..: Oslavte první máj v historickém vlaku :..

ikonka nostalgie - barevnáBlíží se prodloužený víkend a tak tu máme další tipy na ty nejlepší železniční zážitky, kterých je opět připravena celá řada. Zvláštní místo v nich však zaujímají dvě rozsáhlé akce - oslavy 150. výročí tratě Pardubice - Liberec připravené Společností železničí výtopna Jaroměř a 100 let Čiernohronskej železnice.

Dne 1. května 1859 byl zahájen železniční provoz na právě dostavěném úseku z Turnova do Liberce a tím byla zprovozněna celá trať z Pardubic do Liberce. Současně s ní byla zprovoznšna i odbočná trať z Jaroměře přes Českou Skalici, Starkoč a Červený Kostelec do Malých Svatoňovic. Tuto historickou událost si připomenou příznivci železnic ve dnech 1.-3. května, kdy proběhnou oslavy 150 let zahájení provozu na této, v té době, důležité spojnici Liberce s českým vnitrozemím. Centrem probíhajících oslav bude Jaroměř, další doprovodné akce se však budou konat i na jiných místech , kterými uvedená trať prochází, např. v Pardubicích-Rosicích, Hradci Králové, Dvoře Králové, Horkách u St. Paky, Turnově a také v České Skalici a Malých Svatoňovicích. Oslavy pořádá Společnost železniční výtopna Jaroměř spolu s klubem přátel železnic Českého ráje a s podporou krajů, měst, obcí a firem z dané oblasti, mezi nimiž nechybí ani České dráhy. Pří příležitosti oslav vyjedou na trať i historické lokomotivy a motorové vozy, které budou zajišťovat provoz téměř 90 zvláštních vlaků na tratích z Pardubic do Liberce a z Jaroměře přes Malé Svatoňovice do Trutnova. Některé vlaky pojedou jen v některém úseků uvedených tratí, jiné zavítají např. i do Náchoda a Opočna pod Orlickými horami. V Malých Svatoňovicích v sobotu 2. května dojde i k přepadení a odzbrojení vlaku s německým vojskem s ukázkou bojů ze světové války.

100 let Čiernohronskej železnice oslaví u sousedů. Připraven je bohatý doprovodný program, zvláštní parní vlaky ze Zvolena a Banské Bystrice a další. Pro veřejnost je určen především sobotní program. Pokud akci nestihnete, příští týden se v podstatě opakuje u příležitosti pátých narozenin VLAKY.NET.

Pro železniční příznivce je ale připravena i celá řada dalších akcí.

Další informace: Kalendář železničních akcí

Aktualizace 11:12

Podle sdělení Českých drah je též posílena doprava a zavedeny zvláštní vlaky především pro cykloturisty u příležitosti akce Bílý kámen - návštěvního dne vojenského prostoru Libavá


karosa Poslat mail autorovi , Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 29.4.2009 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá) Slovensko (celé)


30.04.2009 (11:02)  
Ještě jedna extrémně pozdě došlá pozvánka na velmi zajímavou jízdu
http://www.zelpage.cz/jizda/20090501-hurvinek-v-szecseny-desiro-vo-filakove.html
registrovaný uživatel TTtrain  mail  
30.04.2009 (10:20)  
Myslím, že největší atrakcí začínajícího víkendu bude dnešní příjezd Orient expresu do Prahy Smíchova /cca 16 hod/ Vlak jede z Vídně přes Břeclav, Brno a Českou Třebovou.
29.04.2009 (18:46)  
Zdeněk Michl: Děkuji za info. Tušil jsem, že kolem toho budou zmatky už když se v lednu objevila zpráva, že tam pojede polská pára z Nysy. Na to jsem se dost těšil, ale zároveň ve mě hlodal červ pochybnosti, jak to dopadne, protože když je v něčem PKP tak je možné všechno a nic není jisté. No přijedu a uvidím. Mám tot tam hodně rád a tak když nic jiného, tak bude pěkný výlet.
29.04.2009 (15:42)  
to Woyta: já pravděpodobně fotit kolem DKNL a večer v Jaroměři. Přesun ale pěšky, jen večer z Jaráku odvoz mět budu.
29.04.2009 (14:31)  
Zdar, nemáte někdo info ohledně páry na otvírání lázeňské sezony v Jeseníku? Myslím tím hlavně jízdní řád. Kde a v kolik to pojede. Budu vděčný za info.
registrovaný uživatel Woyta  mail  
29.04.2009 (12:51)  
K akci 150. výročí tratě Pardubice - Liberec kdo z vás pojede fotit? ;) popřípadě jezdit podél tratě ( nemáte někdo volno v autě ?? ;) ( na benzín přidám )
registrovaný uživatel EC 174  mail  
29.04.2009 (12:37)  
Další akce, která se koná: tento pátek a o víkendu a také příští pátek a o příštím víkendu bude pro veřejnost otevřen a dokonce i osvětlen zrušený tunel v obci Slavíč (u Hranic na Moravě). Pěkná procházka k tunelu je z Lipníku nad Bečvou kolem Jezernických viaduktů.
29.04.2009 (10:35)  
Doporučuji spojit návštěvu zoo ve Dvoře Králové nad Labem s unikátní možností sjet do centra historickým vlakem místo běžného autobusu MHD. Info o jízdních řádech na plakátu k akci 150 let trati Pardubice - Liberec

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko