..: Lokomotivy EU 44 PKP IC budou nasazeny v prosinci 2009 :..

EU 44 Husarz, rychlostí jízdy, foto: Gazeta.pl Varšava — Deset moderních vícesystémových rychlíkových lokomotiv Siemens Taurus verze ES 64 U4–VD si objednal polský dopravce PKP InterCity pro vozbu mezinárodních spojů. Za dodávku zaplatí 54 mil. eur. Nejrychlejší lokomotiva světa, vlastníkem označená jako EU 44 Husarz, se již stala také držitelem polského národního rychlostního rekordu 235 km/h, kterého dosáhla při testovacích jízdách 29. května 2009 v úseku CMK mezi stanicemi Psary a Góra Włodowska. PKP IC má aktuálně ve stavu dva stroje – 183.601 a 602. Podle plánů dopravce mají být od změny jízdního řádu v prosinci 2009 turnusově nasazeny zejména na spoje Berlin–Warszawa–Express spojující polské a německé hlavní město, a také na nočním vlaku EuroNight Jan Kiepura. Tyto nově pořízené stroje Siemens by měly vystřídat lokomotivy Bombardier Traxx a EP 09. V současné době se vlaky v pohraniční přechodové stanici Rzepin/Reppen přepřahají.

Koncept Berlin–Warszawa–Express byl představen na jaře 2002. Tento projekt začínal se čtyřmi páry vlaků; k jízdnímu řádu 2008/09 tento počet narostl na šest. V čele se dosud vystřídaly lokomotivy jak ze Škody Plzeň řad 180 DB/Railion a 371 ČD, tak ex–východoněmecké dieselové stroje řady 234 známé jako ragulin. Aktuálně vozbu zajišťují pronajaté stroje řady 186, tj. Traxx MS. Soupravy BWE mají individuální nátěr, vozy jsou bílé a uprostřed mezi okny a podvozky je široký tmavomodrý pruh, v pruhu je vepsaný název vlaku. Jsou složeny většinou z klimatizovaných vozů převážně PKP IC a také DB.

Na denních spojích budeme vídat husary po celé trase od Varšavy přes Řepín až do Berlína. Noční vlak Jan Kiepura, spojující Varšavu a Amsterdam, povezou tyto stroje z Varšavy do Hannoveru a zpět. Zatím ve stádiu úvah je nasazení husarů na EuroCity Vídeň – Varšava nebo InterCity z Varšavy do Katovic.

Zdroje: railcolor.net, rynek-kolejowy.pl; foto: gazeta.pl


Dennis Hübsch Poslat mail autorovi , Josef Petrák Poslat mail autorovi | 24.9.2009 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Polsko


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
29.09.2009 (22:46)  
kobros : při složitosti přepravních předpisů ČD a jazyku příslušných přepravních předpisů, obtížně pochopitelných pro mnohé tuzemce, jímž je čeština mateřštinou, je zcela vyloučené, aby se tuto "slátaninu" naučil i cizozemec, který dosáhne určitých znalostí češtiny. Jiné to je v německy mluvících zemích, kde není jazyková bariera a přepravní předpisy se zase tolik neliší.
Na německých ICE jezdí do Paříže německý průvodčí, sice ovládající francouzštinu, leč podle dostupných informací z GŘ ČD tito průvodčí uznávají jízdenky, které podle francouzských předpisů neplatí ... Pro německého průvodčího má prostě cestující jízdenku "Německo > Paříž nebo naopak" + patřičný "Zuschlag" a nějaké francouzské předpisy jsou mu ukradené ...
25.09.2009 (14:29)  
Pánové, já bych řekl, že zastatvování v Hodoníně a Starém Městě má svůj smysl, ale co se týče Hranic na Moravě, v tom takový smysl nevidím. To už by ta EC měla zastavovat raději v Hulíně a bylo by lépe.
25.09.2009 (13:18)  
SYN: tak to bychom mohli vypustit i zastavku v Sosnowiec Glowny , dyť tam to stavi v katovicich a tak proč by lide nemohli přesedat??? (každá zastávka má svůj smysl....) pochybuju že celý vlak EC ať už Sobiesky nebo Polonia je obsazený jen polákama kteří chů jet do Wídně... (to je zase můj názor)
registrovaný uživatel SYN 
25.09.2009 (11:20)  
Hm, můj čistě soukromý názor na zastavování je že by se to mělo dělat s rozumem a brát ohled na to co konkrétně je to za vlak. Je jasné že je tu principiální rozpor mezi tím zda dělat hodně zastávek (a tím sice obsloužit hodně lidí ale mít nízkou průmernou rychlost) a mezi tím dělat zastávek minimum (a tím pádem být sice pěkně rychlý ale zase obsloužit málo lidí / komplikovaně s přestupem).
Obecně leckteré IC/EC zastavují v Kolíně, Hranicích, Suchdole a Studénce což podle mě plně odpovídá Hodonínu, Starému Městu (UH) a Otrokovicím, ale zase některé jedou durch...
V tomhle případě bych řekl že EC Moravia a Děvín které nejedou nijak extrémně daleko (Bratislava-Ostrava/Bohumín) a na slovenském území staví i v Malackách by ve všech třech diskutovaných městech stavět asi měly. O trochu jiná věc je EC Polonia a EC Sobiesky, ty vlaky jedou fakt dlouhou štreku a možná by mírnou redukci zastávek užily, se zkracováním celkové jízdní doby pro dálkové cestující (tj. "z konce na konec") by potenciálně mohl stoupat zájem o takovéto spojení...
Taky to bude trochu souviset s rychlostí, doposud to tahají převážně loko na 140, tam mi příjde že to zastavování ještě není tak hrozné, ale čím budou jezdit rychleji tím by ten tlak na redukci mohl stoupat...
S Ostravou je to podle mě tak - pokud tam vlak končí (respektive o kousek dál v Bohumíně) tak je to zhruba jedno jestli se staví jednou nebo dvakrát. Ovšem pokud jede ještě dlouhou štreku dál tak je to dost pochybné nechat ho stavět dvakrát, ze stejných důvodů jako viz výše.
25.09.2009 (9:13)  
No já si myslím, že zastavování v Hodoníně a St. Městě má dost velký smysl a jen doufám, že to tak zůstane. Samotný Hodonín-okresní město, Staré Město-nácestná stanice okresního města Uherského Hradiště. Rozhodně zastavovat. Proč zastavují EC-IC Praha-Ostrava ve Studénce, v Suchdolu, v Hranicích, v Zábřehu? Proč zastavují EC z prahy do německa v Ústí a v Děčíně? Já si odpovím sám, protože jsou to všechno buď nemalé města jako samotné, nebo jsou to jako přípojné stanice jiných měst či aglomerací. Navíc zastavování v Hod. a St. Městě pojme i cestující z Veselska a Uherskobrodska. A navíc: Dřív, když ještě ty EC nestavěli, jezdili rychlíky Břeclav-Olomouc o dosti více nasazené. Teď už je to mnohem lepší. Nerad bych znovu viděl relaci Jižní Morava - Ostrava zase v těch rychlících. A co se týká dvojího zastavování v Ostravě. O tom snad ani není řeč! Ťuky ťuky ťuk!
24.09.2009 (19:05)  
Z dokumentu o koncepci kolejové dopravy ve Zlínském kraji se lze dozvědět, že žst. Staré Město denně projde cca 10.000 cestujících, proč si myslíte, že zastavení dvou 4 párů vlaků EC je zbytečné? Pokud vím, je hojně využíván například studenty cestujícími do Ostravy. Navíc v okolí Starého Města (UH) žije cca 150.000 obyvatel. Navíc si myslím, že relace Wien - Warszawa (nebo Břeclav - Přerov - Ostrava, když se vypustí STM, HO, OT) je tak atraktivní, aby naplnila 6(7) vozovou sopravu alespoň z poloviny.
24.09.2009 (18:46)  
Taurus 1216.2 je možné dle vydaného výnosu provozovat pouze na vyjmenovaných tratích SŽDC. Jedná se o první koridor, úsek H.Dvořiště st.hr. - Č.Budějovice, některé pražské spojky a úsek Č.Třebová - Petrovice u K. včetně Přerova. Úsek Přerov (mimo) - Břeclav (mimo) není v uvedeném výnosu uveden, což značí, že zde není možno zmíněnou loko provozovat.
registrovaný uživatel kobros 
24.09.2009 (18:38)  
pro Iwan, to s tou polskou cetou je krok spravnym smerem. Ciste hypoteticky by nebylo od veci kdyby nekdy v budoucnosti to ta polska posadka mohla profrcet durch az do Vidne. Ale to mozna driv bude do te Vidne jezdit ceska posadka na EC z Prahy nez polska z Varsavy.
Skoda, pritom jde jen o administrativni omezeni, ktere pokud by se systemove odstranovalo v cele Evrope, vyrazne by zvysilo konkurenceschopnost zeleznice oproti jinym druhum prepravy. Mozna by stacilo dat se inspirovat letectvim - jedny predpisy, jeden dorozumivaci jazyk ve sluzebnim styku....
Tak snad se toho na relaci Viden - Praha a Viden - Varsava dockame aspon s VRT.
registrovaný uživatel Iwan 
24.09.2009 (18:20)  
Josef: V platném GVD postój techniczny (služební zastavení???) v Petrovicích u Karviné je zavedený pro nástup českého strojvedoucího a vlakové čety. Polská četa nemá na území ČR oprávnění odbavovat cestující apod. Letos strojvedoucí a vlakové čety měli školení z češtiny, předpisů D1; teď absolvují zkoušky. Cílem je, by od nového GVD dojížděli samostatně do Bohumína.
registrovaný uživatel Sim 
24.09.2009 (18:19)  
Celkove je to s kategoriema vlaku u nas (a nerikam ze jinde ne) takovy divny. Jako malej sem mel predstavu, ze osobak je zastavkovy, spesny male zastavky projizdi, rychlik stavi jen ve vetsich nadrazich a ostatni vlaky mu "uhybaji". Diky tomu jizdni styl odpovida nazvu... u Expresu uz nazev kategorie evokuje dalky a (zejmena diky Orient Expresu) skutecny komfort. Ze je jeste nejaka kategorie vys, to uz jsem si predstavit nedovedl, mimo jine proto, ze mi to prislo zbytecne - proc taky mit vic kategorii, kdyz by tam jezdilo to samy a stejne rychle. A podle tohoto pravidla jsem si jezdil s teteckama po kolejisti :-)

Kdyz se mi postestilo a nekam jsem jel v realu vlakem, rikal jsem si, jakou vyspelou zeleznici mame, kdyz i na osobakach jezdi "rychlikove" (tedy ctyrnapravove - takove vozy jsem jako modely mel pouze tri a tak zakonite byly razeny na prestizni spoje na mem kolejisti :D ) vagony.

Teprv pozdeji jsem si uvedomil, ze to s tou vyspelosti zas takova slava neni, coz me jako masinkoveho priznivce dost mrzelo. A ze je v soucasnosti kategorii vic nez urovni vagonu (ty jsou ctyri - spinavy a smradlavy, jen spinavy, jen smradlavy a posledni cisty a nesmradlavy), to uz radsi komentovat nebudu, nebot bych se nevesel se svym slovnikem mezi slusne vyrazivo.

Konec srandy, ted konecne k veci: Problem dvou zastaveni v Ostrave vetsiny vlaku vidim v tom, ze odbocne trate nejsou zausteny do jednoho nadrazi, pricemz diky rozloze mesta je paradoxne nejvic v centru (pokud bych vypustil Porubu) "zastavka" Vitkovice. Kdyz to srovnam s Prahou, Plzni Pardubicemi nebo Olomouci - vsude je jedno centralni nadrazi a ostatni mala nadrazi nebo zastavky maji jen podruznou funkci. Jenze v Ostrave se da rict, ze jsou Hlavni i Svinov stejne dulezite a nezastavovani na tom nebo onom prinese vzdy nemale skupince cestujicich problemy. Teoreticky by to mohl vyresit treba taktovy okruzni "S-bahn" Vitkovice - Svinov - Hlavni - Stodolni, ale zase by bylo treba zarucit minimum zpozdeni, protoze dalkove vlaky necekaji.

Hodonin, Stare mesto - podle me to jsou adepti na obslouzeni spesnym vlakem nebo rychlikem, ale v podani meho detskeho pohledu na zacatku prispevku. IC ani EC nezastavovat a svistet dal. Kdyz comar uvadi vyraz zastavkove EC, musim se smat, i kdyz je to spis k placi.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko