Praha — V prosinci minulého roku se cestující spojů SC Pendolino dočkali změny kultury stravování i jídelního lístku. Od ledna letošního roku dodává do Pendolin bonusové občerstvení společnost BAPA s.r.o., jež vyhrála soutěž na tuto dodávku. Společnost nabídla nižší cenu než předchozí dodavatel, avšak za vyšší objem dodávaných služeb. České dráhy tak v tomto směru ušetří 2,6 milionu korun ročně, a to i přes to, že by se kvalita občerstvení měla ještě zlepšit. Gastronomický servis bude i nadále zajišťovat společnost JLV, největší český poskytovatel služeb na cestách, který mimo jídelních vozů či bistrovozů provozuje i lehátkové a lůžkové vozy. V Pendolinech si cestující s jízdenkou pro 1. třídu mohou nyní nově vybrat z bonusové nabídky baget, sendvičů, salátů, dezertů a dokonce i jídel pro diabetiky. Výběr se bude každý týden měnit. Standardem 1. třídy zůstává i nadále káva, čaj, kakao, nealkoholické nápoje a nabídka denního tisku v ceně přepravy.
Zdroj: České dráhy, JLV, ŽelPage
Musím konstatovat že sortiment v jedničce je horší než v roce 2010 a ani milá stevardka tento dojem nenapraví
SC500 25.1.2011
Po požadavku na ovocný čaj s citronem, mi bylo řečeno, že citron již není v nabídce ... (vždy jsem dostal malou citronku).
Nabídka jídel nebyla. Jediné co bylo, byla chlebíčková bageta. Byla sice dobrá, ale nic dalšího nebylo. Když jsem se pohledné slečny dotazoval proč je tak chudá nabídka, když na webu slibují kvalitnější a širší výběr, bylo mi řečeno, že nabídka závisí na počtu lidí kteří jedou do Ostravy ... Přiznám se, že jsem to nepochopil. První ranní vlak ...a navíc z Ostravy ??? ... Na širší debatu jsem neměl chuť. Teď mne ta bageta tlačí v břichu, inu salátek bych si dal věru raději.
Ona mě vůbec ta věta v článku
Společnost nabídla nižší cenu než předchozí dodavatel, avšak za vyšší objem dodávaných služeb. České dráhy tak v tomto směru ušetří 2,6 milionu korun ročně, a to i přes to, že by se kvalita občerstvení měla ještě zlepšit.
přijde rozporuplná. Co to vlastně je objem nabízených služeb? Za vyšší objem a zvýšenou kvalitu platit méně peněz sice zní lákavě, ale asi to musí dopadnout tak, že tu nižší cenu odnese cestující na kvalitě jídla.
Pendolino využívám velice často a můžu provnávat v čase. Jsem pravidelný zákazník ČD a trochu i fanda ...
- ad. diabetické jídlo - nikdy mi nikdo nic takového nenabídnul
- ad. saláty - vyjímečně je nabídnou rovnou, někdy je na vyžádání donesou, ale většinou salát není ...
- ad. kvalita pokrmů - aktuálně je kvalita jedenoznačně horší, džusy pouze 0,2 v petu, malá buchtička místo croissantu s náplní, horší bagety a sendviče ...
- ad. noviny - ráno bývají v plné nabídce (Hospodářky, Dnes, Blesk a Právo), odpoledne většinou zbyde max. jeden titul ...
Obecně se dá říci, že s nižší cenou je aktuálně i horší kvalita. Některé věci jsou prostě více šizeny. Bagety jsou speciálně dělány pro SC a nejsou tak chutné jako dříve. Sendvič jsem zatím nově nezkoušel. Často se stává, že je nabídka dramaticky zúžena. Viz. SC500 ve středu 19.1.2011, kdy byla v nabídce pouze šunková bageta s datem spotřeby 19.1. ... Nic více. A to jsem byl třetí v pořadí, který byl obsluhován (seděl jsem vedle jídelňáku).
Musím konstatovat, že kvalita občerstvení se v čase zhoršuje. Nostalgicky vzpomínám na Manažera v letech, kdy jezdil bez zastávky Ostrava-Praha, a kdy jezdila stevardka s leteckým vozíčkem a rozvážela teplé jídlo, jako v letadle ...
Mne by spis zajimaly ty salaty, na ty uz nekdo narazil?
Nějak jsem nepochopil, proč si z "bonusové nabídky baget" (zhůvěřilé slovní spojení) může vybírat jen cestující 1.třídy? Proč by si z "bonusové nabídky" nemohl zakoupit proviant i cestující 2.třídy? Druhotřídní diabetik má při cestě pendolinem smůlu a musí si přinýst sváču z domova?
Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.