..: Elektrizace tratě Gmünd NÖ - České Budějovice dokončena :..

Slavnostní vlak z Českých Budějovic do Českých Velenic, foto: Michal Šimek České Velenice — Po téměř čtyřech letech staveb byl 11. června 2010 mezi Českými Budějovicemi a dolnorakouským Gmündem vypraven historicky první vlak v elektrické trakci. Zvláštní rychlík 11001/11000, který slavnostně zahájil elektrický provoz na trati 199, vedla dvousystémová lokomotiva 340.062–9, která na čele vezla nápis LIEBE NACHBARN, ENDLICH ELEKTRISCH! Na návazné rakouské trati 800 byla totiž elektrizace dokončena již v polovině devadesátých let minulého století a v České republice měla následně navázat elektrizace tratě 226 do Veselí nad Lužnicí, a poté i tratě 199 do Českých Budějovic.

Elektrizace tratě České Budějovice – České Velenice

Jako první byla 1. září 2006 zahájena stavba Elektrizace tratě České Velenice – České Budějovice 1. etapa, která zahrnovala přestavby stanic, umožnění dálkového řízení tratě pomocí zabezpečovacího zařízení ESA 11 ovládaného z Českých Budějovic, elektrizaci tratě mezi českovelenickým zhlavím stanice České Budějovice a českobudějovickým zhlavím stanice České Velenice a pokládku dálkového kabelu. Ve stanicích České Budějovice a Borovany byly postaveny a zprovozněny spínací stanice. Ve všech stanicích a zastávkách byly provedeny nové rozvody nízkého napětí, vybudováno nové osvětlení a výměny ve stanicích byly vybaveny elektrickým ohřevem. Ačkoliv byla tato stavba ukončena 30. listopadu 2009, vlaky jezdily v elektrické trakci již od 18. ledna 2009. Celá stavba přišla na 1 029 097 000 Kč a byla spolufinancována ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Realizovala ji firma Elektrizace železnic Praha, a byla to první stavba, kdy firma zajišťovala kromě elektrizace i komplexní rekonstrukci kolejiště včetně spodku, svršku a nástupišť.

Rekonstrukce stanice České Velenice

Zhlaví, foto: Michal Šimek Vlastní rekonstrukce a elektrizace stanice České Velenice, která probíhala jako stavba Optimalizace tratě České Velenice – Veselí nad Lužnicí, 1. stavba, byla zahájena 1. října 2008. Náklady na tento projekt činily 1 035 000 000 Kč, přičemž necelou polovinou částky přispěla Evropská unie z fondu soudržnosti. Zhotovitelem stavby se stalo Sdružení České Velenice (společnosti Viamont DSP a Firesta). Optimalizace zahrnovala úsek od mostu přes řeku Lužnici na rakouském zhlaví Českých Velenic po vjezdové návěstidlo stanice České Velenice od Veselí nad Lužnicí a po předvěst stanice České Velenice od Českých Budějovic. V rámci zvýšení rychlosti na 100 km/h byl upraven poloměr oblouku tratě ve směru od Veselí nad Lužnicí a byla vystavěna přeložka tratě na České Budějovice o délce asi 500 metrů, která umožnila zvýšit rychlost z původních 60 km/h. V rakouském zhlaví, které je nově řešeno pro rychlost 80 km/h, došlo k rekonstrukci stávajících pilířů a výstavbě nové mostní konstrukce přes řeku Lužnici.

V samotné stanici České Velenice byla provedena celková změna řešení kolejiště a jeho následná elektrifikace, která si vyžádala také stavbu napájecí stanice. Dále došlo k odvodnění svršku, modernizaci nástupišť včetně podchodů a bezbariérových přístupů zabezpečených elektricky otvíranými vrátky, která dálkově ovládá výpravčí. Ve stanici jsou instalovány zvukové majáčky a vodící lišty usnadňující pohyb nevidomým a slabozrakým. Stanice je protkána kamerami, jejichž záběr je přenášen nejen k výpravčímu, ale i k dispečerovi do Českých Budějovic. Na nádraží byl nainstalován audiovizuální informační systém, který usnadňuje cestujícím orientaci při vyhledávání svého spoje.

242 + CS, foto: Michal ŠimekZhlaví, foto: Michal ŠimekStátní hranice, foto: Michal ŠimekMost přes řeku Lužnici, foto: Michal ŠimekZhlaví České Velenice, foto: Michal Šimek

Další fází optimalizace by měla být elektrifikace tratě z Českých Velenic (mimo) do Veselí nad Lužnicí (mimo). V dlouhodobých plánech však nejsou na tuto stavbu vyčleněny finance.

Související články:

Zdroje: SŽDC, Ministerstvo dopravy ČR, OPD

 

Michal Šimek Poslat mail autorovi | 26.6.2010 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihočeský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
02.07.2010 (14:53)  
protože v rámci mezistátní dopravy může jet do sousední pohraniční stanici lokomotiva sousední železnicční správy na základě "tuzemských papírů". - No ale tam třeba nemají jako v Summerrau v stálé pohotovosti lokomotivu, která 340 vystrká v nouzi do Čech.
29.06.2010 (20:59)  
S tím, že 340 "nesmí" do Gmündu je to nějaké divné. Rakouští hófráti nemohou jízdě lokomotivy bránit nějakým schvalováním, protože v rámci mezistátní dopravy může jet do sousední pohraniční stanici lokomotiva sousední železnicční správy na základě "tuzemských papírů". Takže takhle jezdily Taury do Břeclavi nebo do Horního Dvořiště i bez schválení českého DÚ...
29.06.2010 (10:40)  
Jirka Panther: A proč vlastně obnovovat předválečnou slávu této trati? Z Prahy do Vídně zase tolik lidí nejezdí, buďme rádi že ty EC obslouží aspoň Brno a Pardubice. Samozřejmě že to pak přes Tábor bude rychlejší, ale víc než 2 páry přímých vlaků se tam asi těžko uživí. Rychlíky z Liberce do Pardubic by to také měly časově kratší přes Jičín a nejezdí tam.
28.06.2010 (21:54)  
J. Panther: myslim, ze vetsina lidi vi, jaky tahle trat mivala nemaly vyznam. Po rozdeleni Rakouska se ale ocitla dost na periferii a behem totace bylo dilo zkazy dokonano. Klaus za to vyjimecne nemuze... Na zaklade podobnych argumentu by se mel zatrolejovat Polubny, Kraliky, Halbstat a buhvico jeste...

Relace Praha-Viden taky neni z nejsilnejsich, proto jezdi vlaky pres Brno, kde za cenu mirneho prodlouzeni odvezou i vnitrostatni frekvenci. To ale asi taky vite, tak se divim, ze se divite.

A jinak taky souhlasim s tim, ze tato euroinvestice byla vyhazovanim penez, a ne malym. Staci se divat na 221 z okna rychliku, nebo navstivit Radotin, ktery za den odbavi vic cestujicich nez Velenice za dva tydny...
28.06.2010 (18:49)  
Ad Farkač a 4. kolej: Když jsem před 14 lety bádal ve Velenicích - mlhavě tuším, že měli nějaký šířkový problém ohledně betonového zastřešení a elektrizace. Aby se ušetřilo na rekonstrukci zastřešení, tak se kolej prostě vyhodila. Není kolej u budovy v jiné poloze než byla původně? Buďme rádi, že z původní rychlosti 100, kterou jsem navrhoval udělali aspoň 80. Je to sice pro fíru práce navíc, ale na jízdní době to až tak nevadí.
28.06.2010 (18:41)  
Vážení diskutéři, vidím, že mnozí absolutně netuší, že se nenacházejí na nějaké lokálce z DolníHorní Lhoty, kterou tady vyrobili komouši díky železné oponě. Tyto tratě byly páteří rakouského mocnářství. Z Vídně do Velenic dvojkolejná trať. Tím také odpovídám na nejapný dotaz - že ten most vypadá jako dvojkolejný. Ano spodní stavba je na dvě (možná 3) koleje. Na budějickém zhlaví byl mimoúrovňový rozplet.
Za tatíčka Masaryka byly přes Velenice vedeny 4 páry mezistátních vlaků (dnes bychom řekli EC) z Vídně 2 do Berlína, jeden do Frantovek a druhý do KVarů. Za komoušů z toho zbyla v určitém období Vindobona. Za Klause ho....

Z nové doby: mezivládní dohoda z doby ČSFR slibovala elektrizaci do roku 1995. ČSFR se rozpadlo, Rakušák dohodu splnil. ČR s 15 letým zpožděním.

Trať 226 se dá optimalizovat na rychlost 120-140 s jedinou výjimkou a to oblouk na vjezdu do Třeboně, který je díky obloukovému zhlaví možný jen na 100km/h.

Již jsem zde kdysi zmiňoval, že toto spojení Vídeň - Praha je o 40km kratší než přes Brno a do doby než bude VRT Praha - Brno by bylo i nejrychlejší (po dostavbě uzlu Vídeň a 4. koridoru Veselí/Mezimostí - Benešov u Prahy). Bohužel i celkem inteligentní železničáři si nedovedou představit, že by něco mohlo jezdit mimo Českou Třebovou a obnovit předválečnou slávu této trati.
registrovaný uživatel tarten 
28.06.2010 (10:38)  
Tak si tu elektrizaci místní v těch motorákách snad užijí, když ty peníze šly raději sem, než do uzlů, kde projede za den snad víc vlaků, než tady za rok. Elektrických...
registrovaný uživatel tarten 
28.06.2010 (10:35)  
SYN: Brány Škodovky už opustila sedmá 380. Do Rakouska budou jezdit, až úřední šiml dořehtá a Rakušáci to dovolí.
27.06.2010 (22:42)  
Farkač Karel: to je způsobeno tím původním jen rekonstruovaným přístřeškem nad nástupištěm, který je příliš široký, a díky tomu se tam kvůli novým normám nevejdou mezi nástupiště dvě koleje.
27.06.2010 (17:55)  
Podlehl jsem touze poznávání a jel jsem se do Českých Velenic podívat, ale až na pravidelný provoz. To, co jsem viděl, předčilo mé očekávání. Před 2.nástupištěm je 4.kolej ukončena zarážedlem, takže toto nástupiště má jen jednu kolej a přitom je nejdelší, ze kterého odjíždějí spoje do Rakouska. Na ty ale musí cestující z Česka přestupovat z jiného nástupiště. Z vlaku od Veselí n.L. z prvního a z vlaku od Českých Budějovic ze třetího.
Středové nástupiště se dvěma nástupníma hranama, avšak jen z jednou kolejí je snad evropskou raritou. Konstruktér tohoto řešení si snad zaslouží nějakou "citronovou" cenu.
FRK
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko