..: Německé dráhy čelí obvinění z špionáže svých zaměstnanců :..

Koncernova centrala DB, DB, foto: Deutsche BahnBerlín - Vedení Deutsche Bahn potvrdilo, že nechávalo kontrolovat osobní informace u více než 173 000 zaměstnanců a jejich rodiných příslušníků bez jejich vědomí. Dráhy s pomocí externí agentury porovnávaly především čísla bankovních kont s informacemi více než 80000 externích dodavatelů. U přibližně 300 zaměstanců se objevili nesrovnalosti a přibližně okolo 100 zaměstnanců čelí podezření z korupce. Podobná plošná špionáž vlastních zaměstnanců bez přímého podezření ovšem nenachází moc pochopení u spolkových i zemských ochránců osobních dat ani u odborových organizací.

Problematická je především informační politika drah. Poté, co se v magazínu Stern objevily první informace, dráhy mluvily jen o přibližně 1 000 zaměstnancích ve vedoucích pozicích. Teprve pod tíhou nových informací přiznaly plný rozsah této akce, kterou pojmenovaly "Babylon". Drahám nyní hrozí za nepravdivé a neúplné informovaní spolkového úřadu pro ochranu osobních údajů nejméně dvě pokuty po 250 000 €. Pochopení pro dráhy nemají ani němečtí politici napříč politickým spektrem. Kritizují především, že snaha o boj proti korupci neospravedlňuje takovouto míru porušení ochrany osobních údajů. Deutsche Bahn nicméně nejsou první velkou firmou v Německu, která má problémy s ochranou osobních údajů. Obchodní řetězec Lidl se například instalací tajných kamer snažil zabránit krádežím zboží svými zaměstnanci, Deutsche Telekom se pak snažil zjistit, kdo vynáší interní informace novinářům tím, že kontroloval spojovací data především mobilních telefonů. Vláda se nyní chystá výrazně zpřísnit zákon o ochraně osobních údajů i sankce za jeho porušení.

zdroj: Spiegel


ANKU | 30.1.2009 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Legislativa

Další z regionu Německo


registrovaný uživatel stoupa  mail  
03.02.2009 (17:27)  
Muj osobni nazor je, ze nesouhlasím s "prolomením" bankovního tajemství, jakoz i mlcenlivosti u advokátu, auditoru a danovych poradcu. Todle je vskutku jiná forma spionomanie.

Zastavam nazor, ze "co neni zakázáno, je povoleno".
registrovaný uživatel M 
31.01.2009 (1:10)  
MZ - aha, takze kdyz k vam nabehnou zitra rano rozvedcici na domovni prohlidku (bez konkretniho duvodu, proste jen tak, jestli neco nenajdou), tak je prijmete s usmevem, protoze vlastne "nemate se ceho bat"...

Takhle nejak to bylo za statni bezpecnosti? No, vlastne co by u vas delali, mozna max na kafe:-)

Dale Cooper - ne, on se narodil do vyborne doby. Ale pred 20 rokama se mu to castecne zvrhlo. Ne ze by si pohorsil (tipuju ze cestovat mohl MZ i driv), ale uz to, z jeho pohledu, neni ono...
30.01.2009 (21:38)  
Miroslav Zikmund: Co to je za žvást? To jako má někdo právo šťourat do toho do čeho mu nic není? Vy jste se člověče narodil do špatné doby; ideální by pro Vás byla padesátá léta neb normalizace.
registrovaný uživatel Roger 
30.01.2009 (13:29)  
MZ: To jsou... s prominutím bláboly. "Kdo nic neudělal, nemá se čeho bát" je nesmysl - LZPS dává právo na soukromí, a podle toho je třeba se k lidem taky chovat. Ne že kdokoliv bude beztrestně špiclovat, koho se mu zlíbí.
Nemám dost informací o tomhle konkrétním případě, abych ho mohl přesně posoudit, nicmene vy si taky s konkrétností a korektnosti hlavu moc nelámete, takže to berte obecně.
30.01.2009 (12:40)  
Kdo nepáchá nepravosti nejen vůči svému zaměstnavateli se nemá čeho bát. Na spoustu lumpáren se přijde pouze náhodou při systémových kontrolách, kdy se pracuje způsobem "padni komu padni". Drobné myšky totiž spoléhají na to, že jsou považovány za neškodné tvorečky a nikdo si jich při páchání nekalostí nevšimne.
registrovaný uživatel EC 174  mail  
30.01.2009 (12:31)  
Tak rozsáhlá špionáž zaměstnanců, navíc bez konkrétního podezření, je skutečně zarážející.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko