..: Tipy na výlet - měsíc září :..

433.002, Brumov, foto: Petr Borženský Česká republika(Aktualizováno 31. srpna 16.15) Léto se krátí a prázdniny, které se nesly ve znamení dní příjemných i smutných, deštivých i slunečných, se s námi definitivně loučí. Blíží se podzim, opěvované roční období plné pestrých barev. Děti usednou do školních lavic, aby se opět přiučily něčemu novému. Přinášíme vám souhrn vybraných železničních akcí, jejichž kompletní přehled naleznete také v našem kalendáři výletních a zájmových akcí. Druhý zářijový víkend vyjede na trať legendárního Posázavského Pacifiku parní vlak a Ostravsko bude oslavovat Den Radegastu. O týden později se uskuteční zvláštní jízdy při příležitosti významných jubileí dvou českých tratí. Konec měsíce tradičně znamená oslavy Dne železnice, při kterých si na své přijdou milovníci železnice snad všech věkových kategorií.

Pravidelný provoz na Čiernohronské železnici »

Parní lokomotiva U45.903 na Čiernohronskej železnici, foto: Zdeněk Šnajdr Čiernohronská železnica provozuje turistickou dopravu na pozůstatcích nejrozsáhlejší lesní dráhy na Slovensku. Provoz na ní byl zahájen již před více než sto lety a díky dobrovolníkům trvá dodnes. Ve dnech 1. – 15. září se nejen železničním fanouškům naskýtá příležitost svézt se pravidelnými vlaky v úseku Čierny Balog – Vydrovo skanzen. V Čiernom Balogu bude otevřeno muzeum lesní železnice. Dolina Vydrovo pak vybízí k návštěvě atraktivního lesnického skanzenu s několika prohlídkovými okruhy. Podrobné informace o jízdním řádu a také možnostech objednání vlastního vlakového spoje najdete na internetových stránkách sdružení. Nech to para tlačí!

Grand Prix Zvolen 2010 »

Parní lokomotiva 477.043 Papoušek, foto: Dvorak J Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen ve spolupráci se Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK), Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia (ZSCS) a Železničnými opravovňami a strojárňami (ŽOS) Zvolen pořádá o víkendu 11. – 12. září již dvanáctý ročník tradičních závodů parních lokomotiv. Akce začne v sobotu, kdy se v 10 hodin představí motorové lokomotivy a vozy, které prošly rekonstrukcí. V neděli bude ve stanici Dobrá Niva vystaven pancéřový vlak. Na návštěvníky čeká bohatý program, dva dny plné nezapomenutelných zážitků a samozřejmostí je například občerstvení. V čele vlaků se představí mimo jiných také parní lokomotivy 498.104 a 477.043.

Oslavanské historické slavnosti »

433.001 u Čížova, foto: Topič O víkendu 11. – 12. září se v Oslavanech u Brna uskuteční tradiční historické slavnosti. Slavnostní zahájení se za účasti zastupitelů města, oficiálních hostů a zástupců partnerských měst uskuteční v sobotu v zámeckém parku. Pro všechny návštěvníky bude připraven bohatý program – šermířské ukázky, taneční zábava, ukázka dovedností koní, tržiště lidových řemesel, večerní ohňová show a spousta dalšího. Při této příležitosti vypraví České dráhy zvláštní parní vlak, v jehož čele pojede parní lokomotiva 433.001. Odjezd z brněnského hlavního nádraží je stanoven na 9.08, na místo konání slavností pak dorazí o hodinu později. Po více než hodinovém pobytu se vydá do Moravského Krumlova a zpět. Následující den bude věnován především (cyklo)turistice.

Svatováclavské slavnosti v Dobříši »

464.102, foto: Chary Při příležitosti konání 19. ročníku mezinárodního festivalu duchovního umění Svatováclavské slavnosti v Dobříši vyjede 11. září zvláštní vlak s parní lokomotivou 464.102, známou pod přezdívkou Ušatá. Odjezd z branického nádraží je naplánován na 10.45, do Dobříše vlak dorazí čtyřiadvacet minut po dvanácté. Po třech hodinách pobytu se vlak vydá do nedaleké Malé Hraštice a zpět. Do Prahy přijede krátce po sedmnácté hodině. Pokud vás slavnosti nijak neoslovily, můžete vyrazit například do Jílového u Prahy. Ve zdejším regionálním muzeu, které je mimo jiné specializovaným muzeem na těžbu zlata v České republice, probíhá až do 31. října výstava ke stodesátému výročí otevření úseku Skochovice – Jílové u Prahy. Expozice se rozkládá ve dvou rozsáhlých sálech.

Jízdní řád zvláštního parního vlaku
10.45Praha – Braník17.08
11.01Praha – Zbraslav|
11.10Vrané nad Vltavou|
11.18Měchenice16.43
11.42Čísovice16.25
11.55Mníšek pod Brdy16.16
12.09Malá Hraštice15.59
12.24Dobříš15.35
14.00Dobříš14.44
14.16Malá Hraštice14.30

Model–víkend v Lužné u Rakovníka »

749.240 na modelovém kolejišti, foto: Bertovec Počátky železničního modelářství se datují až do 19. století, kdy však byly modely výsadou spíše majetnějších vrstev. Používaly se rozchody větších velikostí. Největšího rozkvětu se však české modelářství dočkalo až v posledních desetiletích. Modely začaly být cenově dosažitelné a celkově dostupnější, než dříve. Nyní se těší zájmu takřka všech věkových skupin. Železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka hostí o víkendu 11. – 12. září tradiční rozsáhlou výstavu železničních modelů nejrůznějších velikostí. Ve stejný den bude z Lužné do Řevničova, Krupé a Rakovníka vypraveno několik zvláštních parních vlaků v čele s parní lokomotivou 434.1100, a v provozu bude také legendární vůz Komarek M124.001.

Den Radegastu »

Parní lokomotiva 433.002 Matěj, foto: piitr Den nejoblíbenějšího moravského piva – Radegastu – se uskuteční v sobotu 11. září v Nošovicích. Letošní ročník se navíc nese ve znamení čtyřicátého výročí zdejšího pivovaru, u jehož příležitosti bude otevřeno nové návštěvnické centrum. Jeho součástí je expozice o historii pivovaru, kinosál a prodejna disponující širokou nabídkou předmětů z originální kolekce Radegast. Program proběhne na čtyřech scénách, představí se Buty, Mňága a Žďorp, Věra Špinarová a mnoho dalších. Na kmenové návsi si budete moci poslechnout Pavla Dobeše nebo Heidi Janků a zasoutěžit o velkou hostinu pro sebe a své přátele. Klub přátel železniční dopravy Ostrava vypraví na trase (Ostrava –) Frýdek–Místek – Nošovice několik zvláštních parních vlaků. V čele vlaků z Ostravy bude parní lokomotiva 534.0432, soupravu z Frýdku–Místu poveze lokomotiva 433.002. Jízda bude zakončena na místní vlečce do pivovaru a vlak se později vydá zpět.

Historickým vlakem na Mělnické vinobraní »

M240.056, foto: paolo3 Ve dnech 17. – 19. září se uskuteční Mělnické vinobraní, tradiční třídenní slavnost vinařů. Bohatý program plný zábavy je pro všechny návštěvníky připraven na třech scénách – hlavní, folk a country a historické. Zahájení se uskuteční ve čtrnáct hodin v pátek 17. září na hlavní scéně – náměstí Míru, kde se odehraje celý první den. Provede vás jím známý pražský moderátor a mělnický rodák Jaromír Tůma. Během tří dní vystoupí například Petr Kolář, Turbo, Kamil Střihavka, Michal David a další. Železniční společnost Tanvald při této příležitosti vypraví zvláštní sobotní vlak na trase Tanvald – Mělník a zpět s dvojicí historických motorových vozů M240.0 zvaných Singrovka.

Významná jubilea dvou českých tratí

M131.1081, foto: karloslt Trať Nezamyslice – Šternberk oslaví v sobotu 18. září 140 let od zahájení pravidelného provozu. České dráhy proto připravily jízdu zvláštního parního vlaku v čele s parní lokomotivou 534.0432. Mezi Šumperkem a Olomoucí bude jezdit motorový vůz M131.1. Během pobytu parního vlaku ve stanici Šternberk vystoupí městský dechový orchestr, mažoretky a bude zajištěno občerstvení či prodej upomínkových předmětů. Oslavy 110 let UTD Česká Lípa – Liberec proběhnou o víkendu 18. – 19. září. Pořadatelem je Společnost železniční výtopna Jaroměř, v čele vlaků se objeví lokomotivy 310.0134, 475.179 a motorový vůz M 131.1081 MBŽS.

Den železnice

CityElefant Den železnice bývá často označován za jakýsi svátek všech železničních nadšenců. Každoročně připadá na 25. září a ani letos tomu není jinak. Slaví se od roku 1825 na počest průkopníka železnic George Stephensona. České dráhy i letos připravily pro všechny návštěvníky bohatý program a to hned v několika krajích, z nichž několik namátkou vybereme a přiblížíme vám jejich program. Národní den železnice se uskuteční v Olomouci, slavit se bude ale i na mnoha dalších místech České republiky. Nejvýraznějším místem je pak Praha, kde bude uspořádáno několik vyhlídkových jízd v okolí Prahy a na Most Inteligence vyjede elektrická jednotka řady 471 CityElefant. V Praze–Braníku pak proběhne výstava historických i současných lokomotiv a vozů JLV, motorový vůz řady 854 vás zaveze na pražské Odstavné nádraží jih (ONJ).

Olomouc — Národní den železnice odstartuje na olomouckém hlavním nádraží v deset hodin. K vidění budou nejen symboly každodenního provozu – Pendolino, CityElefant nebo RegioNova, ale také salónní vůz prezidenta T. G. Masaryka a Františka Ferdinada d’Este. Připraven bude velmi bohatý doprovodný program. Nejen děti se tak mohou těšit na kinematovlak, divadlo, Vláček–Hráček, různé soutěže, modelářský vagón či oblíbeného maskota Elfíka. Program bude rozvržen do tří okruhů – Svět historie, Svět změny a Svět zábavy.

Zastávka u Brna — Zvláštní parní vlak bude vypraven z Brna do Zastávky u Brna, kde na vás bude čekat připravený doprovodný program. Součástí budou jízdy parní lokomotivy po nádraží, soutěže pro děti, skákací hrad a trampolína, výstava Mikroregionu Kahan a další. Otevřeno bude také Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově, kam vás zdarma dopraví autobus.

Hradec Králové — V Královéhradeckém kraji si můžete vybrat hned z několika míst, kde oslavíte Den železnice. V sobotu 11. září (!) budou vypraveny zvláštní spěšné vlaky na trase Hradec Králové – Jaroměř – Kuks – Dvůr Králové nad Labem a zpět. V poslední zmíněné železniční stanici na děti čeká rozsáhlý program: kreslení pro děti, kvízy, soutěže, karaoke, vystoupení hudební skupiny Drezína z hradecké ZUŠ Na Střezině a další. Po předložení jízdenky na zvláštní parní vlak vám bude uznána 30 % sleva na vstupném do místní ZOO, kam vás přepraví bezplatný autobus a se slevou můžete navštívit také Železniční muzeum Jaroměř.

Česká Třebová — Zde vás čekají jízdy parního vlaku mezi depem kolejových vozidel a železniční stanicí, prohlídky pracovišť řízení provozu stanice, výstava lokomotiv, nehodové a požární techniky a modelových kolejišť. V neposlední řadě se pak jedná o jízdy na historické drezíně a elektrické lokomotivě řady 111. V provozu bude také průmyslová lokomotiva BN 60.

Na závěr připomeňme věc málo známou, schovanou v článku 308 předpisu TR 10, která se vám při cestách za akcemi na Den železnice může hodit: "Poslední sobotu v září může příslušnou jízdenku SoNe+ ve vlacích ČD použít maximálně pět spolucestujících bez ohledu na věk."

Bližší informace a jízdní řád u většiny akcí bohužel ještě nejsou zveřejněny, budeme vás proto informovat v průběhu měsíce.

Nejen tyto zářijové, ale i spoustu dalších zajímavých akcí můžete najít v kalendáři akcí, který spravuje skupina dobrovolníků portálu ŽelPage. Organizátor akce si vyhrazuje právo na změnu jízdního řádu a proto se zde uvedené údaje nemusí shodovat se skutečností. Budeme rádi, pokud nám tuto skutečnost včas oznámíte. V takovém případě kontaktujte autora článku.

Zdroj: ŽelPage, Jan Štefek, ČHŽ, Infoportál Oslavany, Svatováclavské slavnosti, Parní jízdy, Železniční muzeum ČD, Radegast, Mělnické vinobraní, Železniční společnost Tanvald, Společnost železniční výtopna Jaroměř, Klub historickej techniky Zvolen


Dominik Jaroš | 31.8.2010 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Jízdní řád

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
13.09.2010 (12:11)  
Děkuji za tip na výlet. vyarzili jsme na nakonec jen na jednodenní výlet právě tím speciálním vlakem. Moc se nám líbilo. Nevíte o něčem podobným ještě v průběhu září, října? Rád bych si jízdu v něčem podopbném zopakoval. Děkuji
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
10.09.2010 (9:11)  
INFO PRO VLAKFOTIČE: Pokud by se někdo vyskytoval na jihu, zítra je vypraven zvláštní vlak na vinobraní do Mikulova, po koridoru přes Břeclav. Složení - na 99% 750.143 + 7x Bdmtee. Odjezd z Brna v 9:40.
06.09.2010 (13:21)  
Ahoj, o vékendu bych chtěl vzít děcka na 2 denní výlet vlakem po krásách Jihořeskího kraje. Můzete mi někdo doporucit kam se podívat? a popř. take tipy na penziony. Děkuju moc.
02.09.2010 (22:17)  
Josef Petrák:
Tak to máte fajn .. co se týče fotografie tak existuje cca deset deníků které se předhánějí v tom kdo o které novince bude informovat dříve a chraň Tě ruka páně že od nich obšlehneš tabulku se specifikacemi, nebo si půjčíš nějakou fotku, kterou stejně ukradli z dpreview ...
02.09.2010 (14:47)  
Tomáši) My i vlaky.net máme sebe navzájem mezi logy partnerů, ale budiž. Mně se ale slovo konkurence prostě z principu příčí, protože zrovna v doméně zájmových webů o železnici mi přijde konkurence zbytečná. Spoluprací se dá dosáhnout více – ostatně, proč třeba mít více katalogů, když můžeme spolupracovat na plnění a informace si pak každý na web vyvěsit dle libosti a ve svém stylu, že...
02.09.2010 (11:40)  
Josef Petrák: Jaký zase konkurenční web? Pokud vím, vlaky.net není naše konkurence, ale náš partner! A vůbec, proč sem nedáš odkaz rovnou?

Promiň, to jsem netušil :-)
31.08.2010 (21:29)  
4.9 jede naposledy 423.0145 po lokálce Hněvčeves-Smiřice. V Račicích n.Tr. je plánováno večerní promítání filmu Andělé na kolejích, který zde byl natočen.
11. a 12.9. bude zřejmě 423.0145 v provozu mezi Libercem a Tanvaldem.Více bude na www.zubacka.cz
11.9. jistě nepojede parní vlak Hradec Králové-Kuks-Dvůr. Všechny zvláštní Sp vlaky mají být vedeny ČD 854+954. Má však jezdit 464.008 mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.
18.a19.9. oslavy Liberec-Česká Lípa budou v obsazení 423.0145+310.0134.
2.101. pojedou poslední parní vlaky žel. muzea v Jaroměři v trase Hradec Králové-Kuks (Svatohubertské slavnosti)-Dvůr Králové n.L.
B.Š.
31.08.2010 (17:25)  
Tak ten web www.denzeleznice.cz spustili o den dřív. Už to maká. Ale stejně nic moc...
31.08.2010 (17:11)  
Tomáš Vrabec) Jaký zase konkurenční web? Pokud vím, vlaky.net není naše konkurence, ale náš partner! A vůbec, proč sem nedáš odkaz rovnou?

http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/003668-4-TT-Vikend-Horky-2010.asp
31.08.2010 (17:02)  
Vím že to není v ČR, ale ve slovenské Horce u Žiliny což je za humny se bude nyní konat TT víkend ... více konkurenční web
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko