..: S ŽelPage do Svobodných Heřmanic a Kobeřic :..

Motorový vůz nedaleko Kravař ve Slezsku, foto: Rimmer Opava — Již několikrát pořádal portál ŽelPage výletní jarní jízdy u příležitosti výročí založení webu. Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti jsme se rozhodli počet našich akcí rozšířit. Díky tomu se s námi budete moci setkat na další výletní jízdě pořádané 9. října 2010. Tentokrát se vydáme do Slezska, kdy námi objednaný vlak vyjede z jeho metropole — Opavy — do jedné stanice, kam již pravidelné osobní vlaky nejezdí a také po soukromé vlečce do sádrovcového dolu nedaleko obce Kobeřice, jen několik set metrů od hranic s Polskem. Vlak složený z motorového vozu řady 810 a jednoho přívěsného vozu řady 24-29 Btax780 vyjede z Opavy kolem půl desáté dopoledne.

Vydáme se po trati 314 uvedené do provozu roku 1892. Ta původně vedla z Opavy do Horního Benešova, v 70. letech byla zkrácena do Svobodných Heřmanic. Ani tam už však dnes osobní vlak nepotkáte; od roku 2005 totiž zajíždějí motorové vozy Českých drah pouze do Jakartovic. Koncovou stanici nenaleznete ani v knižním jizdním řádu — úsek mezi Jakartovicemi a Svobodnými Heřmanicemi je bez pravidelné osobní dopravy. Náš vlak tam dorazí přibližně 45 minut po odjezdu z Opavy.

Brána do areálu Gypstrend, foto: Jiří Kocur Ve Svobodných Heřmanicích bude malá přestávka, během níž bude souprava objeta motorovým vozem. Poté se vydáme zpět do Jakartovic. Dál do Opavy pojedeme připojeni k pravidelnému osobnímu vlaku Českých drah, který z Jakartovic odjíždí v 11.36. Ze stanice Opava východ do Kobeřic vyjedeme ve 12.30. Nejprve zastavíme v Kravařích ve Slezsku, kde vjedeme na vlečku Gypstrendu. Ta již svému účelu téměř neslouží, a tak ji v brzké době hrozí úplné zrušení, které již bylo několikrát avizováno, ale zatím vždy odloženo. Po příjezdu do Kobeřic bude přestávka. Tu můžete využít k prohlídce okolí, focení či jiným aktivitám. Cestou zpět se pokusíme zorganizovat v rámci možností několik fotozastávek. Upozorňujeme ale, že akce není koncipována jako fotojízda. Z toho důvodu budou zastávky realizovány jen v takovém rozsahu, v jakém nám to okolní a časové podmínky dovolí. Do stanice Opava východ dorazíme v 16.21.

V průběhu cesty bude k dispozici základní občerstvení a zájemci si budou moci koupit jakékoliv zboží z našeho e–shopu. Cena jízdenky je 500 korun. V případě zajmu si musíte místa rezervovat přes elektronický rezervační systém ŽelPage. Akce se bude konat pouze pokud se do 9. září přihlásí dostatečné množství platících zájemců. Z důvodů finančního krytí nákladů Českým drahám vás prosíme o platbu předem na účet občanského sdružení ŽelPage. Kód rezervace slouží jako variabilní symbol platby.


Samir Lepara | 16.8.2010 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
16.08.2010 (18:59)  
zajimava akce
registrovaný uživatel Lampik 
16.08.2010 (16:39)  
To je škoda, ale už asi neopakovatelná možnost, jak se svést po zrezivělých kolejích...teda aspoň té vlečky.
registrovaný uživatel chytryy  mail  
16.08.2010 (16:19)  
Škoda, že je tam tak nevýhodné spojení od Prahy, člověk musí jet již ve 4:11 a pak v Opavě hodinu čekat...
registrovaný uživatel Lampik 
16.08.2010 (14:18)  
No néééééé.....Tak to mi udělalo takovou radost, kterou ani nemůžu slovy vyjádřit. Tak předevčírem jsem jel kolem vlečky do Kobeřic a říkal jsem si, že bych ji měl v brzké době projít, že tam už dlouho nic nejelo a že to tam ještě neznám a ono tohle! :) No a cesta do Svobodných Heřmanic! To je bomba, ještě nikdy jsem tam vlakem nejel a pořád jsem si přál ať tudy něco jede.....Je moc dobře, že se jízda uskuteční a rád se jí zúčastním......Mě je až do breku...:) Konečně se projedu po "rodné trati" :)
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko