..: Tipy na blížící se řijnové akce :..

nostalgie Česká republika — Ačkoli máme podzim v plném proudu, ubývá slunečního svitu a naopak přibývá deštivých dní a plískanic, stále ještě není konec všem nostalgickým akcím, o kterých vás pravidelně informujeme v našem Kalendáři akcí. I přes možnou nepřízeň počasí, se tedy můžeme vydat například do Železničního muzea ČD v Lužné u Rakovníka na Poslední parní víkend, na který se sjedou hned dva parní vlaky vypravené z Prahy. Chcete–li dát raději přednost nějaké akci „pod střechou“, kterých nyní naopak přibývá, navštivte třeba výstavu fotografií z ŽelPage a nebo některou další z nabízených akcí.

Zvláštní vlaky

O víkendu 17. a 18. října proběhne v Železničním muzeu ČD v Lužné u Rakovníka Poslední parní víkend. Po oba dny bude do muzea z Prahy Masarykova nádraží vypraven zvláštní parní vlak v čele s papouškem 477.043 a soupravou historických vozů Bai. Parní vlak odjíždí z Prahy Masarykova nádraží v 8:10, do Lužné přijede 10:05. Zpět odjíždí ve 14:35 a do Prahy přijede v 16:40 hodin. Na zakončení sezony v železničním muzeu budou vypraveny i další zvláštní historické vlaky. Po oba dny pojede parní vlak s lokomotivou 434.1100 z Lužné u Rakovníka do Kolešovic, a parní motorový vůz M 124.001 Komarek z Lužné u Rakovníka do Krupé. V Krupé je připraven pro fotografy společný odjezd obou vlaků najednou. Při příležitosti 120 let huti Poldi Kladno a provozu její úzkorozchodné dráhy je v železničním muzeu připravena kavalkáda všech úzkorozchodných parních i motorových lokomotiv.

498.022 V sobotu a neděli bude také vypraven zvláštní parní vlak v čele s Albatrosem 498.022 na Křivoklání na hradě Křivoklát. Odjezd historického vlaku Křivoklát expres z Prahy Bráníka je v 9:15, do Křivoklátu přijíždí v 11:26, odkud pak pokračuje do Lužné u Rakovníka, kam přijede ve 12:38. Z Lužné odjíždí ve 14:38, z Křivoklátu 15:38 a do Prahy Bráníka přijede v 17:36.

V sobotu 17. 10. se můžete svézt do Bořetic Za burčákem s krokodýlem. Motorový vlak s M 286.1032 odjíždí z Brna hl.n v 9.30 hodin. V sobotu i v neděli budou vypraveny historické motorové vlaky s motorovým vozem M 240.0113 na Výlov Hradeckého rybníka. Vlaky budou kyvadlově jezdit v úseku Kojetín – Tovačov. O týden později, v sobotu 24. 10. bude vypraven historický vlak na prohlídku hradu Český Šternberk, který bude „oživen“ historickými postavami. Souprava vlaku Posázavského Pacifiku v čele s Hektorem T 435.0108 odjede z Prahy Smíchova v 8:34, zpět přijede v 17:24 hodin. Na 31. 10. je připravena mimořádná Podzimní parní jízda do Nové Bystřice. Parní úzkorozchodný vlak společnosti JHMD vyjede z Jindřichova Hradce v 10:45 a zpět přijíždí v 15:37.

Výstavy modelů, fotografií aj.

Do pátku 30. října potrvá Výstava železničních fotografií autorů známých ze ŽelPage - Po kolejích. Svá díla v prostorách prvního patra městské knihovny v Bohumíně vystavují zejména ostravští autoři publikující v galerii ŽelPage. Srdečně zveme k návštěvě.

Detail krajiny v Království železnic, foto: Jiří Randa, JRtrain V sobotu 17. října proběhne již druhý workshop v Království železnic v Anděl City na pražském Smíchově. Tématem bude práce s travními foliážemi pro tvorbu krajiny. Prezentace probíhá v blocích po 30 osobách od 10:00, 12:00 a 14:00 hod. Registrační poplatek, který je zároveň vstupenkou do expozice, je 200 korun. Zájemci o workshop z řad členů Království železnic se mohou registrovat pouze přes e–mail obchod@modely.biz. Členem KŽ se může stát každý zcela zdarma formou registrace na webu KŽ.

Ostrovská kolejnice, foto: KŽM Ostrov O víkendu 17. a 18. října se bude konat v Domě kultury v Mladé Boleslavi výstava železničních modelů. V provozu budou představena celkem čtyři funkční kolejiště. Hlavní kolejiště ve velikosti TT o délce 25 m napodobuje provoz na skutečné trati. Výstava bude přístupna od 9 do 17 hodin; pořádá ji Klub železničních modelářů Praha 3. Další železniční modely a kolejiště můžeme shlédnout na tradičním Dni otevřených dveří ve Stanici techniků DDM hlavního města Prahy, které proběhne v sobotu 24. října.

Od úterý 27. října do neděle 1. listopadu pořádají trutnovští železniční modeláři svou tradiční podzimní výstavu v prostorách ZŠ Komenského v Trutnově a od pátku 30. do soboty 31. října proběhne avizovaná veřejná soutěž v železničním modelářství v MDDM Ostrov nedaleko Karlových Varů, kterou pořádá Klub železničních modelářů v Ostrově ve spolupráci se SMČR.

Zdroj: Kalendář akcí ŽP


JRtrain Poslat mail autorovi | 11.10.2009 (16:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Modelová železnice

Další z regionu Česká republika (celá)


registrovaný uživatel Bambe  mail  
24.10.2009 (20:30)  
Vojto nevím odkud jsi, ale já bydlím v Týništi nad Olicí (u Kradce Králové) a do Prahy na KŽ jsem byl, je to tam super a jel jsem přímím R až do Prahy na Smíchov a s místem bez místenky nebyl problém.Ale teť je otázkou odkud jsi a jestli máš dobrý spoje...A budeš mít štěstí na místo.
registrovaný uživatel Snickers  mail  
16.10.2009 (17:56)  
ahoj, nevíte někdo jak je to s obsazeností ve vlaku? ja totiž nevim jestli se vejdem:-D a jestli to ma cenu jezdit do prahy když nemáme místenky, dík:-)
11.10.2009 (18:25)  
Bohužel mám dnes narozeniny,a proto pro mě bodou tyto akce za 100% cenu.Škoda že jsem se nenarodil o měsíc později.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko