..: České dráhy s SMS jízdenkami už nepočítají :..

Ilustrační obrázekPraha - Na počátku tohoto roku České dráhy uvažovaly o připojení se k projektu SMS jízdenek pražského MHD. Jeho případným uvedením do praxe by bylo možné přes SMS zprávu zakoupit i jízdenku na vlak, s platností na území celého hlavního města. Po půl roce však dráhy došly k závěru, že tato novinka by výrazně zpomalila kontrolu cestujících a proto nebude aplikována v praxi.

„Průvodčí by měl zkontrolovat jízdenky všem cestujícím ve vlaku, ale často na to má krátký čas. Pokud by se zdržel při kontrole SMS jízdenek, nestihl by toho tolik, jako nyní. Navíc má i jiné povinnosti, například dává pokyny strojvedoucímu,“ vysvětluje mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Jako další argument dráhy uvedly nutnost vybavit každého průvodčího nákladným zařízením. Navíc, Filip Drápal ze společnosti Ropid připomíná, že metropole je řešená na různá pásma, ve kterých jsou rozdílné ceny. Zatím nikdo nevymyslel, jak by se toto vyřešilo. Cena by musela být trochu větší, než je u současných lístků a takovou ztrátu pro město si nemůžeme dovolit.

Ilustrační obrázek Cena SMS jízdenky je přitom stejná jako u klasické papírové, cestující za ni zaplatí 26 korun. Stačí zaslat SMS ve tvaru DPT a operátor Vám do 2 minut zašle na mobil zprávu s platností dokladu a kódem. Až poté by měl cestují nastoupit do vozu MHD. SMS jízdenka platí 90 minut (papírová jen 75 minut), zase ale neplatí ve vlacích a v příměstských autobusových linkách číselné řady 300 (a to ani v Praze v tzv. pásmech B a 0). Pomocí textové zprávy si lze koupit pouze základní přestupní jízdenku. V Praze cestující odešlou až 20 000 SMS zpráv denně, což představuje roční obrat téměř 200 milionů korun.

Další službu, kterou budou moci od srpna občané Prahy, kteří cestují MHD využívat je on-line kalkulačka, která vypočítá, zda se Vám vyplatí kupovat jednorázové jízdné nebo si pořídit "tramvajenku". Motoristé si zase budou moci vypočítat, zda bude jejich cesta nákladnější vozem či MHD. Pro pražský dopravní podnik tuto službu provozuje firma Crowsnest a technicky zaštiťuje společnost Erika. Po úspěchu v Praze už Erika technicky zaštiťuje i SMS jízdenky v Ústí nad Labem.

Zdroj: Pražský deník


Adys Poslat mail autorovi | 28.7.2008 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Mato 
28.07.2008 (11:49)  
babilon: myslím, že v tomto případě si provozovatel služby nebere nic z SMSky, ale má podepsánu rámcovou smlouvu s dopravcem. Cena papírové jízdenky odpovídá ceně SMS jízdenky.
28.07.2008 (11:17)  
CzechDave: Pominu-li problém s kontrolou, je tady i problém s tou SMSkou. Cena za odeslanou SMSku na konkrétní číslo je fixní (je to poslední dvojčíslí tel. čísla), takže každá jízdenka by se posílala na jiné číslo. Navíc je to poměrně drahá sranda - část si vezme operátor, část provozovatel služby, a část dokonce stát ve formě zvýšené sazby DPH (platíte totiž za telefonní službu, nikoliv za dopravu).
registrovaný uživatel Mates 
28.07.2008 (10:24)  
2CzechDave: popka asi nema online spojeni se serverem jizdenku generujici, tak jak si overit jinak platnost ? a tusim ze maxmalni cena co lze ze sms vymackat nepresahuje stovku
dopisovatel nebo člen ŽP CzechDave  mail  
28.07.2008 (10:05)  
Co ale brání zavést ČD prodej SMS jízdenek u osobních a rychlíkových spojů na území ČR? Cestující by tak vedle e-shopu ČD dostali do ruky další nástroj, jak si rychle a jednoduše koupit jízdenku. Pravda, cestující by musel do DMD naklepat start a cíl podle nějakých pravidel, což by mohl být pro některé lidi problém. Ale proč si v tomto ohledu nevzít KMB za vzor vyplňování? Pár jednoduchých kolonek, které se vyúplní a odešlou jako SMS. Cestující by pak jako potvrzení dostal SMS s nějakým kódem, který by si průvodčí naťukal do popky a podle něj si ověřil platnost jízdenky.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko