..: Prodloužený víkend - příležitost k výletu historickým vlakem :..

nostalgie Sezóna nejrůznějších nostalgických jízd se nám zdárně rozbíhá a po vydařeném prvním májovém víkendu přichází druhý, podobně jako ten uplynulý plný nepřeberných možností na nostalgické a fotografické akce. Tři volné dny jsou tak skvělou příležitostí vyrazit ven a nadýchat se čerstvého voňavého vzduchu jarní přírody a ještě voňavějšího (alespoň pro některé) kouře parních lokomotiv.

Akce největšího rozsahu se o tomto víkendu koná u našich východních sousedů. Partnerský portál VLAKY.NET slaví 5. výročí založení a pro setkání u tého příležitosti si vybral místo pro železniční nadšence vskutku symbolické - Čiernohronskou úzkorozchodnou železnici. Ta slaví výročí poněkud vyššího čísla - přesně 100 let. Stejně kulatým věkem se může pochlubit i její první parní lokomotiva U 34.901. Program je rozvržen do všech tří dnů; hlavním dnem oslav je však sobota. Již v pátek ale lze absolvovat jízdu motorovým vozem M 21.004 a zúčastnit se společenského programu u táboráku uprostřed krásné přírody. V sobotu se uskuteční jízdy několika parních a dieselových vlaků, včetně jedné večerní. Po návratu je v plánu noční fotografování. V neděli jsou na pořadu jízdy s dieselovými historickými lokomotivami. Asi není třeba zdůrazňovat, jaké zážitky na železniční fandy a fotografy čekají.

Na české koleje vyjedou o víkendu také dvě parní lokomotivy řady 475.1. Brněnská "šlechtična první" (475.101) se v pátek 8. května vydá na tradiční Pálavský okruh kolem jižní Moravy. Souprava složená z historických vozů i vozů k přepravě kol vyveze turisty, cyklisty i ostatní cestující mezi vinice, pod Pálavu a do Lednicko-valtického areálu. Její plzeňská kolegyně 475.111 absolvuje po náročných oslavách v Jaroměři několik odpočinkových jízd kolem Plzně u příležitosti oslav konce 2. světové války, a to jak v pátek, tak i v sobotu.

Z dalších akcí vybíráme:

Podrobnosti o těch i dalších akcích najdete v našem kalendáři; chybí-li v této databázi nějaká, nebo jste pořadatel a chcete informace o Vámi pořádaných zvláštních jízdách, výstavách, či jiných zveřejnit v tomto katalogu, pak kontaktujte tým správců–dobrovolníků vzkazem nebo na sběrný e–mail uvedený v patičce katalogu. Uvítáme každou pomoc při doplňování informací.


Jakub Gregor | 7.5.2009 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Jihomoravský ČR Plzeňský ČR Středočeský


07.05.2009 (9:01)  
Protože se celkem nikde neobjevila informace o tom, že tento prodloužený víkend končí železniční most na bývalé trai Praha hlavní nádraží – Praha Masarykovo nádraží – Hrabovka, tak pro fotouše je poslední příležitost buď most vyfotit nebo zadokumentovat jeho demontáž.
Silniční výluka v prostoru křižovatky začíná dnes (=7.5.2009) ve 22.00 a končí v neděli v 15.00. Pak se už bude na všechny šlebit jen prázdný prostor....

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko