..: Na pražském hlavním nádraží v noci hořelo :..

Praha - V areálu pražského hlavního nádraží v prostorách bývalé výtopny vypukl během úterní noci před 23:00 požár. Plameny zcela zničily památkově chráněnou budovu bývalého skladu a jeden zaparkovaný automobil, další dvě vozidla a střechu vedlejší budovy oheň poničil. Oheň byl pravděpodobně založen úmyslně. Při požáru se nikdo nezranil, škoda na majetku dosáhla 1,5 milionu korun. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly nebyl provoz na nádraží nijak omezen.

K zásahu se sjelo velké množství zásahových jednotek. "Když jsme dorazili na místo, šlehaly z budovy dvacetimetrové plameny. Sloup dýmu byl viditelný na velkou dálku," sdělil k případu dispečer pražských hasičů. Požár hasiči lokalizovali po čtyřiceti minutách. Kvůli důvodnému podezření, že se v budově zdržoval bezdomovec, trosky důkladně prohledali. "V zadní místnosti jsme našli části matrací a lůžek, žádné tělo tu ale nebylo," doplnil dispečer.

zdroj: iDnes.cz


NIcKON Poslat mail autorovi | 27.8.2008 (10:28)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Praha


  1 2      Zpráv na stránku:   
27.08.2008 (20:55)  
Tak jsem byl obhlídnout místo činu a kotelnu střežili policisté. Feťáci byli o pár metrů výše v křoví pod Italskou - asi přišli o bejvák. Musím ale dodat, že tam před pár měsíci byl klídek a žádní podobní týpci. A pár typků se hrabalo v popelnicích přímo u spáleniště.
Oni ale bezdáči a feťáci jsou dnes chráněnější než ty památky, takže je to ok :-(
27.08.2008 (18:51)  
V jakých prostorách bývalé výtopny ? Bývalá výtopna byla zhruba tam, kde se dnes nachází "provozní budova", vedle někdejšího stanoviště výpravčího a výhybkářů "Sakrabonka", včetně "příručních skladů". Z depa tam nezbylo vůbec nic.

Tyhle objekty patřily žst. Praha hlavní nádraží (Nositel Řádu práce) a byla tam "hospodářská správa", tedy sklady materiálu. Chodily se tam fasovat osobní ochranné pracovní pomůcky, mýdlo, ručníky, uniformy apod.
27.08.2008 (17:49)  
Trochu nesouhlas. Dávám k dispozici foto oné "chráněné památky"

http://sosnov.ini.cz/draha/sklad.JPG

Shořela právě ta její nejcennější "obytná část". Foto bylo pořízeno 8.5.2006 a obydlí bylo tehda obydleno celoročně. Za povšimnutí stojí dobový nábytek, křesla, skříně umyvadla i prosté ohniště. Nechybí ani toaletní skříňka se zrcadlem. I toto patřilo ano bohužel už patřilo ke koloritu pražského hlavního nádraží tak dobře pozorovatelného z mezistátních expresů odjíždějících ze 7.nástupiště. Pokrok se ale nedá zastavit.

První část skladiště shořela při mnohem rozsáhlejším požáru pár let před tím (kolem roku 2000?) a příčina - prý feťáci při kouření.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
27.08.2008 (16:54)  
Já poprosím vážené kolegy, aby zdejší komentáře nechali železniční tématice. Téma "památkáři" jsme už s NIcKONem překlopili do vzkazů.
27.08.2008 (16:48)  
souhlas s vladem a ažetdakem nejvic me ser... že ty pamatkaře platíme my všichni
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
27.08.2008 (15:46)  
Vlad: To je účelová argumentace. Požární čidla klasicistního tvaru je krásná absurdita, ale musíte si uvědomit, že v okamžiku, kdy zrušíte památkáře, můžete rovnou na celé historické centrum rozvěsit cedulky "Zde si můžou developeři dělat, co chtějí, už brzy tu místo krásného secesního činžáku bude stát dvacetipatrová sklobetonová kancelářská budova, čnějící padesát metrů nad okolní zástavbu." Zkuste se odpoutat od svého konkrétního problému a zkuste se na to podívat globálně. Když jste se rozhodl investovat do nemovitosti v památkové zóně, bude vás to holt stát peníze navíc. Jenže tím se zachovává historický ráz města, pokud Vám tenhle pojem něco říká.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
27.08.2008 (15:39)  
(OT) NIcKON: Jako stavař si s památkáři užívám dost často. A občas se nestačím divit. (V klasicistní památkově chráněné budově, kde se mění požární čidla za jiný typ, dělají místní šetření. Na požární čidla klasicistního tvaru jsem zatím nenarazil.)
Památkářům je jedno, že se památkově chráněné budovy rozpadají. Ale jakmile se rozhodnete něco opravit, vytasí se se seznamem, co nesmíte, co musíte opravit do původního stavu... Že to výrazně prodražuje Vaši stavbu, to je nezajímá, oni Vám na to nepřidají ani korunu...
Připojil bych se k Ážetďákovi a takovou instituci bych zrušil (ať se starají o památky v majetku státu - vždyť je nemají ani pořádně zabezpečené...) Šikovný investor s dobrým architektem si s rekonstrukcí historické budovy umí poradit i bez nich. (Ještě že nebyli dříve - nepovolili by žádnou přestavbu gotického kostela na barokní...)
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
27.08.2008 (14:41)  
Ážetďák: Teď jste zcela názorně předvedl myšlení lidí, prosazující si svoje s nedostatečnou úctou ke kulturním hodnotám, kvůli nimž je třeba důslednou památkovou ochranu nezanedbávat. Jinak by už všechny činžáky v historických zónách měst měly dávno omlácenou fasádu, "nádherná" plastová okna a pestrobarevné omítky. Oni totiž kolemjdoucí koukají i na ty baráky, kde se "jen" bydlí a vyrábí, víme? A že je destrukce "jediným řešením", jsme už mimo vinohradského pivovaru viděli i U Myšáka a několika dalších objektů. Schválně se někdy zaskočte podívat, co za "nádheru" teď stojí ve Vodičkově.
27.08.2008 (14:14)  
Památkově chráněná troska! Ono domlouvat se s památkáři je leckdy kapitola sama pro sebe, takže oheň je leckdy jediným řešením. Máme dům z roku 1932: Památkově chráněný sice nikdy nebyl, ale měli jste vidět blbce na stavebním odboru, jak řádili, když jsme se zmínili o výměně totálně zničených dřevěných oken za plastová! Ono je něco jiného chránit nějakou památku, která se používá pouze k ukazování turistům a dům, ve kterém se má bydlet, nebo provozovat nějaká výroba.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko