Praha — Společnost JLV, největší provozovatel jídelních a bistrovozů ve vlacích Českých drah, pod jménem Nová gastronomie inovuje od 12. prosince 2010 svá nabídková menu. Aktuální jídelní lístky pro jednotlivé vlaky najdete na nové adrese jidelnivozy.cz. Upravený výběr jídel, stejně jako styl servírování, mají na starosti Jiří Král, kuchař roku České republiky a člen týmu v televizním pořadu Kuchařská pohotovost, Jan Michálek, šéf národního týmu kuchařů a cukrářů, ale i další odborníci z gastronomie. V průběhu roku můžeme čekat také některé sezónní nabídky.
Základem je kulturní stolování — a proto se nejvýraznější změna týká spojů SC Pendolino. Všechny pokrmy byly dosud servírovány na plastovém nádobí. Od minulé neděle plast střídá porcelán a nerezové jídelní příbory. Částečné změny se dočkaly i menu v BlueBaru jednotek Pendolino: v nabídce jsou např. farfalle s pečenými kuřecími prsíčky a tomaty nebo špekové knedlíky s kysaným zelím. Naopak tradiční vepřový řízek XXL s bramborovým salátem už v nabídce není. Menu je jednotné pro všechny spoje Pendolino, Pendolino Sprinter i výkon Slovenský strela do Bratislavy. Už v předvečer platnosti jízdního řádu 2010/2011 jsme chutnali některé za nových nabídek – farfalle, byť servírované po vzoru „staré gastronomie“, jsme chuťove zařadili k dřívějšímu pokrmu penne roma a hodnotili celkem kladně.
Podle propagačních materiálů slibuje JLV nevšední zážitky také ve spojích s klasickými jídelními vozy, nebo bistrovozy. Bistrovozy s 1. třídou řady ARmpee v letošním roce operují z Prahy do Norimberka, Mnichova, Bratislavy a přes Budapešť do Košic. Bistrovozy pendolina a vlaků EuroCity jsou jak cenově, tak nabídkově téměř identické. Hlavní jídlo stojí kolem 130 korun.
Podobnou nabídku, byť s jinými cenami, dostanete také ve vlacích s klasickým jídelním vozem. JLV poskytuje služby na spojích do Vídně, Berlína, Štětína, Varšavy, Hamburku a také vnitrostátních InterCity do Brna. 33% sleva Happy Hour v úseku Praha – Brno je poskytována pouze ve vybraných spojích. Do nabídky se dostávají pokrmy jako kuřecí prsíčko plněné špenátem, vepřový filet s křenovou omáčkou či houbovým soté nebo třeba filet z norského lososa. Mezi polévky se dostal mimo jiné brokolicový krém. Odborní garanti projektu připravili pro tyto pokrmy receptury a zaškolili JLV v jejich správné přípravě. Jídla jsou připravována centrálně a následně ve vlacích servírována.
Zdroj: JLV, ŽelPage
edit: Jenom jeste doplnim, to co me nadzvedlo je, ze v jidelnim listku, ktery ma byt novou gastronomii a marketingove se zastituje profesionalnimi kuchari, si troufnou nabidnout vyse zminene, cili gulas ala plechovka a smazeny syr Javor za 3,50. Pohlreicha na ne, asi by se nestacili divit.
taky si rad za jidlo priplatim. za podobna jidla date ale v poledne v normalni restauraci okolo 90kč, večer tak 140. adekvatni cena by ve vlaku mela byt tak 160..a i to by bylo dost.
350 ale?? nenapada mne nic jineho nez sprosta slova a ta radeji psat nebudu..
vlaky v cesku jsou proste jeden velky paradox..
Cena je adekvátní výkonu a je to jen věc JLV. Dotování od ČD však fér není, to máte pravdu, ale to je zas trochu jiná stránka mince.
To, na co se ale v hospodě na kolejích zaměřuji vždy, je jednoznačně kvalita a tady mám zas já s JLV problém. Nová menu jsem zatím nezkusil (stane se dost brzy), ale nedělám si iluze o nějaké pronikavé změně. Nemám problém zaplatit za oběd v jídelním voze klidně 1000 Kč a rozhodně se nad tím nebudu pohoršovat, ale očekávám adekvátní přístup a ten mě často chybí. Po gastronomické stránce na tom jsou nejlépe asi Švýcaři, Němec s Rakušákem jsou tak na střídačku (ERS obměňuje častěji menu). Do tohoto standardu má JLV hodně daleko. Pokud se Vám vysoké ceny nelíbí, tak tam prostě nechoďte.
ano lze ocekavat, ze bude ve vlaku jidlo drazsi, ale až tak (350 za oběd??).....
mikael.5: Žádný nájem restauračního vozu není, ČD naopak platí provozovateli hospody za její provozování. I to je podle mě důvod, proč by ceny měly být přijatelné pro širší vsrtvy cestujících, ne jen pro pár vybraných, kteří klidně dají za nikterak výjimečný oběd ve vlaku třeba 500 Kč.
Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.
- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.