..: Nejkrásnějším nádražím roku 2010 je Choceň :..

Choceň, anketa Nejkrásnější nádraží ČR Praha — V pátek 18. června byly v historických prostorách hlavního sálu Valdštejnského paláce Senátu PČR za účasti zástupců desítky finalistů vyhlášeny výsledky třetího ročníku hlasovací soutěže o nejkrásnější nádraží České republiky 2010. Smyslem soutěže je najít pozitivní příklady péče o nádraží, zpravidla vycházející nikoliv právě z povinnosti, ale z dobré vůle zaměstnanců, obyvatel, obcí i představitelů stanic. Vzbudit zájem veřejnosti a obcí o nádraží — své vizitky, vstupní brány. Najít ty, kteří konkrétně za touto péčí stojí, vyzdvihnout je a odměnit vlídným slovem a drobnou cenou. Stejně jako tito lidé pečují o „svá“ nádraží dobrovolně, je i samotná soutěž připravována pod vedením nezávislého občanského sdružení Entente Florale, a proto k ní i náš magazín ŽelPage má blízko a hrdě poskytl soutěži plnou mediální podporu.

Vlastní průběh slavnostního dopoledne sestával ze dvou částí. V té první postupně vystoupili pořadatelé a partneři soutěže. Ze strany náměstka generálního ředitele Českých drah Milana Matzenauera například zaznělo, že v jeho gesci je 991 nádraží z celkového počtu zhruba 2500 nádraží a zastávek v Česku, z toho ale jen asi 100 v „kondici“, která odpovídá současným požadavkům. Na opravy všech je třeba 15 miliard. Aktuálně je přesto 30 stanic v rekonstrukci s ročním rozpočtem asi 600 milionů korun.

Jednotlivé finalisty jsme vám již dříve představili. Ve druhé části postupně před publikum přicházeli z jednotlivých stanic skupinky složené z vlastních zasloužilců, kteří se o stanici starají, přednostů stanice, představitelů regionální správy majetku ČD a někdy i starostů obce, pro které rovněž nezřídka je umístění velkou vizitkou. Ti pak vždy představili své nádraží sérií fotografií a krátkým povídáním. Přestávky byly vyplněny klavírními vystoupeními Miróna Šmidáka, ale také pásmem připraveným dětmi z mateřské školky v Neštěmicích. Ty mají své nejkrásnější nádraží přímo ve školce — ve formě vláčku obouváčku.

Nádraží Choceň získalo přes 900 hlasů z celkových 3500. Lidé podle pořadatelů ocenili zdařilou rekonstrukci výpravní budovy v Chocni, která si i po modernizaci v letech 2003 až 2005 zachovala novorenesanční vzhled z konce 70. let 19. století. V létě je navíc budova vyzdobena květinami.

Občanské sdružení Entente Florale - Souznění již ale nepořádá jen soutěž o nejkrásnější nádraží roku. Pod značkou „Vlídná nádraží“ zaštiťuje celou řadu dalších projektů ke zvelebení stanic. Společně s partnery Mikroregionem Konstantinolázeňsko a Plzeňskou dráhou nyní například probíhá studie úprav okolí stanic a zastávek na železniční trati Pňovany-Bezdružice v úseku Cebiv-Bezdružice, jejíž veřejné projednání proběhne v Konstantinových Lázních již tento pátek.

Tak tedy sláva vítězům a čest zúčastněným!

Zdroj: Entente Florale CZ


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 22.6.2010 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel ivan 
23.06.2010 (7:07)  
Spolu s přáteli se divím proč je pořadí tajné.Samozřejmě mě zajímá pořadí pro mě nedostižného nádražíčka v Kopidlně
deda_i
registrovaný uživatel zaza 
23.06.2010 (4:57)  
V Chocni jsem nikdy nebyl, jen projížděl...
22.06.2010 (23:01)  
Kruciš. A já té Strážnici tak fandil......
registrovaný uživatel Přema 
22.06.2010 (21:05)  
Petr Martinek: Já jsem své želízko v ohni měl. Nominoval jsem a taky se dostalo do prvních deseti. ;)
P.S.: Taky by mě zajímalo to pořadí dalších stanic.
22.06.2010 (14:37)  
A další umístění s počtem bodů se dá zjistit kde, prosím?
22.06.2010 (11:56)  
Reactor) Mohlo se jednat o hlasovací archy, které se zasílaly poštou. Ale ruku na srdce, to mohli udělat v každé ze stanic a protože o nominaci vědělo vedení města/vesnice, mohli do toho zapojit občany všechny. Vzhledem k počtu hlasů mám pocit, že se tak nestalo. Tato akce má do budoucna notné mezery v popularizaci. Uvidíme.
registrovaný uživatel ReActor  mail  
22.06.2010 (11:44)  
Pracuju v Chocni... nevim podle čeho se vybíralo nejkrásnější nádraží, ale slyšel jsem o knížkách v pokladnách, kam se upisovali cestující a tím poskytli stanici 1 hlas a o dvou školách v přírodě (plné ochotných dětí). Pak se nedivme, že to vyhrála koridorní stanice. Nicméně si myslím, že si to žst Choceň právem zaslouží a mohla by to vyhrát častějic :-)
22.06.2010 (11:12)  
No, muj kůň evidentně nevyhrál... Ovšem jsem docela zvědavej na celkový pořadí těch desíti, jenom první místo mě celkem neuspokojuje :D
22.06.2010 (11:09)  
Oba předřečníci: Každý má svého favorita. A taky mohl každý poslat návrh a mít své želízko v ohni.
Zajímavé také je, že vyhrála stanice na koridoru a ne lokálkovská stanička, kde by to člověk očekával tak nějak víc.
registrovaný uživatel Přema 
22.06.2010 (10:23)  
Michal26: Souhlasím s tebou! Můj favorit byl úplně jiný... ;)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko