..: Aktualizace: U Paskova na Frýdecko-Místecku se srazily dva vlaky :..

Nehoda u Paskova, 16.2.2009, foto: Dennis HübschFrýdecko-Místecko - Mezi Paskovem a Vratimovem na Frýdecko-Místecku na jednokolejné trati, konkrétně u vjezdového návěstidla žst. Paskov od Vratimova, se v cca 9:10 čelně srazil Os 3101 z Kojetína do Ostravy s protijedoucím Os 3116 ve směru Ostrava - Frenštát pod Radhoštěm. Os 3116 (tažený lokomotivou 754.040) zastavil před návěstí "stůj" na vjezdovém návěstidle ŽST Paskov a druhý, vedený motorovým vozem 842.019, do něj rychlostí cca 40 km/h čelně narazil. Při nehodě bylo zraněno více než 40 osob včetně dvou zaměstnanců drah; k žádnému úmrtí nedošlo. Předpokládaná škoda na vozidlech činí 7,5 milionu Kč, škoda na železničním svršku byla předběžně odhadnuta v řádu tisíců korun.

"Motorový osobní vlak jedním podvozkem vykolejil," uvádí mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Dle záchranářů bylo na místě ošetřeno 23 osob, z nichž dva byly transportováni vrtulníkem a další byli rozvezeni do nemocnic v Ostravě a Frýdku-Místku. Celková bilance zraněných ale činí více než 40 (podle jiných zdrojů více než 50), protože řada z nich vyhledala ošetření individuálně. Mezi zraněnými je jeden ze strojvedoucích s poraněnou hlavou.

Mezi Vratimovem a Paskovem již byla zavedena náhradní autobusová doprava, provoz na trati 323 má být obnoven dnes v podvečerních nebo večerních hodinách. Podle našich informací byl vlak Os 3101 opožděn o 29 minut ze stanice Lískovec u Frýdku. Toto zpoždění nabral cestou z Kojetína pro opakované závady na jednom z vozů, ve Frýdlantu byl vůz vyřazen. Ve stanici Paskov měla tedy souprava čekat na mimořádné vykřižování s protijedoucím vlakem, což se ovšem nestalo a motorová souprava odjela ze železniční stanice ve směru na Vratimov, ačkoliv strojvedoucí musel podle prvních závěrů bezpečně vidět návěst, zakazující odjezd a čelně narazila do soupravy vlaku 3116, jenž zůstal stát asi 30 metrů před vjezdovým návěstidlem. Policie a Drážní inspekce již ohledávají místo nehody a zajišťují potřebné důkazy. "Na stanovení příčiny nehody je dosud brzy, s největší pravděpodobností k ní však došlo důsledkem selhání lidského činitele," konstatuje tiskové prohlášení Drážní inspekce.

Provoz byl obnoven téhož dne po 18. hodině, prvním vlakem, který místem nehody projel, je Os 3132 do Frenštátu pod Radhoštěm s odjezdem z Ostravy hl.n. v 17:45, který měl do Paskova přijet v 18:09.

Nehoda u Paskova, 16.2.2009, foto: Dennis Hübsch Nehoda u Paskova, 16.2.2009, foto: Dennis Hübsch Nehoda u Paskova, 16.2.2009, foto: Dennis Hübsch Nehoda u Paskova, 16.2.2009, foto: Dennis Hübsch

Zdroje: Idnes.cz, tisková zpráva ČD, Drážní inspekce ČR; fotografie: Dennis Hübsch


Redakce ŽelPage Poslat mail autorovi | 16.2.2009 (9:49)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4 5 ... 18      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel land 
27.03.2009 (17:57)  
taz : Vyznačujete se opravdu mimořádnou mírou nechápavosti. Představa je jednoduchá, skoro tak levná, jako u modelové železnice. Zelená - jedeme, červená - stop. Bez forem života na hnacím vozidle... A věřte nebo ne, na mém navýsost levném kolejišti to fugovalo překvapivě spolehlivě i bez horentních investic, a dokonce s velmi jednoduchou součástkovou základnou z NDR... A nemohu říct, že bych pozoroval v tomto systému soudruhy z NDR udělanou nějakou chybu...

A propos: Auta Lexus už sledují únavu a event. spánek řidiče velmi sofistikovaným způsobem podle pohybů očí. Vývojáři si nestěžují na složitost, cenu, nevyžadují mačkání čehokoliv každých 10 sekund... V případě registrování únavy řidiče systém vydá zvukové varování, a v případě jeho usnutí zbrzdí vůz pod rychlost, kdy osádce pasivní bezpečnost vozu zaručí přežití a vyhnutí se tak fatálním následkům!!! TOMU já říkám slušné zabezpečovací zařízení platícímu zákazníkovi. Opel (insignia tuším) přišel se systémem, který čte dopravní značení... Brzo budete k smíchu s neschopností zastavit soupravu se stovkou platících pasažérů u tyče s červeným světlem i silničnímu provozu.

A zákazníci čím dál víc budou přesedat z těch nepochopitelně nezabezpečených vlaků do aut. Přesně jak řekl diskutující pode mnou - díky názorům takových, jako jste Vy.
registrovaný uživatel taz 
23.02.2009 (6:13)  
josef novák, kvůli té červené asi není možné použít ten německý model a pořád zastavovat, ne?
Když návěstidlo minete, je vám prd platný, co na něm svítí, při lomu kolejnice dojde keztrátě kódu, VZ na to takto upozorní, ne?
Aniž bych chtěl zlehčovat práci strojvedoucích, výpravčí "řídí" podle velikosti stanice těch vlaků víc. Pokud vím, strojvedoucí múže řídit i několik lokomotiv, ale v čele jediného vlaku. Zřejmě je předpoklad, že výpravčí může udělat snáze chybu a je nepoměrně jednodušší vymyslet fungující zařízení traťové nebo staniční.
Na příkladech, které uvádíte, a které nijak nesouvisí s vlakovým zabezpečovačem, chcete dokázat co? Že ani relovka nebo elektromechanika nejsou zab. zař., protože "jdou obejít"?
Zajímalo by mne velice, jakou máte vy představu, jaký by šel udělat funkční a spolehlivý vlakový zabezpečovač.
22.02.2009 (17:55)  
Ad Taz:stalo se vám někdy na nekódované trati, že se vlivem činnosti přejezdového zab. zař. nebo vlivem jiných bludných proudů rozsvítila na opakovači červená?
Stalo se mi to častokrát-na nekodované trati jsou tyto návěsti nepodstatné-nic nenávěstí.

Nikdy jste neslyšel o tom, že ztráta kódu byla způsobena lomem kolejnice, která se projevila ztrátou kódu.
Při lomu kolejnice je ovlivněno spíše návěstidlo.Vlak jede podle rozhledu-musí zastavit před kolejovými vozidly.

Asi je nějaký předpoklad, že lokomotivu neřídí cvičená opice, ale kvalifikovaný a školený zaměstnanec,
Taktéž vlakovou cestu nestaví cvičená opice,ale kvalifikovaný a školený výpravčí.Proč má potom k ruce releovky,Esy a podobně.Vždyť by mu stačil telefon a odhláška.Jak je možné,že ten odpovědný zaměstnanec neviděl v Čerčanech panťák před dopravní kanceláří a postavil rychlíku průjezd po obsazené koleji?Jak je možné,že jiný zodpovědný výpravčí v Mohelnici postavil volno pro další vlak,aniž by dostal odhlášku?Protože lidi jsou omylní a zabezpečovací zařízení eliminuje tyto chyby.Je vidět,že na odpovědných místech v minulých 50.letech byli lidi s podobným smýšlením jako vy,kteří si myslí,že LS90 je "zabezpečovací zařízení".
registrovaný uživatel taz 
22.02.2009 (7:39)  
Chikatetsujin, dokáže toho dost ale v teoretické rovině to byla reakce, na tvrzení, že i LS 90 stojí za h.... aneumí nic. Chtěl jsem říct, že informací umí získat víc, zpracovat je musí jiné zařízení spolupracující se systémem řízení lokomotivy. Byla to čistě polemika o tom, jestli je LS90 stejně "hloupá" jako LS IV z padesátých let.
josef Novák, stalo se vám někdy na nekódované trati, že se vlivem činnosti přejezdového zab. zař. nebo vlivem jiných bludných proudů rozsvítila na opakovači červená? Nikdy jste neslyšel o tom, že ztráta kódu byla způsobena lomem kolejnice, která se projevila ztrátou kódu. Asi je nějaký předpoklad, že lokomotivu neřídí cvičená opice, ale kvalifikovaný a školený zaměstnanec, u něhož je očekávána vysoká míra zodpovědnosti, vzhledem k tomu, ke kolika nehodám dochází na železnici z důvodu chyby strojvedoucích, si myslím, že to tak je.
registrovaný uživatel SYN 
21.02.2009 (21:57)  
Pikehead: hm, tedy nejakou chvilku trvalo nez jsem si tu castku v hlave prezvykal, pres 10MKc ? Hoj, to by vskutku byl trosku problem. Overit to bude asi docela tezke co?

Pokud by se cena mobilni casti skutecne pohybovala v tomto radu pak ovsem odhaduju ze by to nebylo za nas vlastni vyrobek ale za nejaky vzorovy kousek ciziho vyrobce, pricemz znacnou cast nakladu by asi cinily certifikaty vsech zucastnenych zeleznic ne?

Proste si nejak nedovedu predstavit ze by se pozadovana funkcnost nedala dosahnout vlastni konstrukci za nizsi cenu, klidne i kdyby to znamenalo necertifikovany produkt pouzitelny pouze v ramci naseho statu. Ovsem otazka je jake by asi tak mohly byt naklady na vyvoj :(

Google mi nasel velmi zajimave PDFko od Svycaru ktere se vicemene presne zabyva otazkou ceny ECTS u nich. Jako zvlaste pozoruhodne shledavam ze ke konci roku 2007 udava SBB-CFF-FFS 533 lokomotiv a jednotek vybavenych mobilni casti ETCS.
Je fakt ze si vyslovne stezuji ze prumysl odhadoval puvodne cenu za mobilni cast okolo 128k Euro, a zatim (v dobe psani toho dokumentu - zda se r. 2006) byla cena udajne 640k Euro. Navic jsou zminovany jednorazove naklady na implementaci v radu 3-10M Euro coz udajne predstavuje problem zvlaste pro male dopravce...
Hm tak v takovemto pripade bych celkem chapal ze se ceka az se system vice rozsiri doufaje v pokles cen. Nicmene omezeny zkusebni provoz by stale vypadal smysluplne.
Nesezenete nekdo nejake novejsi info, aktualnejsi ceny?

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/tran20060124_10_weibel_pres_/tran20060124_10_weibel_pres_en.pdf
21.02.2009 (14:45)  
Pikehead: Mno já bych si samozřejmě netroufal tvrdit, že to bude levná záležitost, ale když už stavíme stovky km koridorů, tak alespoň tam už by něco konečně mohlo fungovat, když se tam jezdí poměrně vysokými rychlostmi. Ještě že musíme plnit závazky EU o interoperabilitě, tak se snad strojvedoucí ETCS dočkají (ještě jsem zvědav na jakém počtu HV) alespoň na koridorech.

Přejezdy jsou samozřejmě další kategorie, ale to se holt musí řešit současně. Nelze říct 40 let budeme postupně instalovat ESA 11, pak 30 let přejezdy a pak tak 40 vlakové zabezpečovače. Prostě hlavní tratě by měly být zabezpečené na top úrovni (tedy ZZ 3. kategorie + VZ dnes asi nejlépe ETCS/ERTMS), tím se VZ dostane na hnací vozidla, pak bude jednodušší jej přidávat i na vedlejší tratě a nakonec by se dostalo i na tratě lokálního významu (třeba jen v jednodušší formě - asi nejlépe ECTS LC).
21.02.2009 (9:56)  
SYN: Uplne podrobne s ETCS seznamen nejsem, ale mam z toho ten pocit, ze ETCS byl navrzen jako "jaderna elektrarna" - maximalisticky, robustni system (vedle aspektu technickych mejte na pameti i pohled dodavatelsky - cim slozitejsi, tim drazsi-znam toto dobre z oboru, kde pracuju...). V dusledku toho je ETCS kurevsky drahy: kdesi jsem zachytil informaci o tom, ze mobilni cast ma stat nad deset milionu.

Vyvinout chytrejsi narodni mobilni nadstavbu nad stavajicim systemem prenosu navesti (pripadne ji doplnit o mikrovlnnou komunikaci ala chytry MIB/ETCS balise) by se zrejme dalo i v rezii AZD, ale v 90. letech to nikoho nenapadlo... :( je ale mozne, ze prostor pro podobny system stale je na vedlejsich tratich.
21.02.2009 (9:46)  
Chikatesujin: Ja s Vami souhlasim, ze by bylo dobre to mit, ale vy se mnou musite souhlasit, ze existuje i rovina ekonomicka, tj. porovnani prinosu s vydanim omezenych zdroju. Kdyz se podivate na priciny nehod, (ktere me napadaji), tak by chytrejsi mobilni cast VZ:
a) nepomohla tady: Krouna, Vranany, Studenka, Moravany, Bruntal (listi)
b) zrejme by pomohla (pokud by stacila brzdna vzdalenost): Karanice, Kropacova Vrutice, Senohraby, vykolejeni 943 v Opave a tahle nehoda.
c) U pripadu typu Nova Vcelnice, Sudomerice, Prachatice by stacilo mit aspon navestidla a kolejove obvody.
d) asi nepomohla vyresit nejcastejsi pricinu nehod - kolize na prejezdech.

Pokud se podivate na skupinu a) a porovnate jeji dopady (umrti, skody) se skupinou d) (50 mrtvych rocne), opet jsme, zda se mi, s prioritami jinde. Ale je to jen laicky pohled...
21.02.2009 (9:16)  
SYN: Příprava ETCS se protáhla díky dojednávání standardů, ale ověřovací provoz v rámci pilotního projektu už běží.
registrovaný uživatel SYN 
20.02.2009 (22:02)  
Pikehead: ne ze bych uplne nesouhlasil ale neni to nahodou tak ze i socialisticke hospodarstvi okolo roku 1989 usoudilo ze je nacase vlakovy zabezpecovac zlepsit a pripravovalo se nasazeni bodoveho prenosu povolene rychlosti? Pak jsme se stali ponekud otevrenejsi, vznikl celoevropsky standart (ETCS/ETRMS) a (relativne spravne) se usoudilo ze bude asi vhodnejsi se pripojit k otevrenemu standartu. Trochu problem je v tom ze po dalsich 20 letech (no sakra, ono to leti) je z hlediska praktickeho zatim nulova zmena, jsme stale tam co predtim, s vyjimkou pripravovaneho velmi omezeneho zkusebniho provozu.

A tak se ptam, je tu nejaky zasadni problem s mezinarodnim standarten, neni schopen provozu? Nebo je jeste problem s implementaci v nasich podminkach? Nebo se ceka jestli se neobjevi jeste novejsi lepsi system? To by se ovsem mohlo cekat vecne, vzdy bude neco novejsiho.

Minimalne zkusebni provoz uz tu mel nekolik let probihat, ne ze se na nej chystame. Ten nemuze byt tak horentne drahy, a na aktualne rekonstruovanych hlavnich tratich doufam nikoho nenapadlo stacionarni cast systemu neosazovat? Jestli jo tak je to mrhani prostredky aby se to delalo nadvakrat!
  1 2 3 4 5 ... 18      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko