatíte za zpáteční jízdenku 150 korun.

7. Erlebnis Modellbahn

Model motorové lokomotivy řady 754, foto: Petr Lux Již sedmý ročník tradiční modelářské výstavy Erlebnis Modellbahn jistě potěší každého milovníka malých mašinek. Ta se koná od pátku 18. února do neděle 20. února na drážďanském výstavišti. Na výstavní ploše o rozloze více než 6 000 metrů čtverečných návštěvníci uvidí mnoho zajímavých a obdivuhodných kolejišť z Německa, Dánska i dalších okolních zemí. Kluby železničních modelářů, soukromí vystavovatelé a firmy budou prezentovat celou škálu miniaturních modelů. Představí se modely v prakticky všech velikostích – od Zm až po O. Vstupné vyjde dospělého člověka na šest euro, zavedeny jsou samozřejmě i slevy, například pro děti. Více informací najdete na oficiálních stránkách pořadatele.

Nejen tyto únorové, ale i spoustu dalších zajímavých akcí můžete najít v kalendáři akcí, který spravuje skupina dobrovolníků portálu ŽelPage. Organizátor akce si vyhrazuje právo na jakoukoliv změnu či dokonce zrušení akce a proto se zde uvedené údaje nemusí shodovat se skutečností. Budeme rádi, pokud nám tuto skutečnost oznámíte na e-mailové adrese kalendar@zelpage.cz.

Zdroj: ŽelPage, JHMD, SŽM Pečky, Lokálka Group, Mec-pirna.de


Dominik Jaroš | 31.1.2011 (21:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Modelová železnice

Další z regionu Česká republika (celá)


02.02.2011 (20:48)  
Bochovská - poslední zmínka která ke mě došla hovořila o tom že je trať převedena na vlečku a nikoli zrušena
registrovaný uživatel Mařin  mail  
02.02.2011 (7:43)  
Protivec - Bochcov není zrušená trať... Kdyby zrušená byla, nejelo by se tam...
editor nebo admin ŽP JRtrain  mail  
01.02.2011 (17:20)  
pojede polka, viz opravený text

ano, nikdy se dopředu neví, s čím JHMD pojede, proto jsou uvedeny všechny tři...
01.02.2011 (15:38)  
Holt se nevědělo, která lokomotiva pojede, a dosud se zatím vždy v kalendáři u jízd JHMD uváděly všechny tři lokomotivy. Když uvedeme jen jednu, tak pak bude někdo nadávat, že nejela očekávaná Resita:-). Dejte si tedy mezi ty lokomotivy operátor OR namísto AND a máte to.
editor nebo admin ŽP JRtrain  mail  
01.02.2011 (13:31)  
Vážení přátelé, stala se zde samozřejmě chyba ve zpracování dat v kalendáři akcí, kdy se chyba následně přenesla i do tohoto článku. Pokusíme se ověřit, jaká konkrétní lokomotiva pojede a informaci zde opravíme. Tímto se omlouváme za neúmyslnou mystifikaci.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
01.02.2011 (13:12)  
vlad: Jo a když si klikneš na odkaz JHMD v textu a pak si rozklikneš informaci o parní jízdě na jejich stránkách, tak vidíš tohle: http://www.jhmd.cz/docs/2011-02-05-kanada.pdf
Tak jak se tedy do kalendáře dostala informace o třech lokomotivách?
01.02.2011 (12:14)  
3 parni lokomotivy na 1 vlaku JHMD jsem jeste nevidel a pochybuju,ze je tentokrat uvidim
registrovaný uživatel PepaN 
31.01.2011 (22:56)  
Zajímavé :-) Ovšem řekl bych, že téměř nemožné :-) (to se snad na JHMD nikdy nestalo 3 páry na vlaku)
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
31.01.2011 (22:04)  
Jožko: Zkuste si kliknout na titulek dané jízdy - je tam propojení na Kalendář akcí a zjistíte, že jsou opravdu vypsány všechny tři lokomotivy.
registrovaný uživatel PepaN 
31.01.2011 (21:34)  
Mohu se autora zeptat? To jako u JHMD pojedou všechny 3 ty parní lokomotivy? Z textu to tak vyplývá!!

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko