..: České dráhy se chtějí zbavit kontraktu s podivnou minulostí :..

logo ČD Praha — Vedení Českých drah se chce poohlédnout po novém zprostředkovateli pojišťovacích služeb, přestože smlouva se stávajícím makléřem vyprší až za šest let. Důvodem má být dlouhodobá nevýhodnost i problematická minulost zakázky. Tu podepsalo tehdejší vedení Českých drah v čele s generálním ředitelem Petrem Kousalem v červenci 2003. Smlouva o vzájemné spolupráci v oblasti pojišťovnictví s firmou Buckley Associates, a.s., byla uzavřena na dobu neurčitou a její součástí byl mimo jiné závazek, že dráhy neuzavřou jinou pojistnou smlouvu bez aktivní účasti Buckley Associates. Na základě dalších dodatků jsou nyní dráhy tímto kontraktem vázány až do roku 2015, což ale stávající vedení společnosti zpochybňuje a chystá se vypsat na pojišťovací služby nové výběrové řízení.

V prosinci 2003 podepsal generální ředitel drah Petr Kousal dodatek smlouvy, který obsahoval změnu její platnosti z neurčité na určitou. Podle tohoto dodatku byla smlouva platná do konce roku 2007 s možností opakovaného ročního prodloužení, pokud ji jedna ze smluvních stran nevypoví. Rovněž ale ukládá společnosti smluvní pokutu 12 milionů Kč za každé porušení závazku exkluzivity pro Buckley Associates. Petr Kousal na základě vlastního rozhodnutí 9. května 2005 odstoupil z funkce předsedy představenstva i generálního ředitele ČD. Na jeho místo nastoupil jeho první náměstek Josef Bazala, nynější generální ředitel ČD Cargo.

Za Bazalova vedení byla v roce 2006 platnost smlouvy prodloužena do roku 2009. Další dodatek o prodloužení platnosti, tentokrát do roku 2015, byl podepsán pouhé tři dny před nástupem nového generálního ředitele Petra Žaludy. Současné vedení však podle neoficiálních informací týdeníku Ekonom nechce uznat platnost posledního dodatku (dokonce se údajně jedná o podvrh). Podle tiskového mluvčího ČD Petra Šťáhlavského zvažuje vedení drah vypsání výběrového řízení na nového pojišťovacího makléře.

Klient velikosti Českých drah je jistě zajímavým lákadlem pro všechny pojišťovny a makléře. Je tedy s podivem, že v roce 2003 podepsalo vedení ČD smlouvu o vzájemné spolupráci v pojišťovnictví právě s firmou Buckley Associates, která byla teprve v srpnu téhož roku zapsána do obchodního rejstříku jako pojišťovací makléř provozující zprostředkovatelskou činnost v oblasti pojišťovnictví, a byla tedy v této oblasti nováčkem. Není tedy divu, že stávající vedení ČD tuto situaci vnímá jako problematickou a chce se poohlédnout po alternativách. Nemalou roli zde jistě hraje i dřívější působení současného generálního ředitele Petra Žaludy v sektoru pojišťovnictví. Vzhledem k okolnostem není vyloučeno, že celý případ bude mít soudní dohru ze strany firmy Buckley Associates, pro niž výhradní kontrakt s ČD znamená nemalé roční provize ze zprostředkování služeb při všech krocích ČD souvisejících s pojištěním.

Zdroj: Ekonom


Walker Poslat mail autorovi | 28.7.2009 (13:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


registrovaný uživatel bilas 
30.07.2009 (14:12)  
Tak kdepak máme šotouše přesvědčené o tom jak jsou dráhy strašně podfinancované? :)

http://byznys.lidovky.cz/stamilionovy-tunel-ceske-drahy-zaplatily-za-reklamu-130-milionu-pvr-/ln-doprava.asp?c=A090730_111820_ln_domov_glu
29.07.2009 (8:42)  
Pan Bazala je, jak je vidět, nejmazanější člověk v oblasti železničního podnikání v České republice. Smekám před ním klobouk. FRK
registrovaný uživatel stoupa  mail  
28.07.2009 (14:20)  
Pro MildaIV:

To se do kapsy asi nevejde ....
28.07.2009 (13:37)  
To by mě zajímalo kolik tak za ten podpis 3 dny před nástupem nového vedení někdo dostal do kapsy.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko