..: SA: Jen dobrá výběrová řízení zkvalitní železniční dopravu :..

Ilustrační obrázekBrno - Žluté vlaky, které by dle prezentovaného záměru měly do tří let začít konkurovat spojům Českých drah, dostávají podle slov ředitele společnosti Student Agency Radima Jančury reálnější podobu. Jedna z nejúspěšnějších firem v oblasti dopravy v ČR prezentovala 28. února během Dne dopravy nejen návrh designu exteriéru a interiéru plánovaných vlakových souprav, ale také celkovou zprávu poukazující na problémy železniční dopravy v Česku. Student Agency tvrdí, že k výraznějšímu zkvalitnění a zlevnění vlakových spojů můžou přispět jedině kvalitní výběrová řízení a férový přístup ministerstva dopravy.

Žluté vlaky se blíže představují

Nejnovější vizualizace plánovaných žlutých vlaků. Takto má vypadat druhá třída.Jančura hodlá za bezmála dvě miliardy korun koupit šest souprav, jež budou zajišťovat vlakové spoje pod obchodní značkou HighJet. Společnost se přitom již dříve vychvalovala, že vlak svým komfortem předčí eltiní spoje jiných evropských dopravců - ovšem s tím rozdílem, že jízdné bude za „lidové ceny“. „Žluté vlaky budou mnohem komfortnější, než naše autobusy, a neporovnatelně lepší než pendolino... a hlavně levnější. Bude to nejluxusnější vlak, co jezdí v Evropě, jízdné bude za české ceny,“ otevřeně vyhlašuje Jančura a dodává: „Naše druhá třída bude to, co u spojů InterCity první,". V rámci nadstandardní výbavy by jeho HighJet měl disponovat kinosálem či konferenčními místnostmi. České dráhy však tomtu tvrzení již delší dobu kontrují konstatováním, že Jančura s jejich stávajícím produktem srovnává zatím neexistující vozidlo, u nějž navíc zatím ani nebylo definitivně rozhodnuto o výrobci nebo jeho celkové koncepci.

Třináct problémů české železnice

Student Agency má v plánu koupit šest soupravNež ale bude ukončeno výběrové řízení na výrobce žlutých vlaků, prezentovala Student Agency svou studii aktuální situace na české železnici. Zdůrazňuje v ní třináct základních problémů, které trápí toto odvětví dopravního trhu v ČR. Vstup soukromého subjektu na české koleje není jednoduchý: podle slov Radima Jančury se ministerstvo dopravy snaží o udržení monopolu Českých drah. „Mezi nejbolestivější místa tuzemské železnice patří například výběr dopravce bez výběrového řízení, nádraží, řízení provozu a konstrukce grafikonu vlakové dopravy v rukou ČD, či přístup ministerstva k financování vozidel ze státního rozpočtu,“ vypočetl Jančura. Soukromí dopravci přitom v roce 2006 přepravili pouhé dvě procenta z celkového počtu cestujících na železnici v ČR, a to zejména na tratích, které České dráhy z ekonomických důvodů opustily. V rámci celého dopravního trhu pak vlaky mají pouze 3,7% podíl na přepravě osob. Zpráva zde kritizuje značnou neefektivitu státního dopravce vzhledem k finančním nákladům na provoz železniční dopravy.

Jak dále uvedl ve čtvrtek ředitel Student Agency, jeho plánem není jen do tří let vstoupit na linku mezi Prahou a Ostravou bez nároku na státní subvence, ale do budoucna také na regionální tratě. Věří, že dokáže nabídnout výrazně vyšší kvalitu za nižší cenu pro objednavatele veřejné dopravy. V této souvislosti vyzval ministra dopravy Aleše Řebíčka, aby nebránil vypisování výběrových řízení a dal tak "život českým železnicím."

Takto by měl vypadat konferenční sál ve vlaku Student AgencyMateriál Student Agency se poměrně kriticky staví i k dalším aspektům reality na železničním trhu: navrhuje např. liberalizaci evropské organizace Eurofima, poskytující úvěry na nákup a modernizace kolejových vozidel, aby se stala univerzálním finančním ústavem pro všechny evropské železniční společnosti, a nejen pro státní dopravce. Jeden z bodů se týká i hojně medializované problematiky bezplatné přepravy poslanců a senátorů Parlamentu ČR. „ČD často argumentují, že nejsou veřejnoprávní, nýbrž soukromý subjekt, podnikající s cílem generovat zisk. Pak i ony by měly říci stop bezplatnému cestování pro poslance a senátory. O tuto částku nižší dotace pak mohou požadovat od krajů i státu," uvádí se v tiskovém materiálu SA.

Jednou z nejčastějších otázek v souvislosti se vstupem soukromých dopravců na české koleje je kompatibilita moderních vozidel. Právě potíže s rušením zabezpečovacích zařízení byly jedním z důvodů neúspěchu projektu RT Express společnosti RailTrans. Student Agency vyzývá ministerstvo dopravy k zintenzivnění snahy o zavádění evropských norem v oblasti interoperability železničních vozidel. Problematický je i nákup elektrické energie od ČD a nemožnost využívat rekuperativní brždění, jež by přineslo nemalé finanční úspory i ekologický efekt.

SA: Ochrana ČD coby zaměstnavatele není nutná

Posledním bodem argumentace aspirujícího dálkového dopravce v ČR je konstatování, že České dráhy ochranu státu získávají rovněž díky své pozici největšího zaměstnavatele v zemi. Strach z jiných dopravců podle Jančury v tomto směru ale není na místě: Student Agency bude muset rovnéž zaměstnávat strojvedoucí a vlakový personál. Recepčních a stevardek v žlutých vlacích má být dokonce třikrát více, než průvodčích a vlakvedoucích v soupravách ČD. Společnost bude navíc zaměstnávat i vlastní personál palubní restaurace.

HighJet je na cestě - více informací na podzim

Kromě zmíněných snah o prosazení lepší liberalizace českého trhu s osobní železniční dopravou a plnění evropských priorit v oblasti rozvoje železnic se chce nyní Student Agency zaměřit na důkladný výběr výrobce souprav pro své žluté vlaky. Výsledek výbeřového řízení by měl být znám v druhé polovině letošního roku, kdy společnost uspořádá i rozsáhlou tiskovou konferenci, věnovanou novinkám a prezentaci konečné podoby dnešních příslibů.

Ilustrační foto: Student agency

Zdroj: Novinky.cz, prezentační materiál Student Agency ke Dni dopravy 2008


Javy Poslat mail autorovi | 3.3.2008 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 ... 3 4 5 6 7 ... 24      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel taz 
04.03.2008 (16:35)  
M, kdyz SA zlikviduje konkurenci na dalnici a vsechny vytlaci, tak ti vytlaceni udelaji co? Daji vsechny svoje autobusy na slisovani na vrakoviste?
snad to bude dostatečně politicky korektní, možná zkrachují, majetek půjde do konkursu, správce konkursní podstaty je zkusí vydražit... nevím jestli budou dál jezdit.
registrovaný uživatel M 
04.03.2008 (16:30)  
RTE (pokud to fakt bylo myslene vazne) nemel hlavne ty smlouvy... Nemuzes prece naskocit do vlaku s tim, ze si myslis, ze se listky prodavaji ve vlaku. Kdyz to enbude pravda, tak proste dostanes pokutu a neni to nici chyba. A naopak - pokud si koupis listek predem, tak ti nikdo tu pokutu dat nemuze. Mozna u nas pravo neni uplne ve forme, ale ze by to bylo az tak, jak to neprimo popisujes ty, tak to snad ne. (Anebo jsem naivni:-)
registrovaný uživatel M 
04.03.2008 (16:27)  
Jiří Jakeš - jako LOL, 1:0 pro vas oba:-))

dohlib - jako jo, taky spoustu veci nevim (zjevne mam problem s japonstinou:). Ale kdyz tomu tak je, tak nevstupuji do te diskusi takovym zpusobem, jakyms to udelal ty...
registrovaný uživatel dohlib 
04.03.2008 (16:27)  
To si opravdu všichni myslíte, že v okolí železnic (už nebudu radši konkrétní) není korupce ?
RT Express si to myslel taky.
registrovaný uživatel Web 
04.03.2008 (16:27)  
dohlib: Klídek, snad se nic tak hrozného nestalo :-)
registrovaný uživatel dohlib 
04.03.2008 (16:22)  
Chikatetsujin :
Děkuji konečně za konkrétní čísla hodny této diskuse.

Tak mi připadá že když tady napíše nějaký nový laik svůj názor, "staří mazáci" ho musí ihned "zastřelit", protože sem asi nepatří, aby tady někdo cizí polemizoval o nákladech.
Tož si to tu zablokujte a diskutujte jen mezi sebou, nemíním se tady něco dozvídat a chytat přitom "špínu", když jsem si nezačal.
04.03.2008 (16:20)  
M: Zkusil jsem chikatetsu zadat do svého japonského slovníku a vida – chikatetsu je japonsky metro. Jin znamená člověk :-)
registrovaný uživatel M 
04.03.2008 (16:15)  
Web - ne, SkyEurope si nakoupil flotilu letadel a potom doufal, jestli neprijde nekdo, kdo by chtel uplatek:-)
registrovaný uživatel Web 
04.03.2008 (16:14)  
M: Ono jde asi dost o to, že (v dané vlastnické struktuře) nepotřebuje, aby mu to víc vydělávalo, ale aby to jistilo svou pozici...
registrovaný uživatel Web 
04.03.2008 (16:13)  
dohlib: Jančura už mnohokrát zopakoval, že schvalování vozidel bude na bedrech jejich výrobce.

Máte pocit, že letecké společnosti si kupují neschválená letadla a až je mají na dvorku, obíhají ÚCL s prosíkem? :)
  1 ... 3 4 5 6 7 ... 24      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko