..: Brejlovcová kavalkáda :..

Brejle, foto: Chary Vážení přátelé, uživatelé fotogalerie,
jistě nemálu z Vás neuniklo, že posledních deset dní se neslo v duchu sice ne jedné jediné řady, ale řekněme jedné legendy. Tou je brejlovec, zastoupený téměř všemi řadami, na něž si lze vzpomenout — 750, 752, 752.6, 753, 753.7, 754, 755, 756. Chyběl nám jen slovenský prototyp 755 a zástupce řady DE520 vyvezené do Itálie. Zato se nám do řady 750 propašoval i druhý prototyp řady 754, stroj s číselm 750.410. Bohužel se nám nepodařilo sehnat fotografii dalšího prototypu, bertovce 752.001, nicméně tento se stal součástí přehlídky alespoň jako model. Dovolte tedy, abych alespoň v krátkosti shrnul tu záplavu fotek „jednoho stroje“, z níž někteří již byli unaveni, a jiní provolávali „víc, víc“.

Na počátku byla, věřte tomu nebo ne, skutečně náhoda. První tři fotky brejlovců prvního července od rána spadly do zásobníku skutečně tak, jak je správci poslali se stolu. Když jsme si toho všimli, napadlo nás, že by nemuselo být špatné udělat si menší brejlománii, nota bene když prototypům řady 754, dnes označeným 750.409 a 410, je 35 let, a u řady 753 je tomu dokonce krásných kulatých 42 let. U prvních sériových strojů pak 30, resp. 40 let.

Inu, slovo dalo slovo a správci začli pouštět jen obrýlené stroje. Aby byla nálož pořádná, byli i osloveni různí autoři, zda by se nechtěli podobné kavalkády účastnit a naprostá většina oslovených něco vložila. Abychom učinili úplnosti za dost dodám, že pár autorů se do brejlového rojení dostalo bez vlastního přičinění, avšak pevně věřím, že jim tato událost nezpůsobila nějaké trauma.

A kdo se tedy podílel? Na šedesát fotek brejlovců stačilo 39 kolegů z řad autorů, jmenovitě v abecedním pořadí Andrew33, ATB, Bea Želtvayová, Bean, Bertovec, Bruno, Dan Kolář, Dennis Hübsch, Drahoš Švestka, Duhy, fory, Honza Beránek / JTB, Hrady, IR, Josef Chvosta, karloslt, KuTom, marten, Martin Grill, MirKo, Pandur, paolo3, Pavel Martoch, Pavel Vlček, Payus, Petr Holub, Petr Majerník, Petr Martinek, Puly, ReRe, Richard Weber, Samir Lepara, Sare, Špáňa, Tomáš Kubovec, Tomáš Poslušný, topič, Vláďa Musil a autor tohoto ohlédnutí. Všem bez rozdílu bych chěl poděkovat za účast a ochotu, s jakou se do burácení brejláků pustili.

Jedním ze záměrů bylo umožnit komentátorům oprostit se od preferencí řad, neboť někdo má rád skleníky, jiný radši hliníky, a v situaci, kdy nic než brejle není, hodnotit skutečně fotky podle jejich provedení. Předpoklad, že k tomu stejně nedojde a až na naprosté výjimky budou brejle sklízet převážně vysoká skóre, byl naplněn bezezbytku. Bohužel, ojedinělé snahy o věcné pojmenování faktů na snímcích nedošlo masovějšího rozšíření, což je velká škoda. Někteří autoři dokonce úmyslně vložili fotky, u nichž čekali vášnivější diskusi, leč brýle to prostě přebily.

Přes to všechno věřím, že se Vám brejlovcová kavalkáda líbila a zůstanete nám nakloněni i při dalším hromadném šprýmu, dojde–li na jaký.


Chary Poslat mail autorovi | 10.7.2010 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
11.07.2010 (9:47)  
Můj názor:Brejlománie byla super.Jsou to stroje,které po technické i estetické stránce předběhly svou dobu a tu pozornost si právem zaslouží.Ale,abych byl objektivní,takových lokomotiv máme samozřejmě víc.Jak se říká,v nejlepším se má přestat...Takže?Už se těším na "barunománii".
11.07.2010 (8:04)  
Rada 755 ZSSK je reko 751, alebo 752 - teda "zamračená" alebo berta nie brejlovec - len tak btw
11.07.2010 (7:49)  
Za svoji osobu si myslím, že už by to stačilo. Je to jen můj osobní názor, ale moje zklamání po každém novém otevření bylo větší a větší. Na dráze přece nejsou jenom brejle, ale zatím jsem nezanevřel.
11.07.2010 (7:43)  
George_Couser ... to nejelo do Berlína ... oni nasedli do špatného vlaku a jeli do Benátek ...
registrovaný uživatel Mr. T 
11.07.2010 (3:32)  
Brejlománie byla vynikajícím nápadem. Fakt paráda. Napadá mě, což takhle "Bardotománie..."
11.07.2010 (1:01)  
IR: Tak jsem to viděl, jak Brejloun táhl B250 do Berlína... :-D
dopisovatel nebo člen ŽP IR  mail  
10.07.2010 (23:58)  
M.G.: Jo (tedy že Prahou teče Dunaj); ale to říká jen ona a on (krasavec, do nějž se ona nutně musí zamilovat (on však ve skutečnosti utajený bodyguard, jejím taťkou pověřený...) ji opraví a ještě jí to její ignorantství několikrát významně připomene... :-) ).
Jinak akce typu "brejlpage" by opravdu mohla být trošku riskantní podnik, protože by mohla případné nové zájemce od ŽP odradit, pokud zrovna v ten moment hledají univerzální železniční galerii, ale jinak jsem měl dojem, že reakce (aspoň ty napsané) byly v převážné většině kladné a že snad nikdo nijak vážně nevyhrožoval, že sem už víckrát nepřijde. Takže je asi nejpodstatnější to, co naznačil Chary. Tedy mírně jinými slovy: Dostaly se sem snímky, které by jinak zůstaly v šupleti a v zapomnění a v celku vzniknul docela reprezentativní přehled působení jedné lokomotivní řady na kolejích bližších i vzdálenějších od jejího rodiště... Takže do budoucna: Osbně jsem pro...
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
10.07.2010 (23:31)  
IR: Jo, to je ten film, jak Prahou teče Dunaj? :o))

Akce "brejlpage" vyšla na jedničku. Díky všem autorům za účast a divákům za trpělivost, některým dokonce za podporu. Že se najdou i negativní odkazy bylo jasné, ale s tím se dopředu počítá ;o)
dopisovatel nebo člen ŽP IR  mail  
10.07.2010 (23:29)  
Josef Petrák: Přesně vystiženo! A nejen že se hledaly fotky po šuplících, ale i poztrácené negativy a běhalo se po tři dny denně 2x do laboratoře, jestli už jsou fota hotová a jestli to filmy přežily, protože po vložení těch obrýlených brejlovců se jim v labině v okamžení zašprajcoval stroj a jal se stávkovat (inu, asi má radši Bardotky...).
Ale je to fakt nádherná galerie obrýlených fotek a aniž by se asi původně chtělo, tak tu vznikl mj. třeba i základ takové historické fotografické monografie... A doprovodný text se vlastně už taky rodí - viz předchozí aktuality...
dopisovatel nebo člen ŽP IR  mail  
10.07.2010 (23:18)  
Můžu z nejčerstvější zkušenosti konstatovat, že věhlas této brejlománie přesáhnul nejen hranice ČR, ba i EU, ale ovlivnil i americkou kinematografii. Pustil jsem večer cvičně TV, proběhnul pár programů a na Nově koukám... pohled na viadukt u Noviny a přes něj jede... brejlovec! I čučím nevěřícně do programu a on to film Warner Bros, USA/G.B., Hon za svobodou (2004) o nečekaném dobrodružství dcery (fiktivního) amerického prezidenta, který jedná v Praze s představiteli EU, zatímco jeho dcerunka jede tím vláčkem ČD se svým novým přítelem (a s brejlovcem) vstříc netušeným dobrodružstvím... :-)))
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko