..: České dráhy hledají investora pro městské nádraží v Kutné Hoře :..

Ilustrační obrázek Kutná Hora - Železniční stanice Kutná Hora město je zařazena mezi nádraží, která by měla být v rámci projektu Českých dráh zrekonstruována. „Hledáme partnera, který zainvestuje opravy a za to dostane dlouhodobý pronájem komerčních prostor,“ vysvětluje podstatu projektu „Živá nádraží“ Markéta Krausová z tiskového oddělení ČD. Jedním ze zájemců, který se o rekonstrukci nádraží uchází, je také samotné město Kutná Hora, které se tak může stát případným investorem.

„Podali jsme nabídku společnosti České dráhy reality,“ potvrzuje starosta Ivo Šalátek s tím, že to byla jediná cesta, jak změnit současný stav tohoto objektu v centru historického města. Ve spolupráci s projektanty „Kutnohorského oblouku“ připravili na tuto lokalitu studii, zahrnující rekonstrukci a dostavbu výpravní budovy za zhruba 18 milionů korun. Počítají i s parkovištěm pro 100 aut za 2 milióny. Vybudují se také příjezdové komunikace, chodníky, veřejné osvětlení a zeleň. Jestli město uspěje, chtělo by na rekonstrukci využít evropské peníze.

Ilustrační obrázek

Kutnohorský oblouk zkrátí spojení s Prahou

Dalším projektem, který by měl výrazně posunout kvalitu vlakové dopravy do historického a turisty vyhledávaného města, je „Kutnohorský oblouk“, tedy nové, elektrifikované spojení mezi stanicemi Kutná Hora hlavní nádraží a Kutná Hora město, které by odstranilo stávají úvraťovou jízdu, zvýšilo traťovou rychlost z 50 na 70 km/h, zkrátilo jízdní dobu ze 7 na 4,5 minuty a umožnilo přímé spojení do Prahy pantografovými jednotkami. Tam stále probíhá řízení o vlivu životního prostředí EIA, které by v nejbližších měsících mělo skončit. „Záleží na státním rozpočtu, zda se podaří tuto akci zařadit do investičních akcí,“ komentuje tuto záležitost starosta s tím, že stále vede jednání na kraji i přímo s ministrem dopravy.

zdroj: Deník


Adys Poslat mail autorovi | 24.5.2008 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2      Zpráv na stránku:   
11.05.2009 (16:42)  
"Informační systém EIA".Je tam přidána od data 03.04.2009 dokumentace"MZP159" a info o dokumentaci k záměru "Modernizace a elektrizace traťového úseku Kutná Hora hl.n. - Kutná Hora město". odkaz http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=MZP159
26.05.2008 (21:20)  
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
26.05.2008 (17:14)  
M_V: Tak podle tohodle PDFka máme jezdit Chrudim - Pardubice hl.n. - HK hl.n. bezúvraťově za 30 min. už v roce 2010... :D
registrovaný uživatel M_V 
26.05.2008 (12:20)  
http://binko.wz.cz/2002-2.pdf
o tom kutnohorským oblouku je to na str.25, ale i ten zbytek stojí za prohlídnutí
26.05.2008 (10:04)  
Stoupa : kutnohorský oblouk je daň za spořívost (a možná tupou tvrdohlavost) "našich" pradědů a prapradědů, kteří nechtěli prodávat svoje pozemky čertovskému dílu zvanému železnice, takže musely vznikat, z dnešhího pohledu, nesmyslné oblouky (ostatně ťrať z KH do HB je toho dobrým důkazem). Zvýšení tratové rychlosti na těch krátkých úsecích bude mít pouze minutový přínos pro dobu cesty, smysluplnější je ovšem odstranění úvrati v KH HLN, dále nezbytný přestup z lokálky na hlavní trať, který jednak otravuje cestující, jednak prodlouží cestování o nějakých 5 minut (minimální doba na přestup). K tomu další přestup v Kolíně.

KH je dnes - to je realita - dalším, trochu vzdálenějším předměstím Prahy, takže je zájem, aby se tamní obyvatelé dostávali rychle do metropole za prací apod. Nejde jen o dojíždění do PH, ale i do Kolína apod., tak aby se cesta železnicí stala atraktivní a obyvatelé nemuseli používat silničních vozidel (včetně autobusů) na přecpané silnici do Kolína.
Platí to i naopak, V KH se staví velká fabrika, takže bude patrně zájem o dojíždění i do KH apod.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
25.05.2008 (21:45)  
Nechci nahněvat potomky Kutnohorských havířů, natož statutárních orgánů mincovny (tušim pregléřů) a nebo vykonavatelů královských horních (montáních) práv, ale jaký je potenciál Kutnohorských platících (ne režijních) cestujících?

Drátečky jistě upravit lze, investory - trafikanty, nebo značkové boutique - mám pochybnost. I zřídit oblouk lze. Ale proč to prvé i poslední hradit (nedej bože) z veřejných rozpočtů, pokud není ekonomicky rozumné vytížení?

Naproti tomu bych byl i pro dotaci ve smyslu Praha - Třebová, Praha - Beroun (Plzeň), potažmo Praha - Kralupy (Roudnice), asi i Přerov - Ostrava na (snové) čtyři koleje.

Z obdobného soudku = rozpočtové určení daní (připouštím, nepatří sem, pouze pro ilustraci). Často a rádo se nadává na Prahu, ale i Brno a Ostravu, tedy obce, které jaksi přirozeně stále živí více lidí, než kolik (= kteří) tam bydlí. Ale že odsávají i (samozřejmě vůlí našich poslanců) těm menším uměle vzniklá stutární a nová krajská města a to na úkor dobře vedeným dědinám, to je jaksi OK. Primárně mne napadají statutární města nedosahující ani 100k obyvatel v Ústeckém kraji, odkud "ti úspěšnější" namnoze jezdí za prací právě do Práglu. A to včetně města historicky krajského. Neplatí to náhodou i o Vysočině a Liberci?
25.05.2008 (20:50)  
Re: obě poznámky jsou výkřikem ve tmě, KH oblouk se objevuje jak Bludný holanďan, stejně jako mraky jiných projektů, které nikdy nebudou. Něco se snad zlepšuje, ale je to o tom, že není žádný transparentní systém jak, co, kde a proč postavit. Je to škoda, když peníze není snad až takový problém díky fondu d. infrastruktury.
25.05.2008 (20:32)  
to nádraží je fajn já nevim co furt maj
registrovaný uživatel JnR 
25.05.2008 (13:46)  
Kutnohorský oblouk je možnost, jak dostat za málo peněz hodně muziky. Asi kilometrová přeložka trati na rovinaté louce a zadrátování toho kousku mezi hlavním a městským nádražím (+ změna trakce na +- dvou kolejích na hlavním) by umožnilo zavést přímé spěšňáky i osobáky Praha - Kolín - KH město. Vlaky, které budou zastavovat na městském, v Sedleci i na hlavním obslouží většinu města a nabídnou obyvatelům KH přímé spojení do Kolína i Prahy, naopak z Prahy i z uzlu Kolín budou pohodlně dostupné turisticky atraktivní lokality centrum města i klášter a kostnice v Sedleci.
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
24.05.2008 (22:29)  
mosquitoe: v pohode, nikdo to nemuze znat vsude :)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko